Ga naar content

Mooiste plekken in de Balkan

De Balkan is een stukje Europa dat nog veel ongerepte en onontdekte natuurgebieden omvat. Albanië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Griekenland, Kosovo, Kroatië, Macedonië, Montenegro, Servië en een klein deel van Turkije liggen in de Balkan.

Mooiste plekken Balkan

Wat zijn de mooiste plekjes in de Balkan? Naturescanner geeft je een aantal tips over bijzondere gebieden om te ontdekken tijdens een rondreis in de Balkan.

Tips voor individuele vakanties in de Balkan

1. Durmitor NP in Montenegro

Een woest en ongerept landschap van bergen, kloven, gletsjers, oude bossen en heldere meren. Een paradijs om te hiken, te fietsen en te genieten van waanzinnige natuur. Het Durmitormassief en de Tarakloof behoren tot de mooiste plekken van de Balkan.
Lees meer over mooie plekken in Montenegro

Mooiste plekken in de Balkan
Deel op Pinterest

2. Sutjeska in Bosnië-Herzegovina

Voor velen nog compleet onbekend terrein, doch waanzinnig mooi; Bosnië-Herzegovina. Volgens mij kan het niet lang meer duren voor natuurreizigers het Balkanland gaan ontdekken. Het hoogtepunt is Sutjeska National Park en de Maglić berg, met 2.386 meter de hoogste berg van het land.

Bergen, bossen en meren bepalen het landschap in dit natuurgebied. Ook het oerbos van Perućica met de schitterende Skavavac waterval ligt binnen de grenzen van het nationaal park. Het bruist hier van het leven. Naast 300 soorten vogels is de natuur in dit deel van de Balkan het leefgebied van de bruine beer, gemzen, everzwijnen, wolven, vossen en boommarters.

Natuur in de Balkan
Deel op Pinterest

Tips voor groepsreizen in de Balkan

3. Shkopet in Albanië

De uitvalsbasis voor outdoor activiteiten in Albanië: vanuit Shkopet kan je deelnemen aan leuke actieve excursies, zoals kajakken, raften en meer. Lees alles over de natuur in Albanië

Mooiste landen van de Balkan
Deel op Pinterest

4. Plitvice in Kroatië

De Balkan is rijk aan schitterende watervallen. Een van de mooiste parken op dit gebied is het bekende Plitvice park in Kroatië: hier liggen meren trapsgewijs met elkaar verbonden. Een fraai stuk natuur.
Lees meer over de Plitvice meren in Kroatië

Tips Balkan
Deel op Pinterest

5. Rilagebergte in Bulgarije

Ook het Rila Nationaal Park staat bekend om haar vele prachtige meren, watervallen en bergen. Een ongeëvenaard wandelparadijs voor de natuurliefhebber. Lees meer over de mooiste plekken in Bulgarije

Rila gebergte
Deel op Pinterest

6. Ohrid Meer in Noord-Macedonië

Een van de hoogtepunten om te zien in Macedonië is het bekende Ohrid Meer. Er is echter nog veel meer.
Bekijk onze tips over mooiste plekken Noord-Macedonië

Natuurreis Balkan
Deel op Pinterest

7. Mount Triglav in Slovenië

Naturescanner Manou beklom de Triglav en voor haar is dit een van de mooiste ervaringen in haar leven. Ben je niet zo actief dat je de berg wilt bedwingen, verken dan zeker de prachtige omgeving. Lees alles over Triglav National Park

Balkan natuur
Deel op Pinterest

8. Pega in Kosovo

Een verrassend land in de Balkan is Kosovo. Hier kun je nog buiten de gebaande paden treden, want voor veel reizigers is dit nog niet zo'n bekende bestemming. Zonde, want dit land tussen Servië, Noord-Macedonië en Albanië kent een prachtig ruige natuur.

Kosovo Trail
Deel op Pinterest

Reis af naar Pega, dat aan de voet van de Vervloekte Bergen ligt. In de Rugova Gorge wordt het avontuurlijk dankzij een stuk via ferrata. Dit met staalkabels bevestigde parcours aan de rotswand is 450 meter lang en geschikt voor iedereen met een goede conditie en een dosis lef. 

Tijdens de Kosovo Trail kun je bovenstaand ijzeren pad uitproberen en al wandelend vier bergtoppen bedwingen: Hajla, Guri i Kuq, Tromedja (bergtop in Albanië) en Gjeravicë, met 2.656m de hoogste berg van Kosovo.

Wandelen in de Balkan

Natuurliefhebbers kunnen in de Balkan prachtig wandelen.

- Via Dinarica

Bijzonder is de Via Dinarica Trail, een 2.000 kilometer lange wandelroute door de Dinarische Alpen. In 8 etappes voert dit wandelpad door de ongerepte natuur in de Balkan. In dit gebergte vind je tal van bijzondere planten en dieren, maar ook prachtige kalksteenmassieven en een hartelijke, gastvrije bevolking. Gelukkig kun je ook een of meerdere etappes lopen van het langeafstandspad.

- The Balkan Trail

Beter haalbaar is de hele route hiken van de Balkan Trail, ook ''Peaks of the Balkans" genoemd. Deze schitterende route voert door de bergen in Montenegro, Albanië en Kosovo. Wie dit graag met een reisorganisatie doet, kunnen wij Unplugged Outdoor of Travelbase aanraden. Deze avontuurlijke reisorganisaties bieden The Balkan Trail aan in 7 of 11 dagen, langs de highlights van de route. 

Wandelen Balkan
© Travelbase
Balkan Trail
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!