Ga naar content

Namibië

Een reis in Namibië is een aanrader voor wie houdt van uitgestrekte landschappen en veel wilde dieren. In 2-3 weken kan je de mooiste gebieden in Namibië zien, en je kan het ook combineren met een reis door Zuid-Afrika of Botswana.

De natuur in Namibië is zeer afwisselend en een rondreis gaat niet vervelen. Slechts weinig landen bieden zo'n grote diversiteit aan dieren en ook het landschap heeft telkens weer wat nieuws in petto. Het is overigens een van de veiligste landen in Afrika.

Rondreis in Namibie

Een reis in Zuidelijk Afrika, of het nou een groepsrondreis, een self drive of safari is, is een onvergetelijke ervaring, want de natuur in Namibië (en Zuid-Afrika en Botswana) is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Slechts weinig landen hebben zo’n rijke dierenwereld en variatie aan natuurparken.

Een natuurreis in Namibie vangt meestal aan in de hoofdstad Windhoek. Je kan kiezen om zelf met een huurauto rond te rijden: bekijk eens de georganiseerde individuele rondreizen. Wil je in groep reizen, dan zal je merken dat sommige groepsreizen combinatiereizen zijn, waarbij men de mooiste gebieden van Namibië combineert met Botswana of Zuid-Afrika. Er zijn echter steeds meer groepsrondreizen bij die alleen Namibië aandoen.

Aanbevolen groepsreizen:

Mooiste plekken in Namibië

Wat zijn de mooiste plekken in Namibië om te zien tijdens een natuurreis? Wat zijn de mooiste gebieden en hoe is de natuur? Wil je veel dieren zien, bekijk dan onze informatie over wildlife in Namibië. Op basis daarvan kan je bepalen welke natuurgebieden je zeker niet wil missen. Onze top 5 mooie plekjes, gebaseerd op dieren, de natuur en het landschap:

1. Etosha National Park Namibie

Heb je het over dieren in Namibië, dan zullen de meesten je meteen verwijzen naar Etosha National Park, het bekendste natuurgebied van het land. Ruim 100 soorten zoogdieren en 300 vogelsoorten hebben hier hun thuis. In het midden van het park ligt een 4.800 km2 grote zoutpan. De vegetatie varieert van savannen tot knoestige mopanebomen, vijgenbomen en dadelpalmen.

Het is in Etosha park dat je kan ontspannen met een biertje bij een waterhole, terwijl je toekijkt hoe grote concentraties wilde dieren aan je voorbij trekken. Fotografeer zebra’s, giraffen, leeuwen, cheeta’s, flamingo’s en olifanten die hun dorst komen lessen en weerspiegeld worden in het glanzende wateroppervlakte van de waterpoel. Er zijn vele andere wildlife parken in Namibië, maar Etosha Nationaal Park is het neusje van de zalm tijdens een rondreis in Namibië.

Individuele reizen

2. Kalahari

Een unieke bestemming in Namibië en zeker de moeite om op het programma van een rondreis te zetten. De Kalahari woestijn is een semiwoestijn, waardoor er veel bijzondere dieren te zien zijn. De natuur is hier mooier dan in Etosha. Het is een oranje glooiende zandwoestijn, die begroeid is met geelgroene grassen en Afrikaanse bomen. 

Kalahari in Namibië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Namib woestijn en Sossusvlei

Het Namib-Naukluft park staat bij toeristen vooral bekend om de rode zandduinen van de Sossusvlei: een ansichtkaartje voor fotografen bij zonsopgang en -ondergang en ontzettend leuk om een duin te beklimmen. In hetzelfde gebied vind je het Naukluft gebergte, een stuk minder toeristisch en een paradijs voor vogelaars.

4. Swakopmund

Ten noorden van de Sossusvlei bevinden zich Walvisbaai, Swakopmund en nog meer naar het noorden Cape Cross Seal Reserve, waar tienduizenden Kaapse Pelsrobben de kust bewonen. Vanaf Swakopmund kan je excursies maken met heteluchtballonnen: geniet van een schitterend zicht over de omgeving. Op de duinen kan men actieve sporten beoefenen, zoals sandboarding, klimmen en paardrijden. En er worden ook tochten in de woestijn georganiseerd, waarbij je met een gids op zoek gaat naar kleine woestijndiertjes en in Walvisbaai zie je flamingo's en misschien zelfs een jakhals. 

Walvisbaai flamingo's Swakopmund
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Damaraland

Het Damaraland bij de Brandberg Mountains is een ruw landschap met bruine rotsformaties en afgeplatte bergen, een heel ander soort natuur. De rotstekeningen bij Twyfelfontein (ruim 2.500 unieke gravures) zijn een toeristisch trekpleister, alsook de woestijnolifant en de met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn, die in deze dorre omgeving weten te overleven. Een tocht naar de woestijnolifanten en een zoektocht naar de neushoorns in Damaraland zijn als meerdaagse excursie te reserveren op Riksja Namibië

Damaraland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Meer naar het noorden ligt de periodieke rivier Haonib, die de woestijn Kaokoveld verbindt met de Skeleleton coast. Dit is een van de droogste plekken op aarde, totdat er door hevige regen met veel geweld een rivier ontstaat, waar de natuur lang op kan teren. Er komen zeldzame dieren voor, zoals de woestijnolifant en woestijnleeuw, maar ook giraffen, gemsbokken, vele vogelsoorten en jakhalzen. 

6. Waterberg

In het overwegend dorre woestijnlandschap van Namibië is Waterberg een bijzondere bezienswaardigheid. Deze losstaande rode rotsformatie torent uit boven een groen en vruchtbaar landschap, wat een toevluchtsoord vormt voor vele dieren. Merkwaardig feit is dat het grote wild alleen boven óp de berg leeft. Lees meer over Waterberg in Namibië.

7. Fish River Canyon

Namibië heeft nog meer desoltate natuur. De Fish River Canyon in het zuiden van Namibië vormt de grens met Zuid-Afrika. De diepe kloven van de Canyon leveren grandioze vergezichten en zijn een van de spectaculairste natuurfenomenen in Afrika. Er zijn hiking routes van de ene kant van de canyon naar de andere. Baden kan in de warmwaterbronnen van Ai-Ais. Tijdens een reis door Namibie moet je zeker ook een stop maken bij een bos met kokerbomen, aparte Zuid-Afrikaanse boompjes. 

Fish River Canyon
Fish River Canyon
Deel op Pinterest

8. Keetmanshoop

Bij Keetmanshoop vind je de "Speeltuin der reuzen": talrijke rotsblokken die verspreid en gestapeld liggen alsof de natuur er mee heeft gespeeld. Ook de bijzondere kokerbomen vormen een trekpleister voor toeristen.

9. Opuwo

In het uiterste noorden van Namibië ligt een desolaat gebied, ver weg van de gebaande paden. Hier leven de traditionele himba's en kan je de ongerepte natuur van het Kaokoland verkennen. Een van de hoogtepunten in Noord-Namibië zijn de Epupa Falls, op de grens met Angola. Lees meer over Opuwo in Namibië.

10. Caprivistrook

Het noordwesten van Namibië is totaal anders dan de rest van het land. De smalle Caprivistrook is een vruchtbaar groen gebied, waar je dieren kan zien die elders in Namibië niet voorkomen. Lees meer over de Caprivistrook in Namibië

Caprivi Namibië
Deel op Pinterest

Meer bijzondere individuele reizen naar Namibië:

Beste periodes om te reizen naar Namibië

Beste reistijd Namibië: half maart - half april, okt - half dec.
Beste reistijd Namib woestijn: maart, april, mei, oktober, november, december
Beste reistijd Etosha: maart, april, mei, juni, oktober, november, december
Beste reistijd Skeleton Coast: oktober t/m mei
Beste reistijd Fish River: april t/m september
Regentijd: een reis in Namibië kan in principe het hele jaar, maar het regenseizoen is de eerste 3 maanden van het jaar het heftigst. Van april - oktober valt er amper regen.

Mooiste plekken in Namibië

Wil je meer weten over onze reis naar Namibië? In deze video van Wim van Schaik zie je de highlights en mooie plekken die wij bezochten tijdens onze rondreis. Laat je inspireren door deze beelden en bekijk nog meer filmpjes op de video tab.

Vliegen naar Windhoek

Reis je individueel naar Namibië, dan loont het de moeite om tickets vanaf verschillende luchthavens te vergelijken. Voor een bestemming als Windhoek kan het maar liefst 250,- p.p. schelen om te kiezen voor een vlucht vanaf Dusseldorf. KLM vliegt ook rechtstreeks van Amsterdam naar Namibië, waardoor de reistijd gunstig is.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Eenmaal aangekom in Namibië kan je dan deelnemen aan een georganiseerde rondreis of zelf rondtoeren met een huurauto. Wil je een gewone personenwagen huren, dan bevelen wij altijd Sunny Cars aan, omdat zij de meest transparante bedragen tonen. Het zijn all-inclusive tarieven en je krijgt dus geen onaangename verrassingen achteraf. Deze wegenkaart bij Reisboekhandel De Zwerver is erg handig.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!