Ga naar content

Kvarner baai

Mooie plekken Kroatie - De Kvarner baai in Kroatië, ook wel Kvarnergolf of kortweg Kvarner genoemd, is een trekpleister voor liefhebbers van zon, zee en strand. Azuurblauw water, witte kalkkliffen, terracotta gekleurde dorpen en prachtige groene baaien, vale gieren en dolfijnen kenmerken een vakantie in de Kvarner baai.

Vakantie Kvarner baai

De Kvarner baai, in het Kroatisch Primorsko Goranska, ligt ingeklemd tussen het schiereiland Istrië en de Noordoostelijke kust van Kroatië. De eilanden Cres, Krk, Pag, Rab en Losinj zijn allen prachtige eilanden omgeven door een helderblauwe zee; de parels van de Adriatische kust. De baai wordt al eeuwen bezocht door toeristen, al was het in de 19de eeuw vooral de aristocratie die hier haar vakantie doorbracht. 

Vakantie Kvarner baai
Deel op Pinterest

Zowel de kuststeden op het vasteland (vooral Opatija en Lovran), als de eilanden (Krk, Cres, Rab en Losinj) zijn populaire vakantiebestemmingen, met een mild mediterraan klimaat. Hoewel Opatija de meest geliefde stad is, is ook de kuststad Rijeka populair om te shoppen of te genieten van een bruisend uitgaansleven.

De Kvarner baai heeft veel te bieden voor een actieve vakantie: je kunt er wandelen, fietsen, zeilen, windsurfen, boottochten maken, waterskiën, snorkelen en duiken. Er zijn verscheidene opties om te eilandhoppen: op die manier ontdek je met de boot of de fiets verschillende eilanden. Bekijk onze tips hiernaast voor een vakantie in de Kvarner bocht.

Natuur Kvarner baai

Liefhebbers van een natuurvakantie zullen genieten van de natuur in de Kvarner baai. Met meer dan 2.700 plantensoorten biedt de regio een zeer diverse vegetatie. De eilanden in de Kvarner bocht zijn zeer mooi. Ongerepte natuur vind je vooral in het Nationaal Park Risnjak op het vasteland (ten noordoosten van de stad Rijeka), in de Gorski Kotar bergen. Watervallen, glasheldere rivieren, en prachtige bossen maken Risnjak tot een van de mooiste bestemmingen om te wandelen en fietsen in Kroatië.

Natuur Kvarner baai
Deel op Pinterest

Mooie plekken in de Kvarner baai

Wat zijn de mooiste plekjes in de Kvarnerbaai? Het eiland Krk heeft de grootste diversiteit aan planten (ruim 1500 soorten). De natuur op het eiland Losinj is ongerepter, je vindt er onder meer prachtige pijnboombossen en rond het eiland leeft een dolfijnenkolonie. Ook op de andere eilanden is er een rijke flora. Toch kiezen veel natuurreizigers niet voor de eilanden, maar voor het vasteland. Het binnenland is immers adembenemend mooi en niet ontdekt door het massatoerisme. Uitgestrekte velden en vlaktes wisselen er af met hoge bergen en dichte bossen. 

1. Noordelijke eilanden

Eilandhoppen in de Kvarner wordt steeds populairder! De noordelijke eilanden Cres, Krk, Rab, Losinj en Pag zijn ideale bestemmingen voor een onbezonnen vakantie in Kroatië. Mooie stranden vind je op alle eilanden, hoewel de meesten kiezelstranden zijn. Overigens staan alle eilanden bekend om de gezellige traditionele feesten, met lekkere wijnen en heerlijke verse visgerechten.

  • Rab -  Het eiland Rab staat bekend om haar schitterende zandstranden, ideaal voor een strandvakantie. Vanaf de diverse jachthavens kan je deelnemen aan actieve excursies, zoals zeiltochten, boottochten langs de eilanden en duiktrips. Je kunt echter ook de wandelschoenen aantrekken of fietsen huren en op die manier de Noordelijke eilanden verkennen.
  • Krk - Wie een wijnvakantie in Kroatië wil boeken, kan best een vakantie op het eiland Krk reserveren, want hier wordt de vermaarde witte wijn Vrbnicka Zlahtina geproduceerd. Het eiland kreeg eeuwen geleden al de bijnaam "Gouden eiland" vanwege het goede leven dat er heerst. Je kunt er tevens de Biseruljka grot bezoeken.
  • Pag - Ook Pag heeft twee bekende witte wijnen. Pag is daarentegen ook bekend om de vele feesten en evenementen en is dus niet de ideale bestemming voor wie op zoek is naar rust.
  • Cres - Liefhebbers van vogels, bezoek zeker het eiland Cres. Je vindt er een prachtig broedgebied voor aasgieren, adelaars en grijze haviken. Het natuurgebied rond het Vranjsko meer (Vrana meer) is adembenemend mooi. Bij het plaatsje Beli bevindt zich de groene Tramontana kaap, waar de terracotta gekleurde daken contrasteren met de turquoise zee.

2. Risnjak Nationaal Park

Wie enkele dagen wil hiken en genieten van volledige rust kan best het binnenland opzoeken. Het Risnjak National Park in het Gorski Kotar gebergte is een prachtig gebied om te wandelen. Lees meer over Risnjak National Park.

Beste reistijd Kvarner: in het voorjaar bloeien er duizenden orchideeën. Het is dan ook een stuk rustiger dan in de zomermaanden. Hou je juist van een beetje reuring en veel zon, dan zijn de maanden juli en augustus de beste reismaanden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!