Ga naar content

Namibië

Namibië is een aanrader voor wie houdt van uitgestrekte landschappen en tijdens een reis ook veel wilde dieren wilt zien. In 2-3 weken kan je de mooiste gebieden in Namibië zien, en je kan het eventueel nog combineren met Zuid-Afrika of Botswana.

Rondreis in Namibië

Soms spreek ik mensen die denken dat het land eentonig en saai is. Niets is minder waard. De natuur in Namibië is zeer afwisselend en een rondreis gaat niet vervelen. Slechts weinig landen bieden zo'n grote diversiteit aan dieren en ook het landschap heeft telkens weer wat nieuws in petto. Het is overigens een van de veiligste landen in Afrika.

Rondreis in Namibië
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Aanbevolen groepsreizen

Een reis in Namibië vangt meestal aan in de hoofdstad Windhoek. Een self drive is prima mogelijk: bekijk eens de georganiseerde individuele rondreizen. Wil je met een gezelschap reizen, dan zal je merken dat sommige groepsreizen combinatiereizen zijn, waarbij men enkele van de mooiste gebieden van Namibië combineert met Botswana of Zuid-Afrika. Toch zien we ook steeds meer groepsrondreizen die alleen Namibië aandoen.

Mooiste plekken in Namibië

Wat zijn de mooie plekjes in Namibië om te zien tijdens een natuurreis? Wat zijn de gebieden die je niet mag missen en hoe is de natuur? Wil je veel dieren zien, bekijk dan ook onze informatie over wildlife in Namibië. Op basis daarvan kan je bepalen welke natuurgebieden je zeker niet wil missen. Hieronder mijn top 10 mooiste plekjes, gebaseerd op dieren, natuur en landschap.

Individuele reizen

1. Etosha National Park Namibië

Heb je het over dieren, dan zullen de meesten je meteen verwijzen naar Etosha National Park, het bekendste natuurgebied van het land. Ruim 100 soorten zoogdieren en 300 vogelsoorten hebben hier hun thuis. In het midden van het park ligt een 4.800 km² grote zoutpan. De vegetatie varieert van savannen tot knoestige mopanes, vijgenbomen en dadelpalmen.

Kudde olifanten in Namibië
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Het is in Etosha park dat je kan ontspannen met een biertje bij een waterhole, terwijl je toekijkt hoe grote concentraties wilde dieren aan je voorbij trekken. Fotografeer zebra’s, giraffen, leeuwen, cheeta’s en olifanten die hun dorst komen lessen en weerspiegeld worden in het glanzende wateroppervlakte van de waterpoel. Er zijn vele andere wildlife parken in Namibië, maar Etosha Nationaal Park is het neusje van de zalm om te zien tijdens een rondreis.

2. Kalahari

Een unieke bestemming in Namibië en zeker de moeite om op het programma van een rondreis te zetten. De Kalahari woestijn is een semiwoestijn, waardoor er veel bijzondere dieren te zien zijn. De natuur is hier wat mij betreft mooier dan in Etosha. De oranje, glooiende zandwoestijn is begroeid met geelgroene grassen en Afrikaanse bomen. 

Kalahari in Namibië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Namib woestijn en Sossusvlei

Het Namib-Naukluft park staat bij toeristen vooral bekend om de rode zandduinen van de Sossusvlei: een ansichtkaartje voor fotografen bij zonsopgang en -ondergang. Het is natuurlijk ook ontzettend leuk om een duin te beklimmen. In hetzelfde gebied vind je het Naukluft gebergte, een stuk minder toeristisch en een paradijs voor vogelaars.

4. Swakopmund

Ten noorden van de Sossusvlei bevinden zich Walvisbaai, Swakopmund en nog meer naar het noorden Cape Cross Seal Reserve, waar tienduizenden Kaapse Pelsrobben de kust bewonen. Vanaf Swakopmund kan je excursies maken met heteluchtballonnen: geniet van een schitterend zicht over de omgeving.

In de duinen kan men actieve sporten beoefenen, zoals sandboarding, klimmen en paardrijden. En er worden ook tochten in de woestijn georganiseerd, waarbij je met een gids op zoek gaat naar kleine woestijndiertjes en misschien zelfs een jakhals. In Walvisbaai foerageren flamingo's.

Walvisbaai flamingo's Swakopmund
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Damaraland

Het Damaraland bij de Brandberg Mountains is een ruw landschap, met bruine rotsformaties en afgeplatte bergen, een heel ander soort natuur. De rotstekeningen bij Twyfelfontein (ruim 2.500 unieke gravures) zijn een toeristisch trekpleister.

In deze dorre omgeving weten de woestijnolifant en de zwarte neushoorn nog te overleven. Een tocht naar de woestijnolifanten en een zoektocht naar de neushoorns in Damaraland zijn als meerdaagse excursie te reserveren op Riksja Namibië. Voor mij is een tocht langs de olifanten van het Damaraland een van de mooiste wildlife observaties die ik heb mogen meemaken.

Damaraland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Meer naar het noorden ligt de periodieke rivier Hoanib, die de woestijn Kaokoveld verbindt met de Skeleleton coast. Dit is een van de droogste plekken op aarde, totdat er door hevige regen met veel geweld een rivier ontstaat, waar de natuur lang op kan teren. Er komen zeldzame dieren voor, zoals de woestijnolifant en woestijnleeuw, maar ook giraffen, gemsbokken, jakhalzen en talrijke vogelsoorten. 

6. Waterberg

In het overwegend dorre woestijnlandschap van Namibië is Waterberg een unieke bezienswaardigheid. Deze losstaande rode rotsformatie torent uit boven een groen en vruchtbaar landschap, wat een toevluchtsoord vormt voor het wild. Merkwaardig feit is dat voornamelijk grotere dieren boven óp de berg leven. Lees meer over Waterberg in Namibië.

7. Fish River Canyon

Namibië heeft nog meer desoltate natuur. De Fish River Canyon in het zuiden van het land vormt de grens met Zuid-Afrika. De diepe kloven leveren grandioze vergezichten en zijn een van de spectaculairste natuurfenomenen in Afrika. Er zijn hiking routes van de ene kant van de canyon naar de andere. Baden kan in de warmwaterbronnen van Ai-Ais. Maak zeker ook een stop bij het bos met kokerbomen, aparte Zuid-Afrikaanse boompjes. 

Fish River Canyon
Fish River Canyon
Deel op Pinterest

8. Keetmanshoop

Bij Keetmanshoop is de "Speeltuin der reuzen" het hoogtepunt: talrijke rotsblokken die verspreid en gestapeld liggen alsof een reus er mee heeft gespeeld. Ook hier vormen de spectaculaire kokerbomen een trekpleister voor toeristen.

9. Opuwo

In het uiterste noorden ligt een desolaat gebied, ver weg van de gebaande paden. Hier leven de traditionele himba's en kan je de ongerepte natuur van het Kaokoland verkennen. Tot de highlights in Noord-Namibië behoren ook de Epupa Falls, op de grens met Angola. Lees meer over Opuwo in Namibië.

10. Caprivistrook

Het noordwesten van Namibië is totaal anders dan de rest van het land. De smalle Caprivistrook is een vruchtbaar groen gebied, waar je dieren kan zien die elders in Namibië niet voorkomen. Olifanten en nijlpaarden lessen hier hun dorst bij de drassige rivieroevers en prachtige vogels vliegen over het water. Lees meer over de Caprivistrook

Caprivi Namibië
Deel op Pinterest

Meer bijzondere individuele reizen naar Namibië

Beste periodes om te reizen

Beste reistijd Namibië: half maart - half april, okt - half dec.
Beste reistijd Namib woestijn: maart, april, mei, oktober, november, december
Beste reistijd Etosha: maart, april, mei, juni, oktober, november, december
Beste reistijd Skeleton Coast: oktober t/m mei
Beste reistijd Fish River: april t/m september
Regentijd: een reis in Namibië kan in principe het hele jaar, maar het regenseizoen is de eerste 3 maanden van het jaar het heftigst. Van april - oktober valt er amper regen.

Mooiste plekken in Namibië

Wil je meer weten over onze reis naar Namibië? In deze video van Wim van Schaik zie je de highlights en mooie plekken die wij bezochten tijdens onze rondreis. Laat je inspireren door deze beelden en bekijk nog meer filmpjes op de video tab.

Vliegen naar Windhoek

Reis je individueel naar Namibië, dan loont het de moeite om tickets vanaf verschillende luchthavens te vergelijken. Voor een bestemming als Windhoek kan het maar liefst 250,- p.p. schelen om te kiezen voor een vlucht vanaf Düsseldorf. KLM vliegt ook rechtstreeks van Amsterdam naar Namibië, waardoor de reistijd gunstig is.

Neushoorns Namibië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Eenmaal aangekomen, kan je dan deelnemen aan een georganiseerde rondreis of zelf rondtoeren met een huurauto. Wil je een gewone personenwagen huren, dan bevelen wij altijd Sunny Cars aan, omdat zij de meest transparante bedragen tonen. Hun prijzen zijn all-inclusive tarieven en je krijgt dus geen onaangename verrassingen bij ophalen of achteraf.
Deze wegenkaart bij Reisboekhandel De Zwerver is handig voor een autorondreis.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!