Ga naar content

Plitvice meren in Kroatië

Kroatië natuur - Een van de mooiste natuurgebieden in Europa bevindt zich in Kroatië: de Plitvice meren, een fraai meren- en watervallengebied in het binnenland. In 1949 werd het tot nationaal park bekroond en is hiermee het oudste nationaal park van Kroatië.

Mooiste plekken en activiteiten

Natuurliefhebbers moeten een vakantie bij de Plitvice Meren zeker op hun wensenlijst zetten. Er is veel te zien en te beleven. Een klein overzicht!

1. Plitvice Meren Nationaal Park

Het Plitvice Meren Nationaal Park, dat sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, bevindt zich in het binnenland van Kroatië, bijna bij de grens met Bosnië-Herzegovina, ter hoogte van Senj. Het nationale park heeft een sprookjesachtige natuur: 16 schitterende meren en wel 90 watervallen bevinden zich in een mooie, groene omgeving, met tal van wandelmogelijkheden. De boven-en benedenmeren van de Plitvice worden met elkaar verbonden door zogenaamde "Travertijnwatervallen".

De planten en bloemen in het nationaal park en het heldere turquoise water geven je het gevoel dat je op een verre tropische bestemming vertoeft. Rond de Plitvice Meren liggen dichte bossen, het leefgebied van beren, wolven en tal van vogels. Het Plitvice Nationaal Park kan op velerlei manieren verkend worden: met een bootje, met een treintje (een aanrader als je met kinderen op vakantie bent in Kroatië), te voet of met de fiets. Het is mogelijk om met elektrische bootjes de meren te verkennen. Deze bootjes worden verhuurd bij ingang 2.

2. Mooie Meren

Het Plitvice Meren Nationaal Park dankt haar schoonheid aan een soort poreuze kalksteen, travertijn. Door de vorming hiervan zijn terrassen en dammen onstaan en deze hebben 16 prachtige meren gevormd. De Plitvice meren worden onderverdeeld in de ondermeren (Donja) en de bovenmeren (Gornja), onderling verbonden met watervallen.

3. Actief bij de Plitvice Meren

Het Plesevica Mrsinj gebergte vormt een mooi landschap om te fietsen of te wandelen. Glasheldere beekjes en rivieren doorkruisen hier een landschap van groene weilanden en ongerepte natuur. Het is zeker de moeite om te wandelen langs de bergbeken die voor de watertoevoer van de meren zorgen. Er zijn vele mountainbikeroutes en wandelpaden uitgezet. Een netwerk van knooppunten verbindt de diverse routes met elkaar en je kan de bordjes met blauwe bewegwijzering makkelijk volgen. Ontdek de bezienswaardigheden, zoals een watermolen en een ommuurde bron bij het plaatsje Vrelo. 

Rondreis Plitvice meren Kroatië

Je kunt een bezoek aan het park uiteraard boeken als onderdeel van een rondreis in Kroatië: diverse reisorganisaties bieden groepsrondreizen langs de Plitvice meren, maar ook een individuele rondreis langs de Plitvice meren is makkelijk te boeken. Bekijk zeker even onze tips om een vakantie naar de mooiste bezienswaardigheid van Kroatië te boeken.

Plitvice meren bezoeken

Tijdens je vakantie in Kroatië kan je met een huurauto zelf naar de meren rijden. Of je kan natuurlijk een accommodatie in de omgeving van de Plitvice meren zoeken en daar je vakantie bij Plitvice rond bouwen. Een andere optie is om de reis te boeken als excursie; de meeste hotels in Kroatië bieden een een tour naar de Plitvice meren aan en je kan deze ook van tevoren als Plitvice tour boeken. Een excursie naar de meren komt op ongeveer € 50,- per persoon.

De reistijd naar het nationaal park vanaf enkele belangrijke steden: van Porec naar Plitvice 255 kilometer (3,5 uur rijden), van Zagreb naar Plitvice 150 kilometer (2 uur), van Dubrovnik naar Plitvice 430 kilometer (5 uur rijden) en van Split naar Plitvice is 220 kilometer (3 uur rijden). Binnen het park gelden strikte gedragsregels voor het behoud van de natuur. Zo mag je er niet vissen, niet zwemmen, geen bloemen plukken, enz. Maar dat mag geen probleem zijn voor natuurliefhebbers! Veel plezier in ieder geval tijdens een reis naar een van de mooiste nationale parken van Europa.

Video van de Plitvice meren

Collega Manou bezocht de Plitvicemeren tijdens haar roadtrip door Europa en legde het schitterende park vast.
Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!