Ga naar content

Argentinië

De natuur in Argentinië biedt een grote verscheidenheid. Tijdens een natuurreis kan je er genieten van immense watervallen, hoge bergen, enorme gletsjers en uitgestrekte graslanden.

Natuur in Argentinië

Argentinië is het achtste grootste land van de wereld. De gigantische oppervlakte omvat een grote diversiteit aan landschappen; de natuur in Argentinië varieert van jungle en felgekleurde rotsformaties in het noorden, tot ruige en imposante bergen in het zuiden. Neem zeker enkele weken de tijd voor een reis om dit land, haar natuur, landschap, wilde dieren en cultuur te ontdekken. 

Centraal Argentinië
© Naturescanner Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

Vaak worden Buenos Aires, de Iguazu en Patagonië gecombineerd in één rondreis in Argentinië. Maar ook een reis naar het noorden van Argentinië, in combinatie met buurlanden Bolivia of Chili wordt vaak aangeboden. Heb je minder tijd, maak dan een keuze uit een van de mooiste gebieden en kies voor een of meerdere van de voornaamste bezienswaardigheden in de natuur in Argentinië.

Mooiste plekken in Argentinië

Wat zijn de mooiste gebieden in Argentinië? Tips voor een rondreis:

  • Iguazu watervallen - noordoosten
  • Peninsula Valdes met haar rijke dierenwereld - oosten
  • Salta met rode rotsformaties en canyons - noordwesten
  • Uitgestrekte pampa's, wijngebieden - Centrale deel
  • Bizarre rotsformaties en fossielen in Ischigualasto en Talampaya
  • La Puna, het volstrekt onbetreden gebied
  • Ruig Patagonië - zuiden

Top rondreizen Argentinië

1. Buenos Aires

De meeste mensen zullen het land binnenkomen via de hoofdstad Buenos Aires. Neem enkele dagen de tijd om de stad te verkennen en een paar tangolessen te nemen. Voor natuurliefhebbers is Buenos Aires Botanical Garden een aanrader.

Natuur Buenos Aires
© G. van Nellestijn
Deel op Pinterest

2. Iguazu Watervallen

Neem als natuurliefhebber de Iguazu watervallen als volgende stop op je reis. De watervallen zijn de breedste ter wereld, zo’n 3.8 km breed. Iguazu behoort ook tot de drie grootste watervallen op aarde en is volgens velen de meest spectaculaire. De waterval ligt op de grens van Argentinië en Brazilië en het is mogelijk het natuurspektakel van beide landen te bekijken. Vanuit de Argentijnse hoofdstad zijn comfortabele bustrips te maken en in 4 dagen kun je weer terug zijn in de stad om je volgende stop voor een rondreis in Argentinië te plannen.

3. Peninsula Valdes

Peninsula Valdés is een schiereiland aan de oostkust van Argentinië. Het is de beste plek in het land om walvissen, orka's, zeeleeuwen, pinguïns, gordeldieren en andere dieren te zien in het wild. Tijdens een natuurvakantie in Argentinië mag dit gebied niet ontbreken op het reisprogramma. Lees meer over Peninsula Valdés en bekijk de mooiste reizen. 

Argentinië
Deel op Pinterest

4. Cabo Dos Bahías

Ten zuiden van Peninsula Valdés, op ca. 30 kilometer van Camarones, ligt het afgelegen Cabo Dos Bahías. Je moet best wat moeite doen om hier te komen, maar je wordt beloond met orka's, een grote kolonie pinguïns in de lente en de zomer, walvissen in de winter en een groot aantal guanaco's en nandoe's. Zeevogels, zeeleeuwen, vossen en pelsrobben zijn het hele jaar door te zien.

5. Salta en de rode canyons

Salta is een stad in het noordwesten van Argentinië en een uitstekende uitvalsbasis voor de bijzondere natuur in dit deel van het land. Het gebied kenmerkt zich door prachtige, roodgekleurde rotsformaties, gigantische cactussen en een canyon-achtig landschap. De bevolking, lama's en huisjes doen denken aan Bolivia.

Natuur in Argentinië
Deel op Pinterest

Bij San Lorenzo kan je paardrijden. Ten zuidwesten van Salta bevindt zich Cafayate. De lekkerste wijnen komen uit dit gebied, maar minstens zo bijzonder is de natuur: een prachtig rood landschap, met unieke rotscreaties. Ten noorden van Salta ligt Humahuaca, een pittoresk dorp met lemen huizen en nauwe straten, op een hoogte van ruim 3000 meter. Ook niet te missen is de Purmamarca, de zevenkleurige berg. Bekijk onze tips voor een reis in Noord-Argentinië.

6. Patagonië, Los Glaciares en Vuurland

Een bezoek aan ruig Patagonia, het gebied met koude winden en gure natuurgebieden, mag ook niet ontbreken tijdens een reis naar Argentinië of Chili. Fitz Roy is de place to be voor hikers en bergbeklimmers. In Los Glaciares is een van de meest indrukwekkende gletsjers ter wereld te bewonderen, de Perito Moreno. 

Deze gletsjer wordt aangemerkt als een van de 7 wereldnatuurwonderen. Maar ook Torres del Paine en de wereldberoemde W-trekking zijn de moeite waard. In het zuiden van het land ligt het Tierra del Fuego of Vuurland, een ongerept natuurgebied wat elke natuurreiziger op zijn bucket list zou moeten hebben. Lees meer over Patagonië en Vuurland.

7. Centraal Argentinië - Pampa's

In het midden van het land strekt zich een uitgebreide savanne uit van graslanden, de bekende Argentijnse pampa's. In dit gebied leven guanaco's, vossen, de struisvogelachtige nandoes en wilde paarden. Sommige stukken zijn beschermd gebied. 

Argentinië gaucho cowboy
© Naturescanner Gonnie
Deel op Pinterest

8. Westen - Mendoza - La Payunia

Met de gaucho's paardrijden en als een echte cowboy rondrijden in een rustiek wijngebied, er zijn vele mogelijkheden. Rondom Mendoza liggen prachtige wijngaarden waar je vertederd wordt door de gastvrije mensen, het klimaat en de heerlijke smaak van de lokale wijnen.

Ben je met een huurauto op rondreis door de provincie Mendoza van Argentinië, dan heeft fervent Argentinië-reiziger Gonnie een tip voor je! Laat de auto voor één dag staan en huur een gids voor een dagtrip door het schitterende gebied La Payunia. Dit is een beschermd uniek gebied met 800 inactieve vulkanen. Het wordt ook wel 'de zwarte woestijn' genoemd. Je waant je hier op een andere planeet. Een gebied dat nog maar door heel weinig toeristen bezocht wordt.

La Payunia
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

Wij hebben de hele dag geen andere auto gezien. Mede omdat je er niet op eigen houtje in mag. Er zijn gigantische, met grassen begroeide lavavelden, maar ook heel kleurrijke gebieden waar het lijkt of de vulkanen nog nagloeien. Je kunt met de gids de vulkaan Cerro Morado op wandelen naar de kleurrijke krater. Wij bezochten La Payunia in december en dan is het hier voorjaar. We werden verrast door prachtig bloeiende bloemen. De dieren die je hier tegenkomt zijn voornamelijk guanaco’s, in het voorjaar vaak met jonge dieren. Ook hebben we een klein gordeldier gezien.

Natuur Mendoza Argentinië
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

Vanuit de plaats Malargüe kun je via een reisbureau ter plekke een excursie boeken. Ga op pad met een kleine groep in een klein busje of kies voor een privé-dagtocht met chauffeur en Engelstalige gids. Het is ook mogelijk enkel met een chauffeur op pad te gaan die minder kennis van de Engelse taal heeft, maar voldoende om je van alles te laten zien. Je wordt ’s morgens rond 08:00 opgehaald van je verblijf en rond 19:00 ben je weer terug. 

Een lange, intensieve dag met uitzonderlijk mooie landschappen die je niet snel zult vergeten. De trip gaat meestal eerst langs Pasarela voordat je naar La Payunia reist. Bij Pasarela zie je hoe de lavastromen de Rio Grande versmald hebben tot een smalle rivier.

9. Ischigualasto en Talampaya

Ten noorden van Mendoza, in de provincies San Juan en La Rioja, liggen Ischigualasto en Talampaya, twee natuurparken die sinds 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. De natuurgebieden bestaan uit een woestijn met bijzondere rotsen. Rood- en okergekleurde rotswanden torenen tot wel 140 meter boven het landschap uit. Tussen de wanden staan de meest bizarre rotsformaties en liggen ronde rotsballen verspreid over de grond. 

Argentinië
© Naturescanner Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

Beide gebieden zijn het leefgebied van guanaco's, pampahazen en vosjes. In de lucht circuleren condors op zoek naar een prooi. In het Ischigualastobekken werden talrijke fossielen gevonden van dinosaurussen en krokodil-achtigen en het is hiermee een van de belangrijkste plekken ter wereld op gebied van fossiele vondsten uit het Trias. Bezoek ook de botanische tuinen in het smalste puntje van de Talampaya kloof. 

10. La Puna

Reistip voor de meest avontuurlijke reizigers. Een gebied waar je amper doorheen kan zonder gids. Zelfs met een 4WD is dit één groot avontuur. Ontdek het meest onbekende gebied van Argentinië, La Puna

Bijzondere plek in Argentinië
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

Individuele reizen

11. Aconcagua

De Aconcagua (6.961 meter) is de hoogste berg van Zuid-Amerika. De imposante reus torent trots boven de omringende bergen uit en trekt avonturiers aan die de uitdaging aangaan om zijn besneeuwde hellingen te beklimmen. Aconcagua is niet alleen een indrukwekkende berg, maar staat ook symbool voor doorzettingsvermogen en bergbeklimmingen in Zuid-Amerika.

© G. van Nellestijn
Deel op Pinterest

Tips rondreis Argentinië

Tijdens een natuurreis in Argentinie wil je zoveel mogelijk genieten van natuur en wildlife. Om je te helpen bij het vinden van een reis naar de mooiste gebieden van Argentinië, hebben we een selectie gemaakt van de mooiste reizen: groepsreizen en individuele reizen. Naturescanner selecteert haar aanbod reizen op het specialisme. De touroperators en reisorganisaties die wij tonen zijn ervaren en betrouwbare Latijns-Amerika specialisten die jou bijstaan in het boeken en begeleiden van een onvergetelijke reis.

Zowel in groep als individueel zal een natuurreis in Argentinië een grote indruk op je achterlaten. Hoewel de natuur zeer indrukwekkend is, zijn er nog niet veel toeristen die het land ontdekt hebben. Het eten is er lekker, de bevolking gastvrij en de wegen over het algemeen goed te berijden.

Beste reistijd Argentinië

Beste tijd voor een Argentinie reis: april, mei, september, oktober
Iguaçu:
maart (niet druk, hoge waterstand)
Peninsula Valdés
: oktober en november

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!