Ga naar content

Rab in Kroatië

Kroatië - Tijdens een persreis bezocht reporter Jeanine het eiland Rab in Kroatië. Wanneer je gelezen hebt dat Rab een mild klimaat heeft, en zich kenmerkt door veel bossen, bloemen en zandstranden, dan zul je jezelf even achter de oren krabben wanneer je het eiland vanaf het vasteland ziet liggen. 

Aan die zijde tonen de eilanden voornamelijk hun ruige kant. Rotsen van kalksteen waarop dankzij de bora, de koude snijdende wind uit het noordoosten, nagenoeg niets groeit. Eenmaal over de top van het eiland heen krijg je te zien wat je verwacht: de parel van de Kvarnerbaai.

Mooiste plekken op Rab

Het eiland ligt in de provincie Primorje-Gorski Kotar, waar ook de Noord-Kroatische kust en de bergen van Gorski Kotar toe behoren. Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden en bijzondere plekken om te bezichtigen op het eiland? 

1.Rab, de oude stad

Een mooie haven en een oud stadsgedeelte geven Rab een fijne sfeer. Heerlijk om aan het einde van de dag door de oude straten te dwalen met een geschiedenis op iedere hoek. Een rondwandeling met een stadsgids raden we je zeker aan. Vanaf de haven loop je de oude stad van Rab in. Met zorg onderhouden gebouwen geven de stijlen weer uit verschillende eeuwen. Dankzij de veilige ligging van Rab is er veel behouden gebleven van de schoonheid van de oude stad.

Om een indruk van de stad te krijgen loop je vanaf de straat ‘Trg sv. Kristofora’ naar boven de oude stad in. Vanaf een uitkijkpunt op de oude muur kijk je uit over het centrum en de opvallende klokkentorens: vier torens met verschillende stijlen en hoogtes. Volgens de inwoners staat iedere toren voor een jaargetijde. De torens hebben allemaal hun eigen charme, net als ieder jaargetijde op Rab. De hoofdstraat bestaat uit een middenstuk van 365 stenen en twaalf zijstraten. De vier jaargetijden, 365 stenen en 12 straten. Da’s geen toeval meer.

2. Stranden op Rab

Een eiland in Kroatië met zandstrand? Je vindt het op Rab. Rondom Lopar en Kampor liggen vele baaien met een prachtig zandstrand. Ook het Noordwestelijke stuk heeft prachtige plekjes. Dit maakt Rab tot een ideale vakantiebestemming met kinderen. Aan strand met rotsen en stenen stranden is er ook geen gebrek, dit levert mooie foto's op.

3. Wandelen en fietsen op Rab

Zin om wat te zien op vakantie? Je kunt overal op het hele eiland wandelen. De wandelpaden staan aangegeven. Zin in een klim? Dan loop je vanaf de gelijknamige hoofdstad Rab naar Kamenjak. Bovenop vind je een zendmastenstation. Op zoek naar schaduw tijdens je wandeling op Rab? Er ligt er voldoende bos op Kalifront en op het schiereiland Lopar, toegankelijk gemaakt met wandelpaden.

Voor mountainbikers zijn er routes die je het hele eiland Rab laten zien. Populair is de afwisselende route van 80 kilometer door het bos, langs de stranden en de berg op. Je moet wel flink wat hoogtemeters op de koop toenemen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Jeanine Brinkhuis
Geschreven door
Jeanine Brinkhuis
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!