Ga naar content

Bos vakantie

Vind je een vakantie pas compleet als je tent of het vakantiehuis midden in het bos staat? Een bos waar kinderen op vakantie vrijuit kunnen spelen en je zelf de frisse buitenlucht kan opsnuiven? Enkele tips voor een leuke vakantie in de mooiste bossen van Nederland, Europa of buiten Europa.

Vakantie in het bos

Kamperen of overnachten in een bos is rustgevend. Naast de bosgeluiden, vogels, groene omgeving en zuivere lucht maak je veel kans om allerlei dieren te spotten. En bossen nodigen ook uit tot wandelen of fietsen. Ieder bos heeft zijn eigen karakter en op elke vakantiebestemming is de sfeer van een bos anders. Van sprookjesachtig tot spannend en avontuurlijk, een vakantie in het bos is heerlijk! Maar wat zijn de mooiste bossen ter wereld en de leukste vakantiebestemmingen in het bos? We geven je graag een aantal tips voor bijzondere overnachtingen in het bos. Laten we beginnen met de bossen dicht bij huis.

1. Mooiste bossen in Nederland

Als het bos je belangrijkste criteria is voor je vakantiebestemming, dan lijkt Nederland al gauw een logische keuze. En ja, in Nederland hebben we veel mooie bossen. Een grote variatie aan bossen en soorten bomen vind je op de Utrechtse Heuvelrug en de Sallandse heuvelrug. Andere prachtige bossen in Nederland bevinden zich bij de Hoge Veluwe en het bij Breda, het statige Mastbos. Ook op de Veluwezoom kan je wandelen in mooie bossen, bijvoorbeeld op de Posbank. In Friesland bevindt zich een uitgestrekt bosgebied, het Drents-Friese wold. Sommige organisaties willen hun bezoekers zo dicht mogelijk bij groen en natuur brengen en maken daarop de selectie van hun vakantiehuizen, zoals bijvoorbeeld Landal GreenParks, wiens parken bijna allemaal in de bossen liggen. 

2. Mooiste bossen in Europa

Waar vind je de mooiste bossen in Europa? In Europa zijn tal van landen met uitgestrekte bosgebieden. In Duitsland is het Zwarte Woud het grootste bosgebied, voornamelijk bestaande uit sparren-en dennenbomen. Zweden en Finland zijn royaal voorzien van bossen, met de aanwezige kans om elanden, beren en andere bosdieren te zien. Meer naar het zuiden van Europa vind je bossen van een heel ander kaliber. In Spanje bijvoorbeeld tref je mediterrane bossen, bestaande uit o.a. kurk- en steeneiken. Corsica staat bekend om haar sprookjesachtige bossen. En wie een vakantie in het bos op een eiland wil boeken, kan gaan wandelen langs levada's in de laurierbossen op Madeira. Maar ook een vakantie in Oost-Europa is zeker aanbevolen voor wie van bossen houdt: zo is Polen het enige Europese land met nog echte oerbossen. Diverse reisorganisaties zijn gespecialiseerd in natuurvakanties. Kijk bijvoorbeeld naar de Scandinavië reizen van Voigt Travel.

Top 10 - Vakantie in het bos in Europa

- Zwarte Woud
- Ardennen
- Madeira
- Finland
- Boheemse Woud
- Tsjechië
- Polen
- Corsica
- Zweden
- Estland 

3. Verre vakantiebestemmingen met bos

Op zoek naar een vakantie in het bos buiten Europa? Ook op verre reisbestemmingen zijn veel bosrijke gebieden te vinden. Meestal denk je bij bossen in verre bestemmingen toch wel aan jungle en regenwoud, maar het is ook bijzonder om bijvoorbeeld te wandelen tussen de reusachtige Sequoia's in Californie of de kauribomen in Nieuw-Zeeland. Een van de meest bosrijke bestemmingen ter wereld is Canada, hoewel je ook op vele plaatsen in de Verenigde Staten en Australië uitgestrekte bossen vindt. Op Naturescanner vind je per land informatie van de mooiste bosgebieden, met daarnaast leuke vakantietips voor zowel individuele vakanties als groepsrondreizen.

Top 5 -  Vakantie in het bos in verre landen

- Australië
- Californië
- Canada
- Nieuw-Zeeland
- Verenigde Staten

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven