Ga naar content

Kajakken in de Ardennen

De Belgische Ardennen zijn een walhalla voor de outdoor liefhebber die liefst dicht bij huis een weekend, weekje of langere tijd er tussen uit wilt zijn. Niet alleen om te wandelen en te fietsen, ook voor andere activiteiten is er ruimte. Een van de populairste vrijetijdsbestedingen bij goed weer is kajakken of kanoën op een van de rivieren die hun weg banen door de prachtige natuur van de Ardennen.

Waar kajakken in de Ardennen?

Op de meeste rivieren kan het hele jaar door gekajakt worden. Er zijn verscheidene vertrekpunten om te peddelen op de riviertjes van de Ardennen; langs de verschillende rivieren bevinden zich diverse verhuurpunten van kajaks en kano's. Een overzicht, met uiteraard ook enkele leuke vakantietips!

1. Kajakken op de Semois

Diep in de Belgische Ardennen, parallel met de grens van Frankrijk, stroomt de prachtige Semois door een groen en adembenemend landschap. Deze zijrivier van de Maas ontspringt in de Belgische gemeente Aarlen, kronkelt hemelsbreed over 70 km langs pittoreske dorpen en mondt 190 kilometer verder uit in de Maas. De burchtstad Bouillon ligt langs de Semois. Hier torent het middeleeuwse bolwerk boven de rivier uit.

Mooie plekjes langs de Semois: Bouillon, Florenville, Vresse-sur-Semois, de St-Nicolaasbrug bij Chiny, Chassepierre en Frahan.
Bekijk alle vertrekpunten langs de Semois.

2. Kajakken op de Ourthe

In de omgeving van de Waalse toeristenplaatsjes Durbuy en La-Roche-en-Ardenne zijn tal van vertrekpunten om te kanoën en te kajakken. Een populair punt is Chêne à Han in Grandhan, nabij Durbuy. Vanaf verschillende tijden kan je hier een 7 kilometer lange kajaktocht op de Ourthe maken.
Bekijk alle vertrekpunten langs de Ourthe.

In de maanden juli en augustus kan het gebeuren dat de waterstand van de Ourthe te laag is. Dan is het Stuwmeer van Nisramont een uitstekend alternatief. Op dit meer is het prachtig om te peddelen. Maar er zijn ook momenten dat er te veel water aanwezig is, dan kan het zijn dat men raften aanbiedt in plaats van kajakken.

3. Kajakken op de Lesse

De Lesse is een van de populairste rivieren om te peddelen in België. De zijrivier van de Maas stroomt langs de bekende toeristische Grotten van Han. Het zijn vooral de 20 laatste kilometers, van Houyet tot aan de monding in de Maas, waar je goed kunt kanoën en kajakken. Hierbij kom je langs het imposant gelegen Kasteel van Walzin en door het nationaal park Furfooz. Bekijk alle vertrekpunten langs de Lesse.

4. Kajakken op de Amblève

De rivier de Amblève stroomt door het hooggelegen oosten van België, door toeristische plaatsjes als Malmedy, Stavelot, Trois-Ponts, Stoumont, Aywaille en Comblain-au-Pont. De bekendste bezienswaardigheid zijn echter de Watervallen van Coo. Een van de onderaardse zijrivieren, de Rubicon, heeft de Grotten van Remouchamps gecreëerd.
De rivier mondt bij Comblain-au-Pont uit in de Ourthe. De relatief smalle vallei van de Amblève is voor veel mensen een van de mooiste gebieden om te kajakken in de Ardennen. Bekijk alle vertrekpunten langs de Amblève.

Veelgestelde vragen over kajakken in de Ardennen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!