Ga naar content

Peninsula Valdés

Waar kan je veel dieren zien in Argentinië, wat is de beste plek om wildlife te zien tijdens een rondreis in Argentinië? Maak een reis naar Peninsula Valdés.

Bezienswaardigheden Peninsula Valdés

Peninsula Valdés is een schiereiland in het oosten van Argentinië. Het heeft een oppervlakte van ca. 60 bij 90 kilometer. Het is gelegen bij de Atlantische Oceaan, in de provincie Chubut, ongeveer in het midden van het land. Wat is er te zien, wat zijn de mooiste plekken op Peninsula Valdés? Hoewel de begroeiing schaars is, komen er zeer veel dieren voor op het schiereiland.

1. Landschap

Peninsula Valdes in Argentinië is beschermd natuurgebied en er zijn veel wilde dieren te zien. Sinds 1999 staat het dan ook op de Werelderfgoedlijst. Het landschap van Peninsula Valdés is niet heel boeiend, maar wel mooi. Het vlakke binnenland met lage struiken is ideaal voor het hoeden van schapen en guanaco's; het schiereiland is dan ook eigendom van lokale boeren die er schapen fokken. Daarnaast doet men er ook aan zoutwinning. De kusten zijn wat ruiger, met hoge kliffen, die een goede bescherming vormen voor de hiervoor liggende zandstranden, waar de vele wilde dieren vertoeven.

2. Wildlife op Peninsula Valdés

Veel toeristen maken een rondreis langs Peninsula Valdes om walvissen, orka's, zeeleeuwen, zeeolifanten en pinguïns te zien, en er komen ook guanaco's, nandu's en gordeldieren voor. Zeeleeuwen en zeeolifanten zie je het hele jaar door op Peninsula Valdes, maar walvissen en orka's kunnen wat lastiger te zien zijn. Walvissafari's in Peninsula Valdes worden georganiseerd vanaf Puerto Pyramides, een klein plaatsje.

3. Puerto Madryn

Bij Puerto Madryn is meestal een grote kolonie zeerobben te zien. Hiervandaan kan je ook deelnemen aan excursies naar de grootste kolonie pinguïns in Zuid-Amerika. Deze kolonie bij Punta Tombo omvat 500.000 tot 1.000.000 Magelhaanpinguïns. Ook komen er tal van andere vogels voor, waaronder zeevogels en flamingo's. Vanaf een aangelegd wandelpad kan je mooie foto's maken van de vogels, zonder ze te storen. 

Pinguïnkolonie Puerto Madryn
Deel op Pinterest

4. Zoutmeren

In de omgeving wordt veel aan zoutwinning gedaan. Je vindt er het laagste punt van Latijns-Amerika, een zoutmeer op 35 meter onder het zeeniveau.

Beste tijd voor een reis naar Peninsula Valdés

Wat is de beste periode om dieren te zien op Peninsula Valdés? Het walvisseizoen loopt van mei tot eind november. In mei, juni, juli en augustus kan je bij Puerto Madryn en El Doradillo veel walvissen zien. In september zijn ze aangekomen bij Puerto Piramides en werpen ze hun jongen. Dit kan je van zeer dichtbij beleven. In september beginnen orka's ook weer te jagen bij Caleta Valdes en Punta Delgada.

Dieren Peninsula Valdés
Deel op Pinterest

Oktober en november zijn de beste maanden omdat je dan heel veel walvissen ziet, maar ook orka's en pinguïns. In december beginnen ze weer aan hun trek naar het zuiden. Je kan dan nog wel enkele walvissen zien. Begin januari kan je nog zuidkapers en pinguïns op het strand zien. Vanaf eind februari tot eind april kan je met veel geluk bij Punta Norte zien hoe orka's jagen op zeeleeuwen. Ook kan je dan dusky dolfijnen excursies boeken. Vogels kan je het hele jaar zien.

Reizen naar Peninsula Valdés Argentinië

Peninsula Valdes is een prachtig gebied met een rijke biodiversiteit en een parel in de wereld van maritieme reservaten. Soms staat het op het reisprogramma van groepsreizen of individuele rondreizen. Wie individueel reist kan ook een reis op maat aanvragen. Steeds vaker zien we ook reisorganisaties die korte bouwstenen naar Valdés aanbieden. Dat is meestal inclusief overnachtingen en enkele excursies.

Wil je op eigen houtje naar Peninsula Valdes reizen, boek dan een vlucht naar Puerto Madryn of Trelew, met overstap in Buenos Aires. Vanaf Trelew kan je verder vliegen naar onder meer El Calafate, Bariloche of Ushuaia in Patagonië. Tevens is Peninsula Valdes vanaf Buenos Aires per bus bereikbaar in ca. 18 uur.

Hotels in Puerto Madryn op Booking.com.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!