Ga naar content

Broumovsko

Hradek Králové - Broumovsko is een landschapspark in het noorden van Tsjechië. Onder natuurliefhebbers staat het vooral bekend om de gave rotsgebieden en -bossen die je hier vindt; de Adrspassko rotsen en de Teplice rosten. Deze twee gebieden worden gescheiden door de zeven kilometer lange kloof Vlci, het wolvenravijn. Delen van “De Kronieken van Narnia” werden hier gefilmd. Uitvalsbasis is het stadje Broumov met haar kleurrijke façades.

Mooiste plekken bij Broumov

De natuur bij Broumov is waanzinnig mooi. Naast imposante rotsbossen zijn er ook veel naald- en loofbossen, met een rijke fauna en flora. Herten, vossen en dassen leven hier in het wild en laten zich wellicht zien als je vroeg op pad gaat. 

1. De rotsen van Adršpach

Adrspach is een woud van rotspilaren, gescheiden door nauwe doorgangen en spleten, begroeid met groene planten en struiken. Klimmers trotseren de rotswanden van de zandstenen pilaren.

In de loop der eeuwen hebben verschillende rotstorens de gekste namen gekregen, van Suikerbrood tot de Burgemeester en de Burgemeestersvrouw. Tijdens een wandeling staan er bordjes met namen. Erg leuk is ook een boottochtje op het Adrspach meer, langs een waterval. En op de top van de heuvel Starozamecky geniet je van een schitterend zicht op de rotsen van Adrspach. 

Adršpach
Deel op Pinterest

2. Rotsen van Teplice - Teplické skály

Minder bekend dan Adrspach is het hieraan grenzend gebied, de Teplicer rotsen. Er zijn twee redenen waarom Teplice  minder druk bezocht is. Enerzijds omdat het verder van de grens met Polen ligt; Adrspach wordt zeer veel bezocht door Poolse toeristen. Anderzijds omdat je een langer eind moet wandelen om bij het rotsgebied te komen. De afstand vanaf de parkeerplaats tot de nauwe kloven, pilaren en wanden in het rotsbos is toch wel een kilometer of drie. Dit gebied heeft voor mij de voorkeur omdat het minder toeristisch is en net zo fraai. 

Teplice
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Naast imposante rotsformaties vind je in deze regio mooie kasteelruïnes die in de 13de eeuw werden gebouwd, het kasteel Adrspach en het kasteel Stremen. Kasteel Adrspach bevond zich op een hoogte van 681 meter, met een fabuleus vergezicht op de bergen in de omgeving. De ruïnes van Stremen zijn bereikbaar met een lange trap omhoog.

3. Broumov muren of Valkengebergte

Broumovske steny, ook wel de Broumov Muren genaamd, is een 12 km lange bergkam van rechthoekige rotsblokken. De hoogste rots is de Bozanovsky Spicak, 773 meter hoog. Tussen de zandstenen rotsen zijn veel kloven, spelonken en grotten. Pod Luciferem is de grootste en tevens langste grot in het gebied.

4. Broumov klooster

Het Benedictijnenklooster in Broumov is een prachtig gebouw. Het loont de moeite om hier een rondleiding met gids te nemen, omdat je dan een kijkje mag nemen in de kerk en in de kloosterbibliotheek, waar duizenden eeuwenoude boeken verzameld staan. In de kelders van het Broumov klooster liggen mummies uit de 17de en 18de eeuw bewaard. 

Broumov Klooster
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Stolova hora Ostas

Een van de mooiste bezienswaardigheden is de Ostas Tafelberg. Deze ligt bij Police nad Metuji. Twee wandelpaden voeren naar Kocici hrad en het rotsenlabyrint.

Kijk voor meer informatie op de officiële sites van VisitCzechRepublic en HKregion.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!