Ga naar content

Natuur in de Eifel

Natuur in Duitsland - Op 300 km afstand van Utrecht ligt het natuurgebied de Eifel in Duitsland. De regio ligt in het westen van het land, ten noorden van de Moezel, ten westen van de Rijn en vormt hiermee een van de mooiste gebieden voor een vakantie net over de Duitse grens.

Tips vakantie in de Eifel in Duitsland

Vroeger had de regio een beetje een suf imago, maar dat is helemaal omgeslagen. De gezellige stadjes, de goede toeristische infrastructuur, de drang naar natuur en de gastvrijheid van de mensen maken het gebied vandaag de dag tot een topbestemming voor Belgische en Nederlandse natuurliefhebbers.

Landschap Eifel
© Wim van Schaik
Deel op Pinterest

Er zijn tal van mogelijkheden voor een vakantie in de Eifel: fietsen, wandelen, culturele tochten of simpelweg tot rust komen. Zowel in het voorjaar, de zomer, herfst als winter is het er fijn vertoeven en kan je een groot aanbod van goedkope accommodaties in de Eifel vinden; van romantische vakwerkhuisjes tot luxe vakantiehuizen. Bekijk eens onze aanraders voor bijzondere overnachtingen in de Eifel.

Het Eifelgebied leent zich bovendien uitstekend voor een weekje weg met de kinderen. Voor een vakantie met het hele gezin in de Eifel is bijvoorbeeld het vakantiepark Wirfttal Landal een aanrader, hun huisjes bevinden zich altijd te midden van mooie natuurgebieden.

Accommodaties

Landschap Eifel

De natuur kenmerkt zich door groene lappendekens van velden, hoogvlakten, bossen en heldere meren. Het gebied is erg lieflijk in het westen en iets hoger en ruiger in het oosten. We zouden de A1 snelweg kunnen beschouwen als een soort scheidingslijn tussen beide landschappen. In het zuiden ligt dan weer de Vulkaan-Eifel, met haar turquoise maren (kratermeren) en de Wallenborn koudwater-geiser.

Mooie gebieden in de Eifel

Ieder gebied heeft zijn kenmerken en leuke bezienswaardigheden. De Eifel kan grosso modo ingedeeld worden in volgende gebieden:

  • Nationaal Park Eifel met de Rursee
  • Ahrgebirge (noorden)
  • Hocheifel (daaronder)
  • Schneifel (westen)
  • Kyllwald 
  • Voreifel (zuiden). 
  • Het hoogste gebied is de Hohe Acht, met heuvels tot 750 meter. 
  • Het Ahrtal kenmerkt zich door ruigere rotsen, maar ook lieflijke wijnbergen en wellness centra.
  • Rondom Gerolstein, bij Hohenfels-Essingen, Birresborn zijn er wandelingen te maken langs grotten in de bossen.
NP Eifel
Deel op Pinterest

Teufelsschlucht in de Eifel

Een van onze favoriete plekken is de Duivelskloof of Teufelsschlucht nabij Irrel / Ernzen en de grens met Luxemburg. Wandel en klauter tussen steile rotswanden, in een prachtig bos. Het is een relatief klein gebied, maar bijzonder mooi.

Fietsen en wandelen

De meeste plaatsen hebben toeristenbureaus, waar je kaarten kunt meenemen van alle wandelroutes en fietsroutes in de omgeving. Arzfeld, Prüm, Stadtkyll en Eschfeld vormen tevens de beste vertrekpunten voor wandelingen, fietsroutes en ook voor een autovakantie in de Eifel. Lees overigens meer op onze website over fietsen in de Eifel en wandelen in de Eifel.

Vulkaaneifel en Daun

Ooit was er vulkanische activiteit in de Eifel. Dit is duizenden jaren geleden, maar in de vulkaankraters liggen vandaag de dag nog steeds schitterende meertjes, de "maren van de Eifel". Bij Buchet liggen enkele van de mooiste wandelroutes. Wat verder naar het oosten, bij het dorpje Daun, liggen 3 meren in oude vulkaankraters. Tevens is er bij Daun een wildpark en een van de bekendste kneipp kuuroorden met natuurlijke mineraalbronnen. Het is dus een mooie uitvalsbasis voor wandelingen door de Vulkaaneifel.

Een hotel in Daun kun je boeken op Booking.com, maar wees er tijdig bij, want er zijn niet heel veel hotels beschikbaar.

Actief in de Eifel

Een vakantie in de Eifel biedt talrijke mogelijkheden om actief te zijn of te ontspannen. Naast de vele fietsroutes en wandelroutes is het een ideaal gebied voor een wijnvakantie of een bezoekje aan een van de wildparken. Op de riviertjes zijn er wildwater activiteiten, zoals kajakken en raften.

Hou je van water, maar mag het iets minder wild, dan kun je zeilen op het stuwmeer van de Rurstausee, in het midden van de Eifel. Voor wintersport liefhebbers zijn er enkele kleinschalige skipistes bij Daun, Monschau, Hellenthal en bij Prüm (skioorden Schwarzer Mann en Wolfsschlucht). En er is nog veel meer te beleven. Bekijk ook onze top bezienswaardigheden in de Eifel.

Bekijk de mooiste plekken in de Eifel

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!