Ga naar content

Rotsen in Tsjechië

We kunnen niet onvermeld laten dat de mooiste plekken in Tsjechië gekenmerkt worden door bizarre rotsen. Verschillende van de hieronder vernoemde regio's staan bekend om de vele zandstenen formaties. Hele wouden van rotstorens, steil naast elkaar geplaatst door moeder natuur, met smalle doorgangen en kloven, vormen een labyrint in verscheidene natuurgebieden.

Om die reden is Tsjechië niet alleen voor wandelaars een eldorado, ook de klimmer komt hier aan zijn trekken. Op de meeste plaatsen mogen de rotsen en pilaren beklommen worden. 

Mooie rotsgebieden

Mooie rotssteden zijn Nationaal Natuurreservaat Adršpašsko-Teplické in Broumovsko, Cesky Raj en het Tisa rotsgebied op de grens met Duitsland, in Boheems Zwitserland.

1. Adrspach en Teplice

In de regio Broumovsko, op de grens met Polen, liggen twee gebieden, gescheiden door een kloof. De rotsbossen die je hier vindt zijn erg indrukwekkend. Adrspach bevindt zich wat dichter bij de Poolse grens en wordt daardoor drukker bezocht. Als je een keuze moet maken tussen beide gebieden is Teplice wellicht wat interessanter. 

Naturescanner
Deel op Pinterest

Zelf zou ik aanbevelen om beide gebieden te bezoeken, de rotssteden zijn fantastisch mooi!

2. Cesky Raj

Cesky Raj wordt ook wel het Boheems Paradijs genoemd, en een paradijsje is het zeker. Schitterende natuur, hoge rotsen en een centrale ligging maken het tot een must see in Tsjechië. Er zijn verschillende rotssteden binnen dit natuurpark. De gezellige stadjes en de nabijheid van Podkrkonose, de uitlopers van het Reuzengebergte, maken dit tot een veelzijdige vakantiebestemming.

Boheems Paradijs
Deel op Pinterest

Tevens vind je hier enkele van de indrukwekkendste kasteelruïnes, zoals Kasteel Trosky, wat gebouwd werd op twee hoge basaltzuilen.

3. Boheems Zwitserland

In het oosten van Tsjechië, op de grens met Duitsland, ligt het rotsgebied Boheems Zwitserland. Hoogtepunten hier zijn de Tisa Rotsen en Pravčická Brána, de grootste natuurlijke zandsteenbrug van Europa.

De Tisa rocks liggen in het meest westelijk deel van het natuurpark, bij Petrovice. Wandel tussen het rotsgebied en beklim de hoogste top, de 726 meter hoge Děčínský Sněžník, waar een prachtige uitkijktoren over het landschap waakt.

De grote rotsboog bevindt zich ten oosten van Hrensko, in een ander deel van Boheems Zwitserland. Hrensko is een rustig plaatsje, waarvandaan je door de sprookjesachtig Kamnitzklamm kan wandelen en dan verder door de bossen naar de Pravčická Brána. Ook deze 10 km lange hike is betoverend mooi. Aan het eind word je beloond met het zicht op de boog en het sprookjesachtige restaurant wat er tegenaan gebouwd staat. De rotsboog is 27 meter breed en 16 meter hoog.

Pravčická rotsboog
Deel op Pinterest

Geniet van het uitzicht bij een van de drie bekende uitzichtpunten van Jetřichovice. Het Boheems Paradijs herbergt tal van bijzondere natuurschatten.

De regio sluit aan op het Elbezandsteengebergte, een schitterend gebied op de Duits-Tsjechische grens en Saksisch Zwitserland.

4. Svatosske rotsen

Nabij het Tsjechische mekka voor spa en wellness, de stad Karlsbad in West-Bohemen, vind je de Svatosske Rotsen. Steile rotsen waken hier over de Eger rivier. Een loket biedt toegang tot het rotsgebied. Ga kajakken op de rivier om de rotsen vanaf het water te bewonderen. 

Deel op Pinterest

Duurzaam reizen? Dat kan met de trein. NS International biedt treintickets aan naar Karlsbad (Karlovy Vary). 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!