Ga naar content

Fietsen in de Eifel

Actieve vakantie in Duitsland - De Eifel vormt het walhalla voor de fietsliefhebber, dichtbij maar toch heel anders dan thuis. Zowel stevig klimmen als vlak trappen is hier mogelijk.

Fietsen in de Eifel laat je kennismaken met de natuur in het gebied; beekjes en rivieren wisselen af met bosrijke gebieden, rotsformaties, wijnhellingen en heuvelachtige landschappen, af en toe onderbroken door burchten, kasteeltjes en lieflijke dorpjes. De Eifel is voorzien van een uitstekend fietsnetwerk met om de haverklap een fietsreparatieplaats en genoeg rustpunten om weer even op adem te komen. Alle bussen en treinen zijn toegankelijk voor de fiets zodat de minder geoefende fietser enkele stevige klimmetjes kan omzeilen en men makkelijk terug kan keren naar de startbestemming.

Fietsvakantie in de Eifel

Er zijn legio mogelijkheden om een fietsvakantie in de Eifel te organiseren. Er zelf op uit, of compleet georganiseerd in groep, of als individuele georganiseerde fietsvakantie. Hieronder lees je meer over fietsen in de verschillende gebieden die de regio rijk is. Goede fietskaarten en fietsgidsen vind je bij Reisboekhandel De Zwerver.

Mooiste fietsroutes Eifel

Aanraders voor tochten zijn de fietsroutes bij Prüm, in het Kylldal en in het Enzdal. De mooiste fietstocht is voor velen het Ahrdal fietspad, door de vulkaan-Eifel tot in Moezelgebied. De Ahrdal fietsroute vertrekt vanaf Remagen en heeft vele stijgingen en afdalingen.

Rijd langs de rivier de Ahr en geniet van de rust en natuur. In het Ahrdal zul je kennis maken met de lekkere Duitse wijnen van de Ahrdal wijngaarden. Je fietst langs groene weilanden, rotsformaties en heuvels en door donkere bossen. Onderweg kom je door karakteristieke Duitse dorpjes, zoals Ahrweiler en Adenau. Beklim de Nürburg, waarvandaan je een indrukwekkend vergezicht hebt over de schitterende omgeving van de Eifel. Een andere klassieker is de Kyll Radweg.

1. Fietsen in het Ahrtal

Een van de mooiste fietsroutes is die langs de Ahr rivier. Dan weer slinger je langs de linkeroever, even daarna doe je weer een stadje aan op de rechteroever. Je kunt de meanderende Ahr zo’n tachtig kilometer volgen van Remagen naar Blankenheim, waar de Ahr ontspringt. Met de trein kun je gemakkelijk weer terug naar het startpunt.

Deel op Pinterest

Een deel van de Ahrroute loopt langs over een voormalig baanvak zodat je dwars door de Duitse natuur fietst zonder last te hebben van autoverkeer. Op de route ligt Bad Neuenahr-Ahrweiler, je vind hier bronnen met helende kracht. Het Ahrdal wordt ook wel het rodewijnparadijs van Duitsland genoemd. Hoteltip: Rheinhotel Arte in Remagen - Booking.com

2. Fietsen in de Rureifel

In de Rureifel bevindt zich het uiteinde van natuurpark Hohes-Venn, het Duitse gedeelte van natuurpark de Hoge Venen. Het schilderachtige stadje Monschau, slechts vier kilometer van de Belgische grens, verbindt de Hoge Venen met Nationalpark Eifel, een natuurgebied met meer dan honderd kilometer fietspad voor recreatieve fietsers (niet voor mountainbikers of wielrenners).

Deel op Pinterest

Langs heuvelachtige en bosrijke gebieden fiets je richting het grootste stuwmeer van Duitsland: de Rur See. In de lente ontstaat aan de zuidkant van het park een enorme narcissenzee. In het natuurpark, met loofbossen en kabbelende beekjes, komen onder andere edelherten en wilde katten voor. In de Rureifel fiets je door het Monschauer Heckenlandschaft, waarbij beuken en bosjes de afrastering vormen tussen de weilanden. 
Bekijk hotels in het pittoreske Monschau op Booking.com.

3. Fietsen in de Moezeleifel - Maare-Mosel fietsroute

Het 55 kilometer lange Maren-Moezel fietspad (Maare-Moselradweg) van Daun tot aan de Moezel loopt gedeeltelijk langs en over voormalige baanvakken en over een oud treintraject, ver weg van het autoverkeer. Via spoortunnels en over spoorbruggen geniet je van de heuvelachtige landschappen en vergezichten zonder een moment op de pedalen te hoeven staan.

Volg vervolgens de door wijnstokken omgeven Moezel van Trier naar Koblenz en verzuim niet om onderweg eens af te stappen om ook van op het water te genieten van de omgeving. Langs de Maare-Mosel fietsroute worden vrijwel in elk plaatsje boottochtjes aangeboden. Trier is de oudste stad van Duitsland, het bewijs hiervan is af te zien aan enkele Romeinse overblijfselen. Via de burcht van Cochem gaat het verder stroomafwaarts, naarmate de Rijn dichter nadert zal het aantal wijnstokken en kastelen steeds groter worden. Op Booking.com vind je sfeervolle hotels in Cochem.  

Maare-Moselradweg
Deel op Pinterest

4. Fietsen in de Zuid-Eifel

De Zuid-Eifel beslaat een wat vlakker gebied tussen Bitburg, bekend van zijn bierfabriek en het plaatsje Prüm. Wie de Zuid-Eifel aandoet voor een fietsvakantie zal zich omringd zien door de vele stroompjes en beken. Van de routes langs de Saar of de Sûre, tot de burchten en plaatsen langs de Our, ook Zuid-Eifel is een schitterend fietsgebied. In Irrel bevindt zich zelfs een kleine waterval.

5. Kylltal Radweg

De Kylltalradweg is een fietsroute langs de Kyll rivier in Duitsland. Het fietspad voert van Gerolstein naar Trier, door een gevarieerd landschap. De route is overwegend vlak en kan dus ook gefietst worden met kinderen. Boven de rivieren torenen trotse burchten en kastelen, onderweg fiets je langs middeleeuwse dorpen, grotten en Romeins erfgoed. Gerolstein staat bekend om de productie van water, Bitburg verderop is een bekende bierstad. En dan zijn er natuurlijk nog de bekende wijnen uit de omgeving.

Deel op Pinterest

6. Fietsen in de vulkaaneifel

Vulkaaneifel vormt het hart van de Eifel en is met zijn drie meren in vulkaankraters een bijzondere bestemming. Een van de fietsroutes die de vulkaanmeren nabij Daun aandoet is de Kyllroute. Deze uitgerekte fietsroute (130 km) loopt van Hallschlag tot Trier in de Zuid-Eifel en doet onderweg onder meer het gezellige Gerolstein aan.

Ook in de Vulkaaneifel ligt de Nurburgring, het bekende autocircuit. De Vulkaaneifel is het heuvelachtigste gebied van de Eifel. De hoogste berg is met 747 meter de Hohe Acht, een uitgedoofde vulkaan. Deze berg is vanaf Adenau per mountainbike te befietsen. De Vulkaaneifel is een geliefd gebied bij mountainbikers. Plan je een fietsvakantie met de kinderen in de Vulkaaneifel, dan is het vakantiepark Landal Wirfttal bijzonder geschikt.

7. Fietsen omgeving Koblenz

Het is ook mogelijk om in een 10-tal dagen vanaf Koblenz een rondrit te fietsen door de Moezel, de Ahr en de Eifel. Op de fiets verken je naast de Eifel ook het Rijndal, het Ahrdal, het Kylldal en het Moseldal, een tocht langs de mooiste wijngebieden van Duitsland. Al fietsend over glooiend en vlak terrein geniet je van mooie natuur en knusse dorpen. Langs de rivieren zijn het vlakke fietspaden, in de Eifel wordt het wat pittiger.

8. Fietsen in de Noord-Eifel

Mountainbikers kunnen hun hart ophalen rond Bad-Munstereifel, waar tien routes zijn uitgezet over onverharde paden dwars door de velden en door prachtige bossen. De meeste routes zijn zo’n vijfentwintig kilometer lang en stijgen tot ongeveer driehonderd meter hoogte.

Mountainbiken in de Eifel

Mountainbiken in de Eifel kan op het MTT-traject op een deel van de beroemde Nürburgring formule 1 raceroute. Liefhebbers van de natuur zullen waarschijnlijk een andere afslag kiezen naar het natuurgebied Mosbrucher Weiher. Bij Dümpelfeld gaat het pad over in de Vulkaaneifel fietsroute. Verder slingert het pad nog langs een meer in een voormalige vulkaankrater en de Kelberg. Het laatste deel van de route gaat langs de Moezel. Ontspannen na een lange, vermoeiende tocht kan altijd in een van de kuuroorden en thermen die zich in de pittoreske Duitse dorpen bevinden of met een stevige maaltijd in de goed betaalbare restaurants.

Afbeelding van Astrid Klaver
Geschreven door
Astrid Klaver
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!