Ga naar content

Tsjechië

Oost-Europa - Een natuurreis in Tsjechië! De meeste toeristen komen hier voor een bezoek aan de sprookjesachtige hoofdstad, maar je kunt een citytrip naar Praag ook goed verlengen met een vakantie in de echte natuur van Tsjechië en je verwonderen over het beeldschone landschap van het Reuzengebergte, Boheems Zwitserland, Lipno, de Bohemen en Moravië.

Natuurvakantie in Tsjechie

Er is een grote diversiteit aan mooie plekjes en fraaie natuur in Tsjechië. Op sommige plaatsen is het landschap een beetje eentonig en vlak. In het westen liggen de wijngebieden van Zuid-Moravië. Van West naar Oost wordt het landschap steeds wilder. Het Reuzengebergte, met haar ronde toppen, vormt de grens met Polen. Maar er zijn ook enkele markante rotsgebieden in Tsjechië, met zandstenen pilaren en bizarre rotswanden. Vaak worden de bergen in Tsjechië ook "Tsjechische karst" genoemd.

Natuurvakantie Tsjechie
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een derde van het land wordt bedekt met feeërieke loofbossen en groene naaldbossen, de vegetatie varieert van varens en alpiene planten tot een kleurig tapijt aan bloemen. De vele mossen zorgen voor een mystieke sfeer in het bos. Gemzen leven in de bergen, terwijl je in de lager gelegen gebieden reeën en knaagdieren kan treffen. Een bijzonder zoogdier dat je alleen in Tsjechië tegenkomt is het witte hert; het komt nog voor in natuurreservaat ZehuSice in Kutná Hora, iets ten oosten van Praag.

Mooiste plekken in Tsjechië

Wat zijn de mooiste plekjes in Tsjechië? Welke natuurgebieden kan je bezoeken, waar kan je goed wandelen en fietsen, hoe zijn de bergen en wat mag je niet missen tijdens een rondreis? Ik bezocht de bestemming meerdere keren en vertel je graag wat meer over mijn favoriete bezienswaardigheden in de natuur.

1. Reuzengebergte Tsjechië

Tijdens een vakantie in het Reuzengebergte in Tsjechië kan je prachtig hiken over glooiende bergkammen en langs glasheldere beken, je kan er fietsen, paardrijden en grotten bezoeken. Op de relatief lage bergen komt een alpiene en zelfs Arctische vegetatie voor, zoals krokussen, orchideeën, het Sudetenklokje en Scandinavische dauwbessenstruiken. Bijzondere vogels, als steenarend en drieteenspecht leven in de bergen.

Boomkroonpad Tsjechie
© Naturecanner
Deel op Pinterest

Twee nationale parken vormen er samen een 600 vierkante km groot biosfeerreservaat. ’s Zomers is het Reuzengebergte een kleurige bloemenzee, in de winter is het er bar koud, wat zorgt voor romantische vergezichten, maar ook voor mogelijkheden tot skiën; van december tot april kan je in Tsjechië goedkoop op wintersportvakantie. Skiën heeft hier niet de allures van de Alpen, maar voor beginners en gezinnen met kinderen is dit een heel fijn wintersportgebied. Er zijn hotels en pensions in alle prijsklassen. Rustiger en goedkoper dan de Alpen is het zeker!

2. Boheems Zwitserland

Boheems Zwitserland is een mooie regio in het noorden van Tsjechië, bij de grens met Duitsland. Het bevindt zich bij de Elbe, ten noorden van Děčín. In het oosten gaat Boheems Zwitserland over in het Boheemse Woud (Lausitzergebirge) en ten westen in het Erzgebirge. Een deel wordt omvat door het Elbsandsteingebirge.

Boheems Zwitserland is een trekpleister voor wandelaars en bergbeklimmers, die de steile rotswanden trachten te bedwingen. Ook vind je hier de grootste natuurlijke rotsbrug van Europa, mooie kloven en talrijke andere natuurlijke en cultureel-historische bezienswaardigheden. Een vakantie in het gebied kan gecombineerd worden met Saksisch Zwitserland en Dresden in Duitsland.

De Kamnitzklamm (ook Edmundsklamm genoemd) bij Hrensko is voor mij een van de mooiste plekjes in Tsjechië: een zijriviertje van de Elbe slingert door de kloof. Met mossen begroeide bomen en rotswanden en laaghangende mist zorgen voor een feeërieke sfeer.

Edmundsklamm
Naturescanner
Deel op Pinterest

Het eerste stuk vanaf Hrensko is makkelijk te wandelen (zelfs met kinderwagen). Een tweede deel is alleen mogelijk nadat je een bootje hebt genomen. Een enkele reis kost ca. €4, maar loont zeer de moeite. De enorme rotsboog is te bereiken via een hike van ca. 10 km.

3. Cesky Raj

Op ca. 90 km ten noordoosten van Praag bevindt zich een walhalla voor klimmers en wandelaars: Cesky Raj, ook het Boheems Paradijs genaamd.

Mooiste plekken Tsjechie
Deel op Pinterest

Torenhoge rotspilaren, kabbelende beekjes, glooiende heuvels en mysterieuze bossen: de natuur in dit deel van Tsjechië is prachtig. Bekijk ook zeker de andere mooie plekjes in regio Liberec.

4. Broumovsko

Het Broumovsko gebied, oostelijk van het Reuzengebergte, staat vooral bekend om de Rotsen van Adršpach en Teplicke. Het rotsenwoud bevindt zich tussen Adršpach en Teplice nad Metují, in de streek Hradec Králové. Het natuurreservaat is toegankelijk via de E67 richting E67 naar Náchod, of vanaf Trutnov over de R37 en R33.

Teplice
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een netwerk aan wandelpaden voert langs de meest bizarre rotsvormen. Op het Adršpach-meer kan je een boottocht maken met gids langs een grote en kleine waterval. Het gebied van Adrspach is enorm populair onder wandelaars en klimmers: er zijn maar liefst 1800 formaties die beklommen kunnen worden. De Teplicerotsen zijn minder druk bezocht dan Adrspach, maar minsten zo mooi. Het is alleen iets verder wandelen vanaf de parkeerplaats.

5. Dvur Kralové

Tussen Praag en Broumov liggen een aantal prachtige bezienswaardigheden. Bekendste attractie is het Kuks Hospitaal. In diezelfde omgeving ligt het dierenpark Dvůr Králové Safaripark. De zoo richt zich op Afrikaanse diersoorten en op hun bescherming. Zo heeft het park diverse belangrijke bijdrages gedaan aan bijvoorbeeld de voortplanting van de met uitsterven bedreigde witte neushoorn. Je kunt in het park overnachten. Gaaf hieraan is dat je dan ook buiten de openingstijden in het park mag rondlopen. Ik had bijna het hele park voor me alleen toen ik om 7 uur 's ochtends een wandeling ging maken, dat is echt apart! Je ziet de dieren ontwaken in een prachtig ochtendlicht. Sommige soorten zijn dan juist heel actief. 's Nachts weerklinken het gebrul van leeuwen en het geknor van nijlpaarden.

Niet ver van het safaripark ligt een sprookjesachtige dam bij Les Království Reservoir. Het lijkt wel of je in de Efteling bent beland. Het bouwwerk dateert uit begin 20ste eeuw.

Bijzondere plekken in Tsjechie
Les Království Reservoir
Deel op Pinterest

6. Kuks Hospitaal

Kuks Hospitaal geniet grote bekendheid. Dit enorme barokke complex werd opgebouwd door de excentriek Spork. Het is een kuuroord, kerk en kasteel. In de achterste gebouwen kan je de originele deugd en ondeugd beelden van M. B. Braun bewonderen. Ook leuk is de botanische tuin achter het kasteel.

Kuks Hospitaal
© Naturescanner
Deel op Pinterest

7. Moravië

Bekend van Wie is de Mol?! Het oosten van Tsjechië wordt gevormd door het gebied Moravië, waarvan het zuiden de wijnstreek is van het land.

Het wijngebied concentreert zich rond Brno, een prachtige stad om te zien. Ga fietsen langs wijnvelden en werelderfgoed of maak een rondreis langs de vele culturele en natuurlijke bezienswaardigheden. Kortom ontdek snel de mooiste plekken in Zuid-Moravië.

Minder bekend is Noord-Moravië. Hier vind je grasgroene sprookjesbossen, met kabbelende beekjes en watervallen. De Jeseník bergen zijn gezegend met de schoonste lucht van Centraal-Europa en minerale bronnen. Maar breng zeker ook een bezoek aan de sprookjeskastelen. 

Moravië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

TIP! Sinds 2022 heeft Moravië een extra indrukwekkende highlight! De langste hangbrug ter wereld (maar liefst 721 meter) midden in de bergen. Al wandelend over de Sky Bridge 721 vergaap je je aan de panoramische uitzichten over de Tsjechische bergwereld. Zou jij hier overheen durven lopen?

Sky Bridge 721
Sky Bridge 721
Deel op Pinterest

8. Bohemen

De toeristisch goed ontwikkelde driehoek in zuiden van het land omvat steden als Ceské Budejovice, bierstad Pilsen en Cesky Krumlov, de tweede meest bezochte plaats van Tsjechië. Interessant voor natuurliefhebbers zijn het Lipnomeer, het Bohemer Woud, Nationaal park Šumava, Blanský les (het voorgebergte van het Bohemer Woud, met de berg Kleť) en de Rivier de Moldau.

Veel mensen komen hier ook heen voor de spa en wellness faciliteiten. De spadriehoek, bestaande uit de kuuroorden Mariánské Lázně, Františkovy Lázně en Karlovy Vary, is - samen met acht andere kuuroorden in Europa - aan de UNESCO Werelderfgoedlijst toegevoegd. Onder de naam ‘The Great Spas of Europe’ zijn de Tsjechische kuuroorden samen met acht andere spa's in zes landen nu officieel werelderfgoed.

Marienbad
Deel op Pinterest

In 2019 was er ook al een nieuwe inschrijving op de UNESCO-lijst in de regio West-Bohemen. Het voormalige Tsjechisch-Duitse mijngebied in het Ertsgebergte kwam op de Werelderfgoedlijst met de bergmonumenten en de bijdrage aan mijnbouw en metallurgie in de wereld. De mijngebieden Jáchymov, Abertamy en Boží Dar bevinden zich vlakbij de stad Karlovy Vary.

Overige bezienswaardigheden in Zuid-Bohemen zijn Kasteel Hluboká in Hluboká nad Vltavou en het Museum van de Centrale Otava-regio.

9. Praag

Tot slot kunnen we de mooie hoofdstad niet onbenoemd laten. Ondanks de vele bezoekers is Praag bijzonder mooi om te zien en zijn er ook nog vele onontdekte plekken. Bekijk onze tips voor natuur en parken in Praag. Waag je ook even buiten de stad, hier zijn tal van plekken om te mountainbiken en kanoën.

Actieve vakantie in Tsjechië

Wandelaars en fietsers kunnen lichte tot zware tochten maken in Tsjechië; in het hele land verspreidt zich een netwerk van maar liefst 17.000 km aan fietspaden, herkenbaar aan de gele bewegwijzering. Je kunt fietsen langs rivieren, in de natuurgebieden, in de bossen of langs groene weilanden, maar er bestaan ook themaroutes, bijvoorbeeld langs bierbrouwerijen en wijngaarden. Mooie wandelgebieden bevinden zich vooral in het noorden van het land en bij de grenzen met Duitsland en Polen. Lees meer over wandelen in Tsjechië en fietsen in Tsjechië.

Outdoor vakantie

Op de rivieren en meren van Tsjechië zijn er vele watersport mogelijkheden, zoals zwemmen en zeilen. Vooral kanoën is populair. Kano dagtrektochten en meerdaagse kanotochten worden georganiseerd op rustige beken, maar ook op de drukbevaren kanalen en brede rivieren, waaronder de Eger (Ohře), Sázava, Vltava, enz.

Sportvissers genieten van de rijkdom aan forel en karper. Ontspan in een van de rustige kuuroorden of geniet van het buiten zijn op ruim 60 golfbanen.

Met de trein naar Tsjechië

Extra tip voor een vakantie in Tsjechië: denk er eens aan om met de trein naar het land te reizen. NS International heeft het aanbod flink uitgebreid en biedt inmiddels tickets naar vele Tsjechische steden. Niet alleen naar Praag en Brno, ook kleinere stadjes zijn bereikbaar.

Sinds maart 2024 rijdt ook de European Sleeper, een nachttrein, naar Tsjechië. De trein rijdt wekelijks 3 keer (op maandag, woensdag en vrijdag) van Brussel, via Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam, Berlijn en Dresden naar de Tsjechische hoofdstad. De totale rit duurt 16 uur. Hij stopt ook in kleinere plaatsjes bij de Elbe en Boheems Zwitserland. Er zijn coupés voor 3 , 5 en 6 personen, met zowel zit- als ligplaatsen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!