Ga naar content

Cruce de Lagos

Argentinië - Chili - De Cruce de Lagos in Argentinië, in het Engels vaak Lake Crossing genoemd, is een bijzondere en onvergetelijke manier om de Andes over te steken.

Cruce de Lagos, van Bariloche naar Peulla

De Cruce de Lagos route wordt gedeeltelijk met een bus en gedeeltelijk per boot afgelegd. Startpunt is het merengebied bij Bariloche, het bekendste merengebied in Argentinië. Met de catamaran vaar je naar Puerto Frias, daarvandaan je verder wordt vervoerd met de bus naar Peulla. Weer een stukje met de boot varen en dan nog een laatste stuk met de bus naar Puerto Varas.

De meest bijzondere Andes crossing vanaf Bariloche

De Andes, ongenaakbare pieken, eeuwige ijsvelden, alleen een condor in de lucht. Dit is het beeld wat de meeste leunstoel reizigers hebben van de machtige bergketen die Antarctica verbindt met de Rocky Mountains. Tussen de plaatsen San Carlos de Bariloche (Argentinië) en Peulla (Chili) toont de Andes echter een glimlach. Knielend tot net iets meer dan 1000 meter biedt het mens en dier een blauwgroene brug tussen oost en west. Een keten van drie diepe en ijskoude gletsjermeren, verbonden door kronkelige bospaden, geeft een unieke kans om de Andes over te steken.

Muilezels en roeiboten van weleer zijn vandaag de dag vervangen door comfortabele bussen en kleine veerboten, maar het oversteken van de Cruce de Lagos blijft kleinschalig. Voldoende tijd om op een relaxte manier kennis te maken met de bijzondere bergbossen van de Andes.

Bariloche

Bariloche, de chocoladestad van Argentinië, is de uitvalsbasis. Vanaf het vliegveld walmt de chocoladegeur je tegemoet en de hoofdstraat biedt een ruime keus aan bonbonmakers. Aan de horizon lonken echter de groen beklede hellingen van de Andes. Daarachter ligt Chili, land van meren en vulkanen. Overal in de stad zijn tickets te krijgen voor de Cruce de Lagos, maar je kunt de Passage to Chili ook als bouwsteen reserveren bij Riksja Chili.

Lake Crossing

Met drie bussen en drie boten is het mogelijk om in één dag de Andes over te steken. Het begint met 25 kilometer door het heuvelland van Bariloche naar het haventje van Puerto Pañuelo. In de bus zie je vooral Argentijnse en Chileense toeristen, als Europeaan ben je hier nog bijzonder. Lago Nahuel Huapi ligt ingebed in een voormalig gletsjerdal. Grillig uitgesneden fjorden, ver naar voren reikende kapen en hoog oprijzende naaldbomen karakteriseren het landschap. Tijdens de drie kilometer tussen Puerto Blest en Puerto Alegro kronkelt de tweede bus omhoog naar Lago Frio. Een klein bootje verbindt beide oevers van dit letterlijk ijskoude meer. Vervolgens gaat het verder door het dichte Andeswoud. Een bospad lijkt de enige menselijke ingreep in dit maagdelijke gebied, verder is de natuur nog puur en ongerept.

Plotseling overal vlaggen, borden en houten huizen midden in het woud. Een grens die nog een echte barrière is. Chili en Argentinië zijn al ruim honderd jaar rivalen van elkaar en dat blijkt ook hier weer. Terwijl het in beide landen altijd plezierig toeven is hangt hier een gespannen sfeer. Alles moet uit de bus en bagage wordt uitgebreid onderzocht. Met een ontspannen glimlach komt echter alles goed en verrijkt met de nodige stempels kan de ontdekkingsreis van de Cruce de Lagos vervolgd worden naar Peulla.

Eindbestemming van de Cruce de Lagos

Voldoende tijd wordt geboden om in een restaurantje de lunch te gebruiken of een korte boswandeling te maken. Dan volgt de grande finale waar iedereen op gewacht heeft: het einde van de reis. Lagos Todos los Santos geeft een geheel andere kijk op de Andes.

Lagos Todos los Santos
Deel op Pinterest

Ruig, scherp getekend en vooral dreigend torenen vulkanen als de Osorno en Puntiagudo tot ver boven de 2500 meter hoogte. Het enige wat nog hoorbaar is zijn vogels en het geklik van tientallen camera’s. Zelfs de kinderen aan boord kijken stomverbaasd naar dit natuurgeweld. In Petrohue breekt de spanning, het bos verdoezelt de rotsen en iedereen zakt verzadigd in de kussens van de bus voor de laatste kilometers naar Puerto Varas. De Cruce de Lagos reis zit er op, wat een avontuurlijke en onvergetelijke reis.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!