Ga naar content

Parken in Praag

Tsjechië - Een rondreis door Tsjechië is prima te combineren met een weekendje Praag. Er is reeds veel geschreven over de Oude Stad (Staré Město) en alle historische en architecturale bezienswaardigheden in de stad, dus wij gooien het weer even over een andere boeg en nemen je mee op stap in het groene Praag.

Mooiste parken in Praag

Is er natuur in Praag? Waar kan je even lekker tot rust komen in de Tsjechische hoofdstad? In de winkelstraten en op de pleinen zijn bankjes genoeg te vinden, maar hoe heerlijk is het om even in een park te onthaasten, weg van de drukte in het centrum. Praag heeft verrassend veel parken en bossen, ook dicht bij de hoogtepunten en bij minder bekende bezienswaardigheden. De mooiste plekjes op een rij:

1. Petrinheuvel

Een van de highlights in Praag is het Petrinpark. Gelegen op de linkeroever van de Moldau, en bekend om de Petrin toren. Deze wordt vaak vergeleken met de Eifeltoren. Met een trammetje kan je de top van de heuvel bereiken, al kan je er ook voor kiezen om te lopen. Beklim de Petrintoren en geniet van een schitterend uitzicht over de stad. Petrin is een prachtig groen park, waar je heerlijk kan wandelen, joggen of picknicken. 

Deel op Pinterest

2. Letná park

Op dezelfde oever van de Moldau ligt het Letná Park, Letenské sady, op de gelijknamige heuvel. Door de hoge ligging heb je ook hiervandaan fantastische uitzichtpunten op de oude stad van Praag. In de middeleeuwen bestond dit Praagse Park voornamelijk uit wijngaarden en tuinen. In de loop van de tijd werd het steeds meer een recreatiegebied waar mensen samenkwamen. In 1955 werd hier een groot monument van Stalin gebouwd, maar dit werd in 1962 weer afgebroken. Tijdens de Fluwelen Revolutie in 1989 waren er dicht bij het Letná Park belangrijke demonstraties tegen het communistisch bewind. Tegenwoordig vinden er vaak concerten en andere evenementen plaats en komen locals hier om te sporten. In het park staan een aantal belangrijke bezienswaardigheden, zoals het Hanavský Paviljoen, een gebouw in art nouveau en neobarok stijl, gebouwd in 1891. Tevens vind je hier de oudste carrousel van Europa. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Františkánská zahrada - Franciscaanse tuin

Net buiten de oude stad ligt een van de best bewaarde geheimen in het centrum van Praag. De Franciscaanse tuin is een leuk plekje met bankjes, heggetjes en fruitbomen. Voor kinderen is er een speeltuin aanwezig. Een heerlijke rustplek tijdens een rondwandeling in het historische gedeelte van de stad. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Dierentuin van Praag

De Zoo van Praag is een van de mooiste dierentuinen in Europa. De Zoologická zahrada hl. m. Prahy bestaat sinds 1931 en bevindt zich in de wijk Troja in het noorden van de stad. Het dierenpark is overwegend glooiend. De dieren hebben hier zeer veel ruimte en er zijn prachtige delen te bewonderen, zoals de Indonesische jungle, Afrika Dichtbij en de Africká Savana. Het park is al enkele keren getroffen geweest door overstromingen. Dankzij initiatieven van de Zoo van Praag heeft men voorkomen dat het przewalskipaard uitstierf. In ieder geval is het erg leuk om de Zoo van Praag te bezoeken als je hier tijd voor hebt.

De Zoologická zharada is te bereiken met tram 17 richting Kobylisy. Stap uit bij halte Trojska. 

Deel op Pinterest

5. Botanische tuin van Praag

Botanická zahrada hl. m. Prahy is een botanische tuin in het noorden van de stad, waar amper een toerist komt. 30 hectare aan prachtig aangelegde tuinen, Japanse meditatietuinen, een stukje woestijn en de tropische serre Fata Morgana. Bij slecht weer is het heerlijk om in deze 130 meter lange green house te genieten van de tropische temperaturen en planten. Bij de plantentuin liggen ook de St.-Clarawijngaarden.

De Botanická is te bereiken met tram 17 (richting Kobylisy). Stap uit bij halte Trojska en neem daar de bus richting Zoo. Hier kan je een richtingaanwijzer Botanicka volgen. 

Kijk voor meer info op de officiële sites van VisitCzechRepublic.

Hoe reizen naar Praag?

Er zijn vele opties om de stad te bereiken. De meest duurzame optie is om met de trein te reizen van Amsterdam naar Praag. NS International biedt een fijne treinreis aan waarin je alleen een overstap maakt in Berlijn. Je bent dan 10,5 uur aan het reizen en kan onderweg relaxen en genieten van de landschappen.

Iets minder lang ben je onderweg met de auto. Reken op 8,5 uur rijden vanaf Utrecht. Ook vliegen naar Praag is een optie. Dit is veruit de snelste optie, maar natuurlijk niet duurzaam. Met Transavia ben je in zo'n 1,5 uur in Praag.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!