Ga naar content

Liberec

Natuurreis Tsjechië - De Tsjechische regio Liberec ligt in de provincie Noord-Bohemen. Hoewel het minder bekend is dan de meer toeristische westelijke regio van Bohemen (met o.a. Boheems Zwitserland), is het zeker de moeite waard om Liberec te bezoeken. Je vindt er prachtige natuur met rotsformaties en bossen, talrijke kastelen en als outdoor-liefhebber kun je hier je hart ophalen met eindeloze activiteiten. 

Mooiste plekken

Wat zijn de mooie plekjes en bezienswaardigheden in regio Liberec? Wij wijzen je de weg naar mooie natuurgebieden én de stad Liberec.

1. Jizera gebergte

Dit gebergte is bij velen bekend als het IJzergebergte. Gelegen ten noorden van Liberec stad. Geniet van de frisse berglucht, de afwisselende natuur en talloze opties voor een actieve vakantie, het hele jaar door! De eindeloze fiets- en wandelpaden nemen je mee door de schitterende natuur. Lees meer over het Jizera gebergte.

Mooie plekken Liberec
© Milan Drahoňovský
Deel op Pinterest

2. Boheems Paradijs

Absoluut een bezoek waard is het Boheems Paradijs (Cesky Raj), gelegen in het zuiden van de regio Liberec. Meest iconisch voor dit sprookjesachtige gebied zijn de rotsformaties, die worden afgewisseld met bossen, kastelen en mooie dorpjes.

Enkele bezoektips:

  • Malá Skála is een schilderachtig dorpje waarvandaan je verschillende kanten op kunt wandelen door rotsgebieden. De ene route is nog mooier dan de andere.
Natuurgebieden Liberec
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest
  • Bij Hrubá Skála kun je vanaf het kasteel wandelingen maken door rotsformaties. Het kasteel is zelf ook zeker een bezoek waard; het is prachtig, zowel qua gebouw als qua ligging.

Lees meer over de mooiste plekken van het Boheems Paradijs en over rotsgebieden in Tsjechië.

3. Jeschkengebergte

Aan de zuidkant van Liberec ligt het Jeschkengebergte. Een iconisch herkenningspunt in het landschap van de bergen is de tv-toren die is gebouwd op berg Ještěd en van ver in de omgeving te zien is.

Jeschkengebergte
© Václav Bacovs
Deel op Pinterest

De toren is 94 meter hoog en gebouwd tijdens het communisme en is tegenwoordig een cultureel monument. De toren is bereikbaar per auto of per kabelbaan. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

4. Liberec Stad

Liberec is de grootste stad van de regio en is groot geworden vanwege de voormalig bloeiende textielindustrie. Er is een tweetal musea tegenover elkaar te vinden, waarvan het Noord-Boheems museum één van de grootste musea van Tsjechië vormt. De straat waar de musea zijn gelegen is een voorname straat waar de tram doorheen rijdt, omringd met prachtige oude villa’s. 

Liberec Stad
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Naast het Noord-Boheems museum is er nog veel meer te beleven in de stad. Ook met de kinderen. Enkele tips:

  • Stadhuis. Prachtig gebouw dat qua architectuur lijkt op het kleine zusje van het stadhuis in Wenen.
  • IQlandia. Interactief wetenschapsmuseum, vergelijkbaar met NEMO.
  • DinoPark.
  • Zoo Liberec.
  • Ferdinand Porsche museum.
  • Babylon Aquacenter. Waterpark met glijbanen, zwembaden en lasershows.

Liberec is goed te bereiken met openbaar vervoer vanuit Praag.

Activiteiten Liberec

Wat zijn de leukste dingen om te doen in Liberec? In de regio kan je terecht voor mooie fiets- en wandeltochten en in de winter pak je een afdaling op de pistes in het IJzergebergte. 

Mocht je een keer iets anders willen dan wandelen of fietsen, dan biedt Malá Skála je mogelijkheden genoeg. Zo kun je er voor kiezen om dagtochten over bijvoorbeeld de Jizera Greenway te doen met een andere soort vervoermiddel.

Vanuit Malá Skála kun je sportieve steps huren en door het dal van de Jizera rivier steppen over de Jizera Greenway. Enige sportiviteit en conditie is daarbij wel handig, want hoewel het heel lichte sportsteps zijn, is het steppen best vermoeiend! 

Activiteiten Liberec
Steppen in Liberec
Deel op Pinterest

Kajakken over de Jizera rivier geeft je weer een heel andere blik op de omgeving. Er zijn verhuurbedrijven waar je kajaks kunt huren, eventueel gecombineerd met steppen. De vele rotsen in de omgeving nodigen al jaren rotsklimmers uit om ze te bedwingen.

Wij bezochten Regio Liberec op uitnodiging van Visit Czech Republic. Ook op hun website vind je nuttige tips.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!