Ga naar content

Boheems Paradijs in Tsjechië

Mooiste plekken Liberec - Cesky Raj, of – in het Nederlands – het Boheems Paradijs, is een wonderlijk en beeldschoon natuurgebied op ongeveer 90 kilometer ten noordoosten van Praag. Kenmerkend zijn de rotsformaties: gigantische pilaren steken tussen de bossen door de lucht in. Smalle paadjes voeren je tussen de rotsen door. Laat je fantasie de vrije loop en ontdek reuzen, helden en sprookjesfiguren in de rijzende zandsteensculpturen die verborgen zijn tussen de bossen en heuvels.

Rotsformaties in Cesky Raj

Cesky Raj in Tsjechië bestaat uit verschillende natuurgebieden met unieke rotsformaties. Het is het oudste beschermde landschap in Tsjechië en sinds 2005 een Unesco geopark. Het grootste deel van de bijzondere rotsformaties bevindt zich in de driehoek tussen Mladá Boleslav, Jičín en Turnov. In dit gebied vind je verschillende beschermde natuurgebieden en bezienswaardigheden, zoals het bekende Kasteel Trosky dat op twee bergtoppen is gebouwd.

Mooiste plekken Boheems Paradijs

Het gebied werd begin twintigste eeuw al door Praagse en lokale wetenschappers onderzocht en bewonderd en is één van de oudste natuurreservaten van Tsjechië. Dít zijn de mooiste plekken om te bezoeken.

1. Hruboskalsko (de rotsstad)

Een gebied met verschillende rotsformaties van soms wel meer dan 100 meter hoog, waar fantasierijke Tsjechen bijzondere namen aan hebben gegeven. Ook is er een kloof, een rots die als uitkijktoren fungeert en zijn er vele uitzichtpunten vanaf waar je je over het door rivieren uitgesleten karstlandschap kan verbazen. Vergelijkbare rotsformaties vind je meer westelijk in de driehoek in het gebied Příhrazské skály.

2. Klokočské skály

Ook in het oostelijkere Klokočské skály bij Turnov kan je over kruip-door-sluip-door tussen gigantische rotsblokken door, om vervolgens over smalle paadjes en trappetjes naar boven te klimmen. Vanaf daar kijk je uit over zowel Cesky Raj als de eindeloze Boheemse heuvels van de Podkrkonose (het voorgebergte van het Reuzengebergte).

3. Malá Skála

Een pittoresk dorp dat als perfecte uitvalsbasis dient voor wandeltochten. Aan de westkant kun je via een trap omhoog klimmen naar het kasteel Vranov dat is gelegen op een steile rots bovenaan de rivier de Jizera. Je hebt hier vandaan een prachtig uitzicht op de omgeving. 

Malá Skála
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Aan de andere kant van de rivier lopen verschillende routes naar spectaculaire rotsformaties waarbij Vranovský hřeben (Vranov Ridge) en Suché Skály (Droge Rotsen) het hoogtepunt vormen. Het wandelpad bij de rotsen van Besedice voert je tussen de rotsen door en geeft tal van mooie uitzichten over de omgeving. Dezelfde rotsen vormen een uitdaging voor klimmers en worden regelmatig bedwongen.

4. Hrubá Skála

Bij Hrubá Skála kun je vanaf het kasteel wandelingen maken. Je kunt ver kijken vanaf de muren van het kasteel en je hebt uitzicht op de rotsformaties waar de wandeling langs voert.

Hrubá Skála
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

De wandeling zelf is zeer avontuurlijk, je komt door smalle kloven, zoals het 65 meter lange “muizenhol” en een tijdje later sta je ineens bovenaan een rotstoren die je een werkelijk magnifiek uitzicht op het kasteel toont. In de verte kun je de torens van Kasteel Trosky zien liggen. De wandeling voert je verder van uitkijkpunt naar uitkijkpunt. Bezoek zeker ook het prachtige Kasteel Trosky zelf, gebouwd op twee vulkanische zuilen.

Actieve vakantie in Cesky Raj

Klimmen in Cesky Raj is een must. Met de vele gebieden met steile en unieke rotsformaties en valleien is Cesky Raj het Mekka voor klimmers. Tevens kan je uitstekend wandelen in het Boheems Paradijs. Wandelroutes zijn goed aangegeven in de gebieden en voor gezinnen met kinderen zijn de vele trappetjes, klim- en klauterkeien en sluipweggetjes tussen gigantische rotsen door een waar avontuur. Ook voor volwassenen staan de imposante creaties van Moeder Natuur garant voor een dag vol verbazing, bewondering, fantastische uitzichten en prachtige klimmetjes.

Aanrader voor een fietsvakantie: de Jizera Greenway, een fietstocht van 160 kilometer van de bron van de Jizera rivier tot de kruising met de Elbe. Hier fiets je ook een deel door de natuur van het Boheems Paradijs. Lees meer over de Jizera Greenway.

1. Gouden pad

Het Gouden pad, of Zlatá stezka, is een pad van wel 100 kilometer door het oudste beschermde gebied van Tsjechië. Voor velen nog vrij onbekend, maar toch werd het pad al in de jaren dertig geopend. Langs de route kun je het prachtige slot Valdstejn bezoeken, een burcht die schuilgaat achter al het groen.

Bewonder ook zeker de Arboretum Bukovina, imposante, mythische gezichten, uitgehouwen in bomen. De 35 soorten verschillende bomen langs het pad zijn veelal meer dan 100 jaar oud. Voor wie het natuurschoon liever vanaf het water bewondert, zijn er onder andere kano's en rafts beschikbaar, en de échte adrenalinejunkies kunnen hier ook wandklimmen. 

© Bacovsky
Deel op Pinterest

2. Ander natuurschoon in Cesky Raj

Behalve de overweldigende rotsformaties kent het gebied meer natuurschoon, zoals prachtige heuvelgebieden, grotten en valleien met meren waarin je heerlijk kan zwemmen. Bij Semily vind je de grotten van Bozkov, waar kalksteen in curieuze vormen is gedruppeld en je je teen in het grootste ondergrondse meer van Tsjechië kan dompelen (koud!).

Tussen de rotsgebieden van Prachovske skaly en Hruboskalsko bevinden zich pareltjes van meren en glooiende valleien: Podtrosecká údolí.

Trosky ruïnes
Deel op Pinterest

Een ander gebiedje met groene, moerassige dalen, heldere meren, steile rotswanden en een fraai kasteel is Údolí Plakánek.

In het land met de hoogste kastelendichtheid ter wereld ben je ook in en om Cesky Raj zeker van bijzondere burchten en kasteeltjes. Ze prijken op hoge heuvels en onmogelijke plekken op een rots en turen trots over het Boheemse land.

Bereikbaarheid Boheems Paradijs

Hoe kom je er? Wil je de verschillende hoogtepunten van Cesky Raj ontdekken? Neem dan een vertrekpunt in het oosten van het gebied. Hier zijn de Boheemse heuvels op hun mooist en kan je optimaal van het afwisselende landschap genieten. Zoek je een plekje net onder Vrchlabi dan zijn zowel Cesky Raj als het Reuzengebergte gemakkelijk te bereiken voor dagtochten te voet of te fiets (of te paard). Hier vind je kleine, rustige campings vanaf waar je vrijuit de Boheemse sferen kan inademen vanuit je tent of vakantiehuisje. 's Nachts is het er muisstil en kan je de vallende sterren tellen.

Beste periode

De grotere gebieden in Cesky Raj kunnen in de zomer (vooral in het weekend) behoorlijk druk zijn. Zodra je enkele honderden meters bij het startpunt, vaak met restaurantje en terras, verwijderd bent, neemt de rust vaak al aanzienlijk toe. Wil je genieten van rust, vermijd dan de drukke punten of kies een andere periode van het jaar. Juni of september zijn bijvoorbeeld rustigere maanden. Ook oktober is prachtig dankzij de herfstkleuren.

Omgeving verkennen

Wanneer je verblijft in het gebied tussen Cesky Raj en het Reuzengebergte hoef je je geen dag te vervelen! Naast wandelen tussen, over en langs de rotsen van Cesky Raj kan je de vele wandel-, mountainbike- en outdoormogelijkheden van het Reuzengebergte in Tsjechië verkennen of gewoon direct vanaf de camping op ontdekkingstocht gaan in het gebied zelf.

Het voorgebergte van het Reuzengebergte kenmerkt zich door een afwisselend landschap met heuvels, bossen en velden, uitstekende fietsmogelijkheden en prachtige wandelroutes. Onderweg kom je langs kleine dorpjes, kabbelende beken, rustieke boerderijen, kapelletjes en ontelbare hertjes, hazen en konijnen.

Boven je hoofd cirkelt trouw een roofvogel: baas van het gebied en altijd op zoek naar een lekker hapje! Leuke steden in de buurt zijn Jičin, Jilemnice en Trutnov. Ook kleine stadjes hebben allemaal een fraai (meestal vierkant) plein met fijne terrassen en lekker (en goedkoop) eten waar je kan bijkomen en nagenieten van je belevenissen!

Meer informatie vind je op de website van Cesky Raj.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!