Ga naar content

Bos vakantie

Vind je een vakantie pas compleet als je tent of het vakantiehuis midden in het bos staat? Een bos waar kinderen op vakantie vrijuit kunnen spelen en je zelf de frisse buitenlucht kan opsnuiven? Enkele tips voor een leuke vakantie in de mooiste bossen van Nederland, Europa of buiten Europa.

Huisje in het bos

Het bos is in alle seizoenen een fijne vakantieplek: in de zomer biedt het verkoeling, in de winterperiode biedt het net weer knusheid en bescherming tegen de kou. Kamperen of overnachten in een vakantiehuisje in het bos is rustgevend. Naast de ontspannende geluiden, vogels, groene omgeving en zuivere lucht van het bos maak je er veel kans om allerlei dieren te spotten.

Herfst bos
Deel op Pinterest

En bossen nodigen ook uit tot wandelen of fietsen. Ieder bos heeft zijn eigen karakter en op elke vakantiebestemming is de sfeer van een bos anders. Van sprookjesachtig tot spannend en avontuurlijk, een vakantie in het bos is heerlijk! Maar wat zijn de mooiste bossen ter wereld en de leukste vakantiebestemmingen in het bos? We geven je graag een aantal tips voor bijzondere overnachtingen in het bos. Laten we beginnen met de bossen dicht bij huis.

Bijzonder overnachten in het bos

Een boshuisje huren is altijd een succes. Zodra je de deur uitstapt komt de heerlijk bosgeur je tegemoet. Fluitende vogeltjes, ritselende blaadjes, het is heerlijk om te logeren in het bos. Ben jij ook altijd op zoek naar unieke slaapplekken? Graag geven wij je inspiratie en ideeën. Verblijf in een natuurhuisje of een vakantiepark in het bos en geniet!

1. Bos dicht bij huis

Als het bos je belangrijkste criterium is voor je vakantiebestemming, dan lijkt dicht bij huis al gauw een logische keuze. En ja, we hebben veel mooie bossen in Nederland.

Een grote variatie aan bossen en soorten bomen vind je op de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en de Sallandse Heuvelrug. Andere prachtige bossen in Nederland bevinden zich bij de Hoge Veluwe en het bos bij Breda, het statige Mastbos. 

Speulderbos
Deel op Pinterest

Ook op de Veluwezoom kan je wandelen in mooie bossen, bijvoorbeeld op de Posbank. In Friesland bevindt zich een uitgestrekt bosgebied, het Drents-Friese Wold.

Boshuisjes Nederland

Sommige organisaties willen hun bezoekers zo dicht mogelijk bij groen en natuur brengen en maken daarop de selectie van hun vakantiehuizen, zoals bijvoorbeeld Landal GreenParks, wiens parken bijna allemaal in de bossen liggen. 

Bos Veluwe
Veluwe bos
Deel op Pinterest

Ook in België vind je een aantal mooie bossen, maar wil je echt uitgebreid kunnen wandelen, dan raden we toch aan om je vooral op de Ardennen te oriënteren. Is je doel om tot rust te komen in het bos en te genieten van de stilte, dan kan je in Vlaanderen ook prachtige plekken vinden om te overnachten.

Boshuisjes België

Trek je het bos dicht bij huis in, dan is het fijn om een leuke natuurgids bij je te hebben. In onze shop vind je bijvoorbeeld natuurgidsen, waarmee je alle vogels, insecten, paddenstoelen kunt identificeren. Ook leuk als je een boswandeling met kinderen maakt.

2. Mooiste bossen in Europa

Waar vind je de mooiste bossen in Europa? In Europa zijn tal van landen met uitgestrekte bosgebieden. In Duitsland is het Zwarte Woud het grootste bosgebied, voornamelijk bestaande uit sparren- en dennenbomen. Meer naar het zuiden van Europa vind je bossen van een heel ander kaliber.

In Spanje bijvoorbeeld tref je mediterrane bossen, bestaande uit o.a. kurk- en steeneiken. Corsica staat bekend om haar sprookjesachtige bossen. En wie een vakantie in het bos op een eiland wil boeken, kan gaan wandelen langs levada's in de laurierbossen op Madeira. Maar ook een vakantie in Oost-Europa is zeker aanbevolen voor wie van bossen houdt: zo is Polen het enige Europese land met nog echte oerbossen. Diverse reisorganisaties zijn gespecialiseerd in natuurvakanties.

Mooie bossen
Deel op Pinterest

Als we het over bossen in Europa hebben, kunnen we Scandinavië uiteraard niet onvermeld laten. Zweden en Finland zijn royaal voorzien van bossen, met de aanwezige kans om elanden, beren en andere bosdieren te zien. Kijk bijvoorbeeld naar de Scandinavië reizen van Voigt Travel.

Top 10 - Bestemmingen voor een vakantie in het bos in Europa

- Zwarte Woud
- Ardennen
- Madeira
- Finland
- Boheemse Woud
- Tsjechië
- Polen
- Corsica
- Zweden
- Estland 

3. Verre vakantiebestemmingen met bos

Op zoek naar een vakantie in het bos buiten Europa? Ook op verre reisbestemmingen zijn veel bosrijke gebieden te vinden. Meestal denk je bij bossen in verre bestemmingen toch wel aan jungle en regenwoud, maar het is ook bijzonder om bijvoorbeeld te wandelen tussen de reusachtige Sequoia's in Californië of de kauribomen in Nieuw-Zeeland. 

Een van de meest bosrijke bestemmingen ter wereld is Canada, hoewel je ook op vele plaatsen in de Verenigde Staten en Australië uitgestrekte bossen vindt. Op Naturescanner vind je per land informatie van de mooiste bosgebieden, met daarnaast leuke vakantietips voor zowel individuele vakanties als groepsrondreizen.

Top 5 - Vakantie in het bos in verre landen

- Australië
- Californië
- Canada
- Nieuw-Zeeland
- Verenigde Staten

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!