Ga naar content

Woestijnreizen

Wie aan vakantie denkt, denkt niet gelijk aan de woestijn. De hitte overdag, de barre kou 's nachts: niet meteen de ideale vakantieomstandigheden lijkt het. Maar een woestijnreis is een en al avontuur. Het is een onvergetelijke ervaring om een woestijntocht te maken: met dromedarissen of kamelen door de woestijn, een jeepsafari met overnachting in tenten of wandel-kampeertochten in de oneindige zandleegte van een woestijn...

Mooiste woestijnen

Waar vind je mooie woestijnen en wat is de mooiste woestijn ter wereld? Sommige mensen denken dat alle woestijnen in Afrika liggen, maar ook in andere landen kan je bijzondere woestijnreizen maken. Een aantal tips voor een mooie woestijnreis:

1. Woestijnen in Afrika

Wat is de mooiste woestijn in Afrika? De Sahara in Noord-Afrika is een van de bekendste woestijnen. Het is een uitgestrekt landschap van goudgele zandduinen en pastelkleurige rotspartijen, afgewisseld met groene oases. Hier kun je kampeertrektochten maken, waarbij kamelen de bagage vervoeren. 's Avonds geniet je van een prachtige sterrenhemel terwijl je overnacht bij de Bedoeïenen. 

Sahara
Deel op Pinterest

Een woestijnreis in Marokko is populair, maar er zijn ook andere mooie landen voor een woestijnreis in Afrika. Verder naar het zuiden van Afrika zijn met name Botswana en Namibië bijzonder mooie en avontuurlijke reisbestemmingen voor woestijnreizen in Afrika. In de Kalahari en de Namib woestijn kan je tal van dieren zien, in Sossusvlei beklim je een oranje zandduin en in Kunene kan je woestijnolifanten spotten.

2. Woestijnen in het Midden-Oosten

Het Midden-Oosten herbergt ook tal van woestijngebieden met een kenmerkende natuur. In landen als de Verenigde Arabische Emiraten en Oman kan je geweldige jeepsafari's en andere excursies maken in de woestijn. Dé woestijnreis bestemming van het Midden-Oosten is natuurlijk Jordanië, een prachtige bestemming met de bekende rode rotsen van Wadi Rum en culturele bezienswaardigheden zoals Petra. Maar denk zeker ook aan minder voor de hand liggende bestemmingen, zoals Iran, met twee zeer bijzondere woestijnen van een unieke schoonheid.

3. Woestijnen in Azië

De Gobiwoestijn is de grootste woestijn in Azië. Hoewel de Gobi voornamelijk bestaat uit rotsen, zijn er ook mooie plekken met zandduinen. De rotsgebieden zijn niet minder indrukwekkend: in het avondlicht lijken ze op te lichten in het oranje licht. Is je bestemming Mongolië of het noorden van China, dan staat een tocht op de rug van een kameel door de Gobi ongetwijfeld op het programma.

4. Woestijn in Australië

Ook Australië bestaat voor een groot deel uit woestijn-steppegebied. Vooral het Northern Territory, met Ayers Rock en de Outback zijn prachtige gebieden voor een fly-drive reis door de woestijn.

5. Woestijnen in Amerika

En natuurlijk mogen we Amerika niet vergeten. In Noord-Amerika zijn er tal van bekende nationale parken, die ondanks hun grote populariteit te uitgestrekt zijn om druk toerisme te vertonen. Een reis door het zuidwesten van Amerika, langs nationale parken als Death Valley, Monument Valley, Zion en Bryce neemt je mee langs de uitgestrekte leegtes van Amerika.

6. Woestijnen in Zuid-Amerika

Tijdens onze rondreis door Chili bezochten wij de Atacama woestijn. Ongelooflijk indrukwekkend. Maanachtige landschappen, lagunes en op de achtergrond de toppen van de Andes. Je kan hier maar liefst 120 vogelsoorten spotten (waaronder de flamingo) maar ook lama's en alpaca's. De Atacama is een heel ander soort woestijn dan bovenstaande maar echt de moeite waard.

Waarom een reis in de woestijn?

Wat een woestijnreis echt spannend maakt, is het wildlife en de leegte waarin je je bevindt. Hoewel leven in de woestijn haast onmogelijk lijkt, zijn er toch veel dieren die zich aan de extreme omstandigheden hebben aangepast. Slangen, schorpioenen en meer dieren vinden er hun leefgebied. De oryx, een grote gazellesoort, drinkt soms wekenlang niet, maar eet verschillende soorten planten die het nodige water leveren. En, nee, de bult van een dromedaris is niet gevuld met water, maar met vet, wat omgezet kan worden in water. Geniet van echte stilte, prachtige zonsondergangen en opmerkelijke culturen die sinds eeuwen in de woestijn overleven.

Grootste woestijnen

De grootste woestijnen ter wereld zijn: de Sahara (Afrika), de Australische woestijn (Australië), de Arabische woestijn (Azië), Gobi (Azië), Kalahari (Afrika), Turkestan (Azië), Takla Makan (Azië), Sonoran Desert (Noord-Amerika), Namib Desert (Afrika), Tharwoestijn (Azië).

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!