Ga naar content

Ushuaia

Vuurland, het uiterste puntje van Zuid-Amerika en vertrekpunt voor cruises naar Antarctica. Lang geleden het domein van de Yaganes en schrik van menig zeevaarder, nu gezamenlijk beheerd door Chili en Argentinië.

Ushuaia, Argentinië, naar het eind van de wereld

De zuid-Argentijnse eilandenarchipel, waarvan het grootste eiland Isla Grande de Tierra del Fuego, kan het gemakkelijkst bezocht worden vanuit de havenplaats Ushuaia in Argentinië, de zuidelijkste stad ter wereld. Hoe is de natuur in de omgeving en wat zijn de hoogtepunten van Ushuaia? Naturescanner neemt je mee op natuurreis naar het "World's End".

Mooiste plekken Ushuaia

Wat zijn de voornaamste bezienswaardigheden bij Ushuaia en wat zijn de mooiste plekjes om te zien? De eerste indruk vanuit een lijnvlucht Buenos Aires – Ushuaia is al veel belovend: een fjordenlandschap met kliffen, bossen en gletsjers. Na de landing op het kleine, particuliere vliegveld worden deze indrukken alleen maar versterkt.

De stad, met inmiddels 40.000 inwoners, ligt langs het Beagle kanaal en het mooiste zicht op de omgeving krijg je vanaf de lange boulevard. Zuidelijke beukenbossen lopen bijna door tot aan de bovenste straten, gletsjertongen liggen spiegelend wit te lonken op de hellingen. Aan de overkant van het door poolwinden opgezweepte water ligt Isla Navarino en het Chileense Puerto Williams. De natuur rond Ushuaia is verbluffend mooi.

1. Beagle Kanaal

Begin met een catamaran excursie naar de vuurtoren en de eilandjes in het Beagle kanaal. Deze excursie is niet alleen de perfecte mogelijkheid om het fjordenlandschap te ervaren, maar ook kennis te maken met één van de meest luidruchtige bewoners van dit gebied: Zuid-Amerikaanse zeeleeuwen.

Mooiste plekken Ushuaia
Deel op Pinterest

Met voortdurend gebrom en gesnauw proberen ze hun paar meter klif te verdedigen tegen soortgenoten. Voor Magelhaen pinguins voldoende reden om maar een eigen eilandje op te zoeken. Wenkbrauwalbatrossen, keizeraalscholvers en Zuid-Amerikaanse sterns begeleiden de boot op zijn reis terug naar Ushuaia.

2. Vuurland

De volgende dagen kun je kiezen uit het toeristentreintje naar het Parque Nacional de Tierra del Fuego, bij ons bekend als Vuurland. Of met de kabelbaan naar de Martial Gletsjer of een auto huren en koers zetten naar Lago Fagnano. Een ruig en soms Schots aandoend landschap staat je te wachten.

Natuur bij Ushuaia
Deel op Pinterest

In de zomer rijk gestoffeerd met bloeiende murta (Pernettya mucronata, ook in Nederlandse tuinen aangeplant), Firebush (Embothrium coccineum) en o.a. de Gele Orchidee (Gavilea lutea). Patagonische parkieten vliegen geregeld in kleine groepjes over en zijn door hun luidruchtige gekwetter niet te missen. Even algemeen, maar alleen op Vuurland voorkomend, is de gestreepte Caracara, een forse roofvogel die vooral leeft van aas en aangespoelde vis.

3. Laguna Esmeralda

Vanaf Ushuaia kan je een leuke excursie maken naar de Laguna Esmeralda, een gletsjermeer. Op het busplein neem je voor ca. 200 pesos al een busje naar het startpunt van een wandeling rond het meer. De Emeraldlagune is zeker een van de mooiste plekken bij Ushuaia; het meer is een oase van rust.

Laguna Esmeralda
Deel op Pinterest

Een wandeltocht biedt een grote verscheidenheid aan natuur: bossen, beken, bergen en vlaktes wisselen elkaar af. De route is vaak modderig, dus zorg voor stevige wandelschoenen. Eenmaal aangekomen bij het meer, loont het de moeite om verder te wandelen tot bij de voet van de gletsjer. Je doorkruist een bos van dode bomen, wat mooie foto's oplevert. Onderweg zie je diverse beverdammen.
Duur van de hike: ca. 4 uur. - Afstand 8 km - Gemiddelde moeilijkheidsgraad.

Reis Ushuaia

Ushuaia biedt alles wat een natuurreiziger mag verwachten. Het is even vliegen maar ter plekke is er ruime keus uit betaalbare accommodaties, uitstekend bewegwijzerde routes en boekwinkels met lokale gidsjes voor flora en fauna. Is je reis naar Ushuaia tevens het begin van een cruise naar Antarctica, lees dan ook onze reistips over dit wildlife paradijs.

Beste reistijd Vuurland en Ushuaia

Beste reisseizoen voor Ushuaia en Tierra del Fuego is de zuidelijke zomer en dan zijn drie dagen nauwelijks genoeg om een beeld te krijgen van de rijkdom aan natuur in dit gebied. Bekijk natuurlijk ook onze tips voor Patagonië, een van de mooiste locaties op aarde.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!