Ga naar content

Cape Cross Namibië

Er is weinig leuks te vermelden over de route van Swakopmund naar Cape Cross, behalve dat er ergens halverwege een scheepswrak in zee ligt, met tal van zeevogels op de masten en kajuit. Verder is het een troosteloze 100 kilometer lange weg die vanaf de kustplaats naar het noorden voert, richting Skeleton Coast. Toch is een reis langs Cape Cross de moeite waard, vanwege de duizenden pelsrobben die hier samenhokken!

Kaapse Pelsrobben in Cape Cross

De belangrijkste en eigenlijk enige bezienswaardigheid van Cape Cross in Namibië is de enorme kolonie Kaapse pelsrobben. Veel mensen denken dat het zeehonden of zeeleeuwen zijn, maar de correcte benaming is dus Kaapse pelsrob of Zuid-Afrikaanse zeebeer: een oorrob die alleen voorkomt langs de Atlantische kust van Zuid-Afrika en Namibië. Cape Cross is een unieke plek, vanwege het groot aantal dieren die hier voorkomen. Ca. 80.000 Kaapse pelsrobben leven hier op 1 plek! In de maanden november en december worden de nieuwe jongen geboren en kan de kolonie zelfs groeien tot wel 200.000 pelsrobben.

Cape Cross bezoeken

De toegang tot het Cape Cross Seal Reserve, dat is de officiële naam van het reservaat, bedraagt ca. NAD 80 p.p. Vanaf de entree is het nog een klein stukje rijden tot de parkeerplaats, waar je de eerste pelsrobben al ziet liggen. Een houten pad in twee richtingen leidt de bezoekers langs de grommende en mekkerende kolonie. Onder, vlak naast het pad en het hele gebied tussen het pad en de kust is bezaaid met kleine en grote pelsrobben.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wie met een camera of verrekijker de zee afspeurt zal merken dat er minstens zo veel kopjes in het water plonzen. De golven zitten vol zwarte stipjes. Bezoekers mogen niet van het pad. De kolonie pelsrobben bij Cape Cross zal een onwisbare indruk achterlaten op iedere bezoeker: de vele jongen die op zoek zijn naar hun moeder en haar dan weer vinden, het gemekker van de kleintjes en de vele machtsstrijden tussen de volwassen dieren, het is een en al spektakel! Het dierenparadijs kan bezocht worden van 10 uur in de ochtend tot 17 uur 's middags.

Overnachten in Cape Cross

Dicht bij het Cape Cross seal reserve bevindt zich een hotel met een goede camping vlak bij de kust. Vanaf het restaurant heb je zicht op zee, maar hier zie je geen zeeleeuwen. Overnachten in het hotel is nogal prijzig, maar wel goed. De camping is verder ook prima, maar als de wind verkeerd staat kan het zijn dat je er last hebt van de geur van de robben. Zoals je kan inbeelden brengt een kolonie van tienduizenden pelsrobben wel een geurtje met zich mee.

Pelsrobben

Leuk om te weten. De mannetjes van de Kaapse pelsrob wegen tot 350 kg, de vrouwtjes zijn veel lichter en wegen gemiddeld 75 kg. Van eind november tot begin december brengen ze één jong ter wereld. 90% van de zeehonden jongen wordt hier geboren in 1 maand tijd. Wij waren in oktober bij Cape Cross en we zagen nog veel - inmiddels 1 jaar oude pups - zuigen bij hun moeder.

Pup pelsrob
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De pelsrobbenkolonies langs de kust van Zuidelijk Afrika worden in stand gehouden: veel dieren worden geslacht. Dit komt vooral omdat ze samen jaarlijks meer dan 1 miljoen ton aan vis en andere zeedieren, dat is 300.000 ton meer dan vissers in heel Zuidelijk Afrika jaarlijks vangen. De aantallen zijn dus zeer nadelig voor de visvangst en voor andere dieren in de Oceaan. Toch merkt men dat er door slachting niet meer vissen vrij komen voor de visvangst, andere roofdieren hebben hier meer baat bij.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!