Ga naar content

Tsjechië natuur

Oost-Europa - Een natuurreis in Tsjechië! De meeste toeristen reizen naar Tsjechië voor een bezoek aan de sprookjesachtige hoofdstad. Zoek je de natuur in Praag, breng dan een bezoek aan een van de vele parken in en rond de stad. Maar je kunt een citytrip naar Praag ook goed verlengen met een vakantie in de echte natuur van Tsjechië en je verwonderen over het beeldschone landschap van het Reuzengebergte, Moravië, Lipno en de Bohemen.

Natuurvakantie in Tsjechie

Er is een grote diversiteit aan mooie plekjes en fraaie natuur in Tsjechië. Op sommige plaatsen is het landschap een beetje eentonig en vlak. In het westen liggen de wijngebieden. Van West naar Oost wordt het landschap steeds wilder. Het Reuzengebergte, met haar zandstenen ronde toppen, vormt de grens met Polen. Vaak worden de bergen in Tsjechië ook "Tsjechische karst" genoemd.

Een derde van het land wordt bedekt met feeërieke loofbossen en groene naaldbossen, de vegetatie varieert van varens en alpiene planten tot een kleurig tapijt aan bloemen. De vele mossen zorgen voor een mystieke sfeer in het bos. Gemzen en moeflons leven in de bergen, terwijl men in de lager gelegen gebieden reeën en knaagdieren kan treffen. Een bijzonder zoogdier dat je alleen in Tsjechië tegenkomt is het witte hert; het komt nog voor in natuurreservaat ZehuSice in Kutná Hora, iets ten oosten van Praag.

Mooiste plekken in Tsjechië

Wat zijn de mooiste plekjes in Tsjechië? Welke natuurgebieden kan je bezoeken, waar kan je goed wandelen en fietsen, hoe zijn de bergen en wat mag je niet missen tijdens een rondreis? Ik bezocht de bestemming meerdere keren en vertel je graag wat meer over mijn favoriete bezienswaardigheden in de natuur.

1. Reuzengebergte Tsjechië

Tijdens een vakantie in het Reuzengebergte in Tsjechië kan je prachtig wandelen over glooiende bergkammen en langs glasheldere beken, je kan er paardrijden en grotten bezoeken. Op de relatief lage bergen komt een alpiene en zelfs Arctische vegetatie voor, zoals krokussen, orchideeën, het Sudetenklokje en Scandinavische dauwbessenstruiken. Bijzondere vogels, als steenarend en drieteenspecht leven in de bergen.

Twee nationale parken vormen er samen een 600 vierkante km groot biosfeerreservaat. ’s Zomers is het Reuzengebergte een kleurige bloemenzee, in de winter is het er bar koud, wat zorgt voor romantische vergezichten, maar ook voor mogelijkheden tot skiën; van december tot april kan je in het Tsjechië goedkoop op wintersport vakantie. Het is niet vergelijkbaar met de Alpen, maar voor beginners en gezinnen met kinderen is dit een heel fijn wintersportgebied. Er zijn hotels en pensions in alle prijsklassen. Rustiger en goedkoper dan de Alpen is het zeker!

2. Boheems Zwitserland

Boheems Zwitserland is een mooie regio in het noorden van Tsjechië. Het bevindt zich bij de Elbe, ten noorden van Děčín. In het oosten gaat Boheems Zwitserland over in het Boheemse Woud (Lausitzergebirge) en ten westen in het Erzgebirge. Een deel wordt omvat door het Elbsandsteingebirge. Boheems Zwitserland is een trekpleister voor wandelaars en bergbeklimmers, die de steile rotswanden trachten te bedwingen. In het Tsjechische gedeelte van het Elbsandsteingebirge bevindt zich de grootste natuurlijke rotsbrug van Europa, mooie kloven en talrijke andere natuurlijke en cultureel-historische bezienswaardigheden. Een vakantie in het gebied kan gecombineerd worden met Saksisch Zwitserland en Dresden in Duitsland.

De Kamnitzklamm (ook Edmundsklamm genoemd) bij Hrensko is voor mij een van de mooiste plekjes in Tsjechië: een riviertje slingert door de kloof. Met mossen begroeide bomen en rotswanden en laaghangende mist zorgen voor een feeërieke sfeer. Het eerste stuk vanaf Hrensko is makkelijk te wandelen (zelfs met kinderwagen). Een tweede deel is alleen mogelijk met een bootje. Een enkele reis kost ca. €4, maar loont zeer de moeite.

3. Cesky Raj

Op ca. 90 km ten noordoosten van Praag bevindt zich een walhalla voor klimmers en wandelaars: Cesky Raj, ook het Boheems Paradijs genaamd. Torenhoge rotspilaren, kabbelende beekjes, glooiende heuvels en mysterieuze bossen: de natuur in dit deel van Tsjechië is prachtig.

4. Broumovsko

Het Broumovsko gebied, oostelijk van het Reuzengebergte, staat vooral bekend om de Rotsen van Adršpach en Teplicke. Het rotsenwoud bevindt zich tussen Adršpach en Teplice nad Metují, in de streek Hradec Králové. Het natuurreservaat is toegankelijk via de E67 richting E67 naar Náchod, of vanaf Trutnov over de R37 en R33. Een netwerk aan wandelpaden voert langs de meest bizarre rotsvormen. Op het Adršpach-meer kan je een boottocht maken met gids langs een grote en kleine waterval. Het gebied van Adrspach is enorm populair onder wandelaars en klimmers: er zijn maar liefst 1800 formaties die beklommen kunnen worden. De Teplicerotsen zijn minder druk bezocht dan Adrspach, maar minsten zo mooi. Het is alleen iets verder wandelen vanaf de parkeerplaats.

5. Dvur Kralové

Tussen Praag en Broumov liggen een aantal prachtige bezienswaardigheden. Bekendste attractie is het Kuks Hospitaal. In diezelfde omgeving ligt het dierenpark Dvůr Králové Safaripark. De zoo richt zich op Afrikaanse diersoorten en op hun bescherming. Zo heeft het park diverse belangrijke bijdrages gedaan aan bijvoorbeeld de voortplanting van de met uitsterven bedreigde witte neushoorn. Je kunt in het park overnachten. Gaaf hieraan is dat je dan ook buiten de openingstijden in het park mag rondlopen. Ik had bijna het hele park voor me alleen toen ik om 7 uur 's ochtends een wandeling ging maken, dat is echt apart! Je ziet de dieren ontwaken in een prachtig ochtendlicht. Sommige soorten zijn dan juist heel actief. 's Nachts weerklinken het gebrul van leeuwen en het geknor van nijlpaarden.

Niet ver van het safaripark ligt een sprookjesachtige dam bij Les Království Reservoir. Het lijkt wel of je in de Efteling bent beland. Het bouwwerk dateert uit begin 20ste eeuw.

6. Kuks Hospitaal

Kuks Hospitaal geniet grote bekendheid. Dit enorme barokke complex werd opgebouwd door de excentriek Spork. Het is een kuuroord, kerk en kasteel. In de achterste gebouwen kan je de originele deugd en ondeugd beelden van M. B. Braun bewonderen. Ook leuk is de botanische tuin achter het kasteel.

7. Moravië

Het oosten van Tsjechië wordt gevormd door het gebied Moravië, waarvan het zuiden de wijnstreek is van het land. Het wijngebied concentreert zich rond de plaats Brno. 

Wandelen en fietsen in Tsjechië

Wandelaars en fietsers kunnen lichte tot zware tochten maken in Tsjechië; in het hele land verspreidt zich een netwerk van maar liefst 17.000 km aan fietspaden, herkenbaar aan de gele bewegwijzering. Fietsen en mountainbiken in Tsjechië is mogelijk in de bekende natuurgebieden, in de vele bossen of langs groene weilanden, maar er bestaan ook thema fietsroutes, zoals bierroutes en een wijnroute. Mooie wandelgebieden bevinden zich vooral in het noorden van het land, in het Boheemse Zwitserland bij de grens met Duitsland en in het Reuzengebergte. Bij Fitál boek je een fietsreis Tsjechië met een groep waarbij je ook Duitsland ingaat.

Outdoor vakantie

Op de rivieren en meren van Tsjechië zijn er vele watersport mogelijkheden, zoals kanoën, zwemmen en zeilen. Kanotrektochten worden georganiseerd op rustige beken, maar ook op de drukbevaren kanalen en brede rivieren. Sportvissers genieten van de rijkdom aan forel en karper. Ontspan in een van de rustige kuuroorden of geniet van het buiten zijn op ruim 60 golfbanen.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en de leukste aanbiedingen voor vakanties in de natuur!