Ga naar content

Hradec Králové

Tsjechië - De provincie Hradec Králové biedt een grote diversiteit aan natuurlijke en culturele bezienswaardigheden. Diverse rotsgebieden, prachtige kastelen en natuurlijk het Reuzengebergte, dat zowel in de zomer als in de winter een populaire vakantiebestemming is. Voeg hier folklore en gastronomie aan toe, en geniet van een heerlijke regio om te verkennen.

Mooiste plekken in Hradec Králové

De Provincie Hradec Králové ligt in het centraal noordelijke deel van Tsjechië. Het biedt diverse populaire vakantiebestemmingen en als je de bezienswaardigheden hieronder bekijkt, zal je al snel begrijpen waarom veel mensen hier hun vakantie komen vieren. Wat zijn de hoogtepunten om te zien?

1. Krkonoše

  Het Reuzengebergte is zowel in de winter als de zomer een populaire vakantiebestemming. Als er sneeuw ligt bieden 6 aaneengeschakelde skigebieden het ultieme vertier voor beginnende skiërs en families met kinderen. Meer geoefende wintersporters kiezen vaak eerder voor wintersport in de Alpen, maar in Tsjechië kan je goed terecht voor een ontspannen skivakantie.

  Ook in de zomer is er genoeg te ondernemen. Wandel over het boomkroonpad bij Janské Lázné, geniet van een verwenkuur in een van de warmwaterbronnen of rijd met een step vanaf de top van de Cerna Hora naar beneden. In Adventureland Pecka in Vleká Úpa kunnen gezinnen met kinderen terecht. Er staat een reeks houten structuren en grote dieren waar op educatieve wijze gespeeld kan worden. 

  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  2. Elbe in Tsjechië

  In het Reuzengebergte ontspringt de rivier de Elbe, om zich vervolgens door de mooie natuur een weg te banen naar Duitsland en uit te monden in de Noordzee. Actieve vakantiegangers houden er van om te kajakken op het water of te fietsen en te wandelen langs de rivier. Zo kan je bijvoorbeeld een stuk van de Elberoute fietsen of kajakken naar Kuks.

  3. Rotsgebieden van Adršpach en Teplické

  Het hoogtepunt voor natuurreizigers is het rotsgebied bij Adršpach en Teplice in Broumovsko. Dit waanzinnig mooie natuurgebied moet je gezien hebben tijdens een vakantie in Hradec Králové! De twee gebieden zijn gescheiden door een mooie kloof. Adršpach is toeristischer dan Teplice. Dit komt in eerste instantie door de ligging nabij de Poolse grens, veel Polen bezoeken het gebied. Daarnaast is de parkeerplaats hier dichter bij het rotsgebied, in Teplické moet je een aardig stuk wandelen alvorens je het rotsenwoud bereikt.

  Onze voorkeur gaat uit naar Teplické, omdat je hier wat verder moet wandelen, maar je daarna veel rustiger kan genieten van een schitterend natuurpark vol steile wanden en rotspilaren, ravijnen en nauwe kloven. 

  Naturescanner
  Deel op Pinterest

  4. Hospitaal Kuks

  Aan de oevers van de Elbe ligt een van de bekendste gebouwen van Tsjechië, Kuks, een imposant barok bolwerk. Kasteel Kuks ligt tussen wijngaarden, heeft een prachtige kruidentuin, omvat tevens een spa en een museum met de bekende beeldhouwwerken van Matthias Braun. Deze staan voor de 12 Deugden en 12 Ondeugden van de Mens. Zeer bijzonder is het ziekenhuis, met haar lange gangen vol kunstwerken en de oude apotheek. 

  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Vanaf Hradec Kralové stad kan je fietsen naar Kuks. Ook is er de mogelijkheid om bijvoorbeeld vanaf Zirec te kajakken naar Kuks.

  5. Safari Park Dvůr Králové

  Zelden bezoeken wij in het buitenland een dierenpark, maar Safari Park Dvůr Králové wilden we echt zien. Deze zoo is gespecialiseerd in Afrikaanse dieren en draagt enorm veel bij aan het behoud en de bescherming van bedreigde diersoorten. Zo werd hier de zeer kritisch bedreigde Noordelijke witte neushoorn gefokt, werden diverse antilopen en zwarte neushoorns naar Afrikaanse landen vervoerd en in vrijheid geplaatst en werken zij samen met allerlei beschermingsorganisaties in Afrika.

  Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Het was bijzonder gaaf om in de dierentuin te overnachten in een safarilodge. In de avond mag je nog iets langer rondlopen in de zoo en ook in de ochtend mag je voor openingstijd het park in. Het was een geweldige ervaring om de dieren te zien ontwaken en in alle rust door het park te wandelen. 

  6. Les Království Reservoir

  Vanaf de Zoo volg je route 299 om bij de meest sprookjesachtige dam in Tsjechië te komen. Misschien moeten we wel zeggen van Europa, want waar vind je nou nog zo'n mooie dam? Les Království betekent Het Koningsbos. Het bouwwerk is 218 meter lang en ligt in de Elbe.

  De rode torens doen denken aan de Efteling. Maar ook in de winter geniet je hier van een feeëriek schouwspel, als de torentjes met sneeuw bedekt zijn. Je kunt een vlucht maken over de dam. De echte adrenaline zoekers kunnen paragliden vanaf de nabij gelegen heuvel Zvicina.

  7. Areál Žireč

  Tijdens onze rondreis door Hradec Králové brachten wij ook een bezoek aan dit kasteel in Zirec. Vind je sociaal toerisme interessant, dan mag je dit niet overslaan. Het gebouw zelf is vandaag de dag vooral een verpleeghuis voor MS patiënten. Men doet hier veel aan sociale projecten voor de patiënten en het is sowieso interessant om een woordje uitleg te krijgen. Maar er is nog meer. Zo kan je rondwandelen in de mooie kruidentuin en de zelfgemaakte kruidendranken proeven in het café. Naast het kasteelcomplex is een fietsmuseum, met heel veel fietsen uit verschillende tijdperken. 

  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  8. Boheems Paradijs

  Ook het Boheems Paradijs of Cesky Raj is een bekend rotsgebied in Tsjechië. Befaamd onder klimmers, verheerlijkt door natuurliefhebbers die zich hier graag komen verwonderen over de prachtige rotssteden. Even genoeg van al die zandstenen formaties, breng dan een bezoek aan de kasteelruïne van Trosky of het imposante Kasteel Kost. 

  Trosky
  Deel op Pinterest

  9. Adelaarsgebergte

  Het Adelaarsgebergte of Orlické hory is een gebergte in het meest oostelijke deel van de provincie Hradec Kravlove. Het bevindt zich op de grens met Polen en is ongeveer 20 km lang en 10 km breed. De hoogste top van het Adelaarsgebergte is de Velká Deštná, 1.115 m. De meren Pastviny (stuwmeer) en het Rozkoš meer liggen bij de bergkam. Breng een bezoek aan het 16de eeuwse slot Opecno.

  Adelaarsgebergte
  Deel op Pinterest

  Meer weten over Hradec Kralovë? Kijk dan ook op de officiële sites van VisitCzechRepublic en HKregion.

  Afbeelding van Cindy Theunissen
  Geschreven door
  Cindy Theunissen
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!