Ga naar content

Saalachtaler Höhenweg

Oostenrijk - De Saalachtaler Höhenweg is een meerdaagse wandelroute in de Oostenrijkse regio SalzburgerLand, om precies te zijn rondom de dorpen Saalfelden, Leogang, Saalbach en Hinterglemm. Je wandelt in vijf dagen ongeveer 80 kilometer en het start- en eindpunt is per dag anders, omdat je van dorp naar dorp wandelt. 

Het grote voordeel wanneer je deze route boekt via het toeristenbureau is dat alle hotels voor je worden geregeld, evenals bagagevervoer. Hierdoor ben je steeds alleen maar met een dagrugzak onderweg, perfect dus voor iedereen die graag eens een meerdaagse tocht loopt, maar opziet tegen het meeslepen van bagage. Ook kun je de gehele week gratis gebruik maken van het ov en de liften. Ik neem jullie mee op de vijf wandeldagen van de Saalachtaler Höhenweg en wat mijn eigen ervaring is geweest.

Saalachtaler Höhenweg wandelen
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

Route Saalachtaler Höhenweg

Boek je via het toeristenbureau? Dan is onderstaand de verdeling van jouw reis van dag tot dag. De volledige reis neemt zeven dagen in beslag, waarvan je vijf dagen wandelt. De eerste dag is nog geen wandeldag, aangezien je dan aankomt bij het eerste hotel. Deze zal in Saalfelden zelf liggen of iets erbuiten. Het pakket is inclusief halfpension, dus ’s avonds kun je genieten van een heerlijk diner.

Etappe 1 - 14 km

Vandaag start redelijk rustig qua wandeltijd. Er staat vier à vijf uur voor deze wandeling van 14 kilometer, maar zelf was ik met ongeveer 3,5 uur bij het eindpunt. De eerste twee kilometer loop je over vrij vlakke, geasfalteerde dorpswegen richting Lenzing en Wiesersberg, maar daarna ga je al gauw de hoogte in en stijg je in vier kilometer ongeveer 300 meter. Meteen een goede beproeving voor je beenspieren dus! 

Bergen Saalachtaler Hohenweg
Etappe 1 Saalachtaler Höhenweg
Deel op Pinterest

Je wandelt over goed begaanbare wegen en uiteindelijk beland je in een bos, waar je smalle bospaden inclusief geniepige boomwortels tegenkomt. Richting Ullach is het flink dalen en daarna loopt de route weer licht stijgend omhoog naar Priesteregg. Bij Sonnberg loop je uiteindelijk het bos uit en wandel je via een geasfalteerde weg naar Leogang. Zelf nam ik hier – omdat ik zo op tijd was - de Steinbergbahn omhoog om te genieten van een lunch bij de Alte Schmiede. Een echte aanrader! Weer beneden is het dan nog een minuut of 10/15 lopen naar het hotel van die nacht.

Etappe 2 - 19 km
Deze dag ga je héél blij zijn dat de eerste dag vrij simpel was, want reken op een wandeltocht van ongeveer zeven uur. Je legt vandaag 19 kilometer af en het is vrij pittig, zeker wanneer het weer tegenzit. De eerste tien kilometer loop je continu omhoog, van Hütten door het Schwarzleotal richting de Spielbergtörl. Na ongeveer negen kilometer kom je de eerste pauzeermogelijkheid tegen, namelijk de Lindlalm. Tot hier loop je over goed begaanbare, meestal geasfalteerde wegen, behalve de laatste kilometer richting de hut.

Etappes Saalachtaler Höhenweg
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

De Lindlalm is een klein, schattig hutje dat vooral bekend staat om de heerlijke hartige gerechten, zoals Knödl en worst met brood. Maar alleen een theetje drinken bij de warme kachel is ook al fijn. De weg naar de Spielbergtörl gaat over smalle bergpaden en daarna start de afdaling richting het Spielberghaus. Na een pittige twaalf kilometer was ik hier behoorlijk kapot, dus ik was zeer gelukkig met het grote bord met Kaiserschmarrn. Zonder overdrijven de lekkerste die ik ooit heb gegeten!

Wanneer je hier zit denk je dat je al heel ver bent, maar pas op: na de lunch moet je in twee kilometer 400 à 500 hoogtemeters stijgen naar de Bernkogel en geloof me, die zijn niet makkelijk. Eenmaal daar is het uitzicht overigens wel fantastisch! Vervolgens daalt het pad lichtjes af richting de Reiterkogelbahn. Hier stap je in en deze brengt je vervolgens naar Hinterglemm, waar je volgende hotel zich bevindt. Ondanks dat ik deze route onderweg meerdere keren vervloekt heb, is het achteraf wel mijn favoriet vanwege de grote afwisseling aan landschappen onderweg. Zeker voor herhaling vatbaar dus!

Etappe 3 - 20 km
Ook dit is een lange dag van ongeveer 20 kilometer. Je moet rekenen op een wandeltijd van zeven à acht uur. Vanuit Hinterglemm neem je de Zwölferkogelbahn omhoog, waarna je de Panoramaweg richting Seekar en de Schönhoferwand volgt. Na twaalf kilometer bereik je de Sommertörl en wandel je via prachtige bergwegen over de Lamperbirchkogel, de Bärensteigkopf en Sonnberg naar de Seetörl, kleine bergmeertjes tussen de bergtoppen in. 

Vervolgens neem je het steile bergpad naar de Saalbachkogel, deze daal je weer af, waarna je direct weer omhoog loopt richting de Stemmerkogel. Vanaf hier is het nog twee kilometer naar de Westgipfelhütte, waar je eindelijk pauze kunt houden na achttien kilometer wandelen. Neem dus zelf genoeg proviand mee, want je komt heel lang geen berghut tegen. Na een welverdiende pauze is het nog een klein stukje naar Schattberg-Ost, waar de Schattberg X-Press je richting Saalbach brengt.

Etappes Saalachtaler Hohenweg
Etappe 3 Saalachtaler Höhenweg
Deel op Pinterest

Zelf liep ik op deze dag een iets andere, kortere route in verband met het onweer van die middag. Ik pakte in Hinterglemm de bus naar Saalbach en nam de Schattberg X-Press omhoog. Vervolgens liep ik de route in omgekeerde richting tot en met de Seetörl, waar ik vervolgens afdaalde richting de Hackelberger Alm. Vanaf hier nam ik vervolgens de panoramaroute door het bos en over bergpaden richting de Westgipfelhütte voor lunch en daalde ik ook weer af met de Schattberg X-Press. Ik liep ongeveer tien kilometer en was 4,5 uur onderweg.

Etappe 4 - 18 km
Op deze dag loop je vanuit Saalbach naar Viehhofen, een wandeldag van ongeveer 18 kilometer waar je zes à zeven uur over doet. De dag start met een ritje naar boven met de Kohlmaisbahn. Vanaf hier loop je via bergpaden richting de Pründelkopf en vervolgens naar de Großer Asitz. Onderweg kom je de Wildenkarhütte tegen, waar je even kunt pauzeren. De route is afwisselend licht stijgend en dalend en vanaf de Großer Asitz heb je een prachtig uitzicht over de omringende bergwereld.

Wandelreis Saalachtaler Höhenweg
Etappe 4 Saalachtaler Höhenweg
Deel op Pinterest

Je daalt vervolgens af richting de Geierkogel, over hobbelige bergpaden en door dichte bossen. Na 13 kilometer is het nog een kilometer lang even pittig klimmen naar de Sausteigen, maar vanaf daar loop je continu naar beneden, via de Jahnhütte en Altenberg naar Viehhofen. De laatste vijf kilometer loop je via een grindpad met best wat haarspeldbochten naar beneden, dus dat voel je flink in je knieën. In Viehhofen vind je vervolgens je hotel van die nacht en kun je genieten van je welverdiende, relaxte avond.

Etappe 5 - 16 km
Vandaag is alweer de laatste dag van de Saalachtaler Höhenweg aangebroken! Zelf heb ik altijd gemixte gevoelens bij zo’n laatste dag, want aan de ene kant zit ik er net lekker in, maar aan de andere kant ben ik ook altijd wel toe aan een dagje rust. Maar eerst moet er nog even 16 kilometer gelopen worden. Hier heb je ongeveer vijf uur voor nodig. 

Deze laatste dag begint naar mijn mening ietwat vervelend, omdat je de eerste vijf kilometer omhoog moet lopen die je gister naar beneden hebt gelopen. Ik merkte hier dat mijn benen echt wel moe waren, dus dat was even flink doorbijten. Je stijgt hierbij ongeveer 700 hoogtemeters en dat is gelukkig ook meteen het meest heftige stuk van vandaag. Je komt overigens geen berghutten tegen tot het laatste moment, dus zorg ook hier weer voor genoeg proviand. De route loopt afwisselend door het bos, over almweiden en bergpaden, met – mits het mooi weer is – continu mooie uitzichten richting het dal. 

Route Saalachtaler Hohenweg
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

Je volgt nu voortdurend het wandelpad Saalachtaler Höhenweg, via de Weikersbacher Köpfl richting de Biberghütte. Uiteindelijk bereik je het bergstation van de Huggenberg stoeltjeslift, waar je bij het naastgelegen Wirtshaus Huggenbergalm kunt genieten van een pauze. Je kunt hier overigens kiezen hoe je naar beneden gaat: met de stoeltjeslift of met de zomerrodelbaan! Het ticket hiervoor is inbegrepen bij het pakket. Echt een aanrader om te doen bij mooi weer.

Eenmaal beneden in Biberg is het nog best een stuk lopen naar Saalfelden, maar daarbij loop je voornamelijk over de stoep langs een autoweg, dus zelf nam ik hier de bus naar het centrum. Als je toch gaat lopen, loop je ongeveer 2 kilometer extra. Proost eenmaal aangekomen in het hotel met je reispartner, of met jezelf, op deze mooie prestatie en geniet van je vrije avond en het vooruitzicht op de vrije dag morgen.

Dag 7
Vandaag is de dag dat je terug naar huis gaat, of nog even geniet van de omgeving. Struin door Saalfelden zelf, neem een duik in de Ritzensee of maak nog één laatste bergwandeling om het af te leren.

Wandelvakantie Saalachtaler Höhenweg

Zelf vond ik de Saalachtaler Höhenweg een prachtige en afwisselende meerdaagse wandeltocht. De opzet van het programma is top en alles is heel goed geregeld. Bij de meeste etappes bestaat er een mogelijkheid om eerder uit te stappen, wanneer er bijvoorbeeld slecht weer voorspeld is of je gewoon je dag even niet hebt. Het bagagevervoer is werkelijk ideaal en ook de hotels inclusief halfpension zijn een fantastische bijkomstigheid. Je maakt deze week best wel wat kilometers en je overwint flink wat hoogtemeters, dus ik zou deze tocht niet aanraden aan complete beginners.

Wil je toch een start maken met meerdaagse wandeltochten? Ga dan voor de korte variant van de Saalachtaler Rundweg. Deze duurt drie dagen en de dagetappes zijn korter. Wanneer je vaker enkele dagen achter elkaar tussen de 10 en 20 kilometer in de bergen hebt gewandeld en je een goede conditie hebt, dan is de Saalachtaler Höhenweg perfect voor jou!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Gina Veenis
Geschreven door
Gina Veenis
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!