Ga naar content

Walvissafari

Het is altijd spannend om wildlife te zien tijdens een natuurreis. Maar bepaalde dieren maken zoveel indruk dat ze voor altijd op je netvlies gegrift blijven. Een van de indrukwekkendste dierenreizen is een walvissafari! Walvissen in het echt zien, dat moet je gewoon zelf meemaken, dat kan geen enkele foto of video weergeven.

Op walvissafari

In bepaalde landen is een walvissafari een van de niet te missen excursies. Met kleine of wat grotere boten ga je rondvaren op zoek naar de reuzen in het water. Op een gegeven moment voel je hoe de spanning wordt opgebouwd. Je ziet de schippers koortsachtig door hun lenzen kijken en dan plots komt het moment waarop een reusachtig lijf zich omhoog gooit uit het water en even snel weer verdwijnt in de diepte van de Oceaan.

Walvissafari
Deel op Pinterest

Dat ene kortstondige moment is onvergetelijk. Meestal heb je geluk, want walvissen komen enkele keren na elkaar aan de oppervlakte om te ademen. Walvissen zien is een unieke ervaring en voor de meeste natuurliefhebbers is een walvissafari een van de mooiste momenten die ze beleefd hebben tijdens een verre reis.

Verantwoord walvissen spotten

Ga jij een whale watching tour boeken dan wil je natuurlijk niet dat dit een negatieve impact heeft op de dieren. Het is daarom goed om eerst onderzoek te doen naar de organisaties die whale watching aanbieden. Enkele richtlijnen voor een verantwoorde walvissafari:

  • Voldoende afstand tussen de boot en het dier (minimaal 50 meter)
  • Motor uitzetten in de nabijheid van walvissen
  • De dieren zelf laten beslissen of ze interactie willen met de boot
  • Niet meer dan 3-4 boten naast een walvissengroep
  • Gekwalificeerde gids aan boord
  • Pluspunten als de organisatie vaart met elektrische boten en de whale watching trips gebruikt voor onderzoek

Wordt er bijgevoerd om de dieren te lokken, worden dieren aangeraakt en opgejaagd of worden de jongen gescheiden van de ouders, dan is het foute boel. Wij hebben goede ervaringen met Futurismo op de Azoren, die hun tripjes met toeristen ook gelijk gebruiken voor onderzoek naar walvisachtigen. Boek jouw walvistour bij Get Your Guide.

Walvisreizen boeken

Losse walvisexcursies kan je bij Get Your Guide van tevoren boeken. Verscheidene reisorganisaties (zie onze tips hiernaast en onderaan de pagina) bieden ook speciale walvisreizen aan. Een groot voordeel van een walvisreis is dat de bestemmingen ook altijd prachtige natuurgebieden zijn. 

Tijdens een walvissafari kan de aandacht op verschillende dieren liggen. Vaak zijn er ook dolfijnen of zeeschildpadden te zien en gaat men daar eerst naar op zoek. Het neusje van de zalm is dan de walvis.

Beste plekken om walvissen te zien

Waar kun je walvissen spotten, wat zijn de beste plekken om walvissen te zien en waar maak je het meest kans op een geslaagde whale watching excursie? Bekijk tevens de beste reistijden voor de populairste walvissafari bestemmingen.

1. Walvissen in Europa

In welk land kan je walvissen zien dicht bij huis? De beste plekken voor een walvissafari in Europa zijn de Azoren, IJsland en Noorwegen. Maar ook in het zuiden van Ierland worden steeds vaker walvissen gespot.
- Walvissen Azoren: 80 soorten walvissen en dolfijnen - april - oktober
- Walvissen Groenland: juli - oktober
Walvissen Ierland: diverse soorten hele jaar door
- Walvissen IJsland: diverse soorten walvissen - mei - september
- Walvissen Madeira: griend, tuimelaars, dolfijnen
- Walvissen Noorwegen: oktober - januari (orka's januari en februari)
- Walvissen Tenerife: grienden en dolfijnen hele jaar.

2. Walvissen zien in Amerika

In Amerika zijn Mexico (oostkust voor walvissen, Yucatan voor walvishaaien), Californië, Alaska, Canada en New England de beste plekken.
Argentinië - Peninsula Valdes: februari - april
Canada - British Columbia: bultruggen en beluga's - half april - oktober
Canada - USA - Alaska/Vancouver Island: mei - september
Mexico - Baja California: walvissen en dolfijnen - begin februari - half mei
USA - Californië: december - januari (op sommige plaatsen tot maart) voor grey whales, en in de maanden juli - september heb je de grootste kans om blue whales en humpbacks te spotten.
USA - New England: april - oktober

3. Walvissen zien in Afrika

In Afrika kan je best naar Zuid-Afrika. Vooral Hermanus bij de zuidelijke kust is een perfecte bestemming om walvissen te zien. Beste tijd voor een walvisreis naar Zuid-Afrika: juni - november.

4. Walvissen zien in Azië

In Azië is Sri Lanka de meest populaire walvissafari bestemming. Vooral in het zuiden en het oosten worden boottochten georganiseerd.

5. Walvissen in Australië en Nieuw-Zeeland

In Australië is Hervey Bay (Fraser Island) in het oosten van het land een aanrader om bultruggen te zien. In Nieuw-Zeeland staat vooral Kaikoura te boek als topbestemming voor potvissen. Nieuw Zeeland (Kaikura): het hele jaar rond maar vooral juni - juli.

6. Walvissen bij Antarctica

En dan is er natuurlijk nog de topbestemming voor walvissen, Antarctica. Beste reistijd is februari - maart.

Walvisgidsen

Welke walvissen kan je zien in Mexico en Californië? Welk gedrag vertonen walvissen? In onze webshop hebben we nu leuke geplastificeerde kaarten, die je makkelijk mee kan nemen tijdens een walvissafari. Illustraties van zeezoogdieren, zodat je makkelijk kan herkennen welke walvis je ziet.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!