Ga naar content

Packraften

Stel je voor, je bevindt je in een prachtig wandelgebied, met schilderachtige meertjes en kabbelende rivieren. Hoe fantastisch én praktisch zou het zijn om een opblaasbaar bootje bij je te hebben en je wandelschoenen af en toe in te wisselen voor peddels? Dat is precies wat een packraft mogelijk maakt. Deze opblaasbare raft vindt zijn oorsprong in Alaska, waar het simpelweg het meest tactische vervoermiddel was. De packraft bood dé oplossing voor hikes in gebieden met veel water, want je neemt de lichtgewicht raft makkelijk mee op je rug.

Reizen met een packraft is met een enorme opmars bezig! Ook buiten Alaska wordt de packraft nu ingezet voor sportieve outdoor avonturen waarbij je meerdere dagen de natuur in trekt en wandelen (of fietsen!) met peddelen combineert. We leggen je op deze pagina precies uit wat een packraft is en wat de mooiste packraft bestemmingen wereldwijd zijn.

Wat is packraften?

Wat is packraften nou precies en waarom zou je kiezen voor een packraft in plaats van een reguliere kano of kajak? De packraft is een lichtgewicht, opblaasbare raft die je eenvoudig mee kan nemen in een grote trekkingrugzak. Daardoor kan je altijd en overal raften, ook op minder diep water. Een meertje of riviertje op de trail is nu niet langer een obstakel, maar een leuke uitdaging! Je rugzak bind je gemakkelijk voorop de raft (wel een waterdichte hoes meenemen) en zelfs bepaalde fietsen kunnen mee. Een geweldige manier om waterrijke natuurgebieden te verkennen.

Reizen met packraft
Deel op Pinterest

Het voordeel ten opzichte van een normale kajak of kano is dat je de packraft gemakkelijk mee neemt en geen zware boot over land hoeft te zeulen om bij het volgende wateroppervlak te komen. Bovendien peddelt een packraft veel lichter en wendbaarder dan een kajak waardoor het peddelen je minder energie kost. Dit is zeker ideaal op een rivier met veel rapids.

Een packraftuitrusting bestaat uit de packraft zelf, een opblaaszak, een uitklapbare peddel, een spraydeck, een helm en een zwemvest. Het totale gewicht komt op zo’n 4-5 kilo uit.

Packraft trail

Een leuke manier om de volle packraftervaring te krijgen, is tijdens een packraft trail. Dit is een georganiseerde reis waarbij je wandelen/fietsen en peddelen combineert. De packraftuitrustig, route en slaapplaatsen onderweg worden voor je geregeld. Zo kan je eens laagdrempelig ervaren hoe het is om op pad te gaan met zo’n opblaasbare kajak.

Enkele aanbieders van packraft trips zijn:

Beste plekken voor packrafting

Waar water is, kan gepackraft worden. Je hoeft dus niet ver van huis om het eens te ervaren. In de Benelux vind je al talloze mooie locaties voor een packraft trip. Maar natuurlijk kan je ook tijdens jouw verre reizen in een opblaasraft stappen. Onderstaand enkele van de beste landen en regio's voor packrafting.

1. Packraften in Nederland - Biesbosch

Binnen Nederland kan je makkelijk zelf op pad met een packraft. Op alle slootjes, meren en plassen. Maar als we één gebied mochten tippen, zou dat het wetlandgebied de Biesbosch zijn. Dit nationaal park is met zijn kreken, eilandjes en vele wilde dieren het packraft walhalla van Nederland. In de Biesbosch vind je zowel uitgezette kanoroutes als wandelroutes die je met de packraft eenvoudig met elkaar combineert.

Packraften in Nederland
Deel op Pinterest

Een andere zeer geschikte locatie is Weerribben-Wieden Nationaal Park.

Packraft Trail Biesbosch:

2. Packraften in België - Ardennen

De Ardennen staan natuurlijk bekend als hét outdoorparadijs dichtbij huis. Kanoën en kajakken op de rivieren zijn hier populaire activiteiten. De laatste tijd zijn er ook steeds meer aanbieders van packrafts. De rivieren in de Ardennen zijn een stukje wilder dan die in Nederland dus kan je hier ervaren hoe het is om over rapids heen te varen met je raft. Wanneer je er een weekendje weg van maakt is packraften in België een geweldig micro-avontuur dichtbij huis. De Ourthevallei is een populaire plek voor watersporten en dus ook ideaal voor de packrafter.

Ook in de Franse Ardennen is het trouwens goed packraften. Dit doe je op de Semois. Bekijk hiervoor de packraft trip van Travelbase.

3. Packraften in Luxemburg - Mullerthal

Het geliefde Mullerthal staat voornamelijk bekend om de goede hiking trails. Je kan een wandelvakantie nóg specialer maken door het te combineren met packraften. Je gaat dan peddelen op mooie rivieren langs de bossen en wandelen door kloven en over bruggen. 

Packraften Luxemburg
Mullerthal
Deel op Pinterest

De complete Mullerthal-ervaring, maar dan net even anders. Het makkelijkst is om jouw packraft trip te boeken bij een organisatie.

Packraft Trail Mullerthal:

4. Packraften in Duitsland - Eifel

De Duitse Eifel is bij vele natuurliefhebbers wel bekend dankzij zijn bossen, heuvels, meren en vulkaanbergen. Dankzij de vele meren en rivieren is de Eifel perfect geschikt om te verkennen vanuit een packraft. Heerlijk wandelen door de bossen om vervolgens een stuk de rivier af te dalen in je opblaasbare bootje. Zo zag je de Eifel nog nooit!

Andere leuke packraftbestemmingen in Duitsland zijn het merengebied van Müritz, in Noord-Duitsland, of Beieren in het zuiden.

Packraft trip Eifel:

5. Packraften in Slovenië - Soča vallei

Als één land het packraftparadijs van Europa genoemd mag worden, is het wel Slovenië. Naturescanner Manou ervaarde dit zelf tijdens The Packraft Trail van Travelbase. Ze wandelde door de bergen van Triglav NP en langs de felblauwe Soča rivier om tussendoor de wandelschoenen in te ruilen voor peddels en de rapids van de Soča te bedwingen.

Packraften in Europa
© Naturescanner Mischa
Packraften in Slovenië
Deel op Pinterest

Een avontuur vol adrenaline en midden in de natuur. Na een dag wandelen en peddelen streek ze neer op een mooie camping in de bergen van Slovenië en proostte ze met mede packrafters op een mooie dag. Om de volgende ochtend weer fris in de packraft te stappen. Meer weten? Lees haar uitgebreide verslag van The Packraft Trail Slovenië.

Packraft Trail Slovenië:

6. Packrafting in Finland - meren

In een land met 180.000 (!) meren is een packraft een ideaal vervoermiddel. Met elke peddelslag kom je meer tot rust terwijl je uitkijkt over de omliggende bossen. In Finland liggen in de meren talloze eilandjes met handige faciliteiten zoals een droogtoilet en vuurplaats waardoor je packraften eenvoudig combineert met een nachtje wildkamperen.

Packraften in Finland
Deel op Pinterest

Een geweldig avontuur dat je makkelijk zelf organiseert. Huur een packraft, neem je tentje mee en geniet! Natuurlijk maak je onder de middernachtzon nog een laatste rondje over een verstild meer voor de volle Finland-ervaring. Jyväskylä is het merengebied van Finland, maar wij hebben zelf ook gepackraft in Taivalkoski.

7. Packrafting in Alaska

Als je ergens goed kunt packraften is het natuurlijk op de geboorteplaats van de opblaasraft: Alaska. Heb je al ervaring met packraften en ben je in voor een mooi avontuur, dan is Alaska de ultieme packraft bestemming! De natuur in Alaska is wild en ruig en een packraft tochtje hier is wel heel wat anders dan op kalme Finse meren. De rivieren die je trotseert zullen over het algemeen een flinke stroming hebben. Ga daarom mee met een gids voor een veilige ervaring. 

Packraften in Alaska
Deel op Pinterest

Je wordt voor een packraft reis in Alaska vaak gedropt op een afgelegen locatie in de natuur. Waar je vervolgens samen met een gids de meest bijzondere landschappen trotseert en wellicht oog in oog komt met wildlife.

8. Packraften in de VS

Ook in andere staten van de VS is het packraften goed ingeburgerd. Er zijn eigenlijk te veel mooie packraftlocaties in de USA om op te noemen. Pak je raftingspullen maar in voor een episch avontuur! Een echte once in a lifetime ervaring krijg je tijdens een packraft trip in Grand Canyon National Park, maar hiervoor moet je wel een permit aanvragen en hopen dat deze geaccepteerd wordt! Verder mooi:

  • Escalante River (Utah)
  • Isle Royale (Michigan)
  • Little River Canyon (Alabama)

Check altijd van tevoren goed hoe pittig de tocht is, of je een permit nodig hebt en of het verstandig is een gids in te huren.

9. Packrafting Patagonië

Gaaf om te doen tijdens een reis naar Patagonië. Het merengebied en de Puelo Valley zijn bekende plekken om te packraften. Dat is nou echt iets unieks om te beleven in Patagonië.

Packraft Patagonië
Deel op Pinterest

Als je packraften interessant vindt, dan is raften of kajakken en kanoën wellicht ook wat voor jou.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!