Ga naar content

Noorderlicht reizen

Het noorderlicht of poollicht is een spektakel van de natuur! Groene, soms paarse, rode en gele slierten licht kleuren de donkere hemel boven Scandinavië en voeren de toerist mee in een sprookjesachtig avontuur. Wie de Aurora Borealis of Poollicht wil zien, kan tegenwoordig kiezen uit een ruim aanbod noorderlicht reizen.

Beste plek Noorderlicht?

Wat zijn de beste bestemmingen voor het Noorderlicht, in welk land is dit het best te zien? De Aurora Borealis is uiteraard het best zichtbaar bij een heldere hemel in een gebied met veel natuur en weinig bebouwing. Op sommige momenten kan het zelfs in Nederland waargenomen worden, vooral in Friesland, Groningen en soms op de Veluwe.

Wie met zekerheid het poollicht wil zien kan best een reis boeken naar een land in Scandinavië. De afgelopen jaren zijn noorderlichtreizen naar Noord-Europa in populariteit toegenomen, waardoor er meer aanbod is en de reizen ook wat goedkoper zijn geworden.

Populaire reizen

Noorderlicht in Europa

Het magische groene licht wil iedereen wel eens gezien hebben. Wat zijn de mooiste plekken voor het Noorderlicht in Europa? 

Noorderlicht reizen
Deel op Pinterest

1. Noorderlicht in Scandinavië

De populairste bestemming om het Noorderlicht te zien is Lapland; ga op zoek naar de kleurrijke slierten tijdens een excursie in Fins of Zweeds Lapland. Belgische reizigers gaan vaak op zoek naar de aurora in het noorden van Zweden, terwijl Nederlandse toeristen eerder kiezen voor een noorderlichtreis in Finland

Lapland, het noorden van Scandinavië is het populairste gebied voor een noorderlicht reis, maar wat veel mensen niet weten is dat je ook in het zuiden van Finland heel goed de aurora borealis kunt zien. Je hoeft dus niet per se ver te reizen.

Noord-Noorwegen - Minder bekend is een wintervakantie in Noorwegen. Toch is het noorderlicht bij met name de Lofoten erg goed te zien. Deze eilandengroep biedt daarnaast waanzinnig mooie natuur. Ook in de winter kun je vliegen naar Evenes (met Nordic) of meevaren met de Hurtigruten, de oude postboot.

2. Noorderlicht in IJsland

IJsland is eveneens een populaire noorderlicht bestemming. Het winterse landschap is hier prachtig en je kan bovendien deelnemen aan allerlei activiteiten, zoals sneeuwscootertochten, jeeptours, langlaufen en gletsjerwandelingen.

De meeste noorderlichtreizen vinden plaats in de winter, en dat is de ideale reistijd. Van november tot maart maak je de meeste kans op het zien van het licht.

Winterreizen vinden meestal plaats in het zuiden van het eiland, maar met Voigt Travel kan je ook het onbetreden winterse noorden ontdekken.

3. Noorderlicht in Nederland

In Nederland komt het zelden voor dat je het Poollicht kunt zien. Toch gebeurt het soms wel. De beste plekken om het waar te nemen, zijn de plekken met de minste lichtvervuiling en dat zijn de Wadden, Friesland en de Veluwe.

Reizen met kinderen

Noorderlicht verre reizen

De beste verre bestemmingen om het noorderlicht te zien zijn Alaska, Canada en Groenland. Bekijk per land onze reisgids met interessante en nuttige informatie over de natuur en vind de leukste reistips voor het plannen van een natuurreis.

Beste tijd Noorderlicht vakantie

Wat is de beste tijd voor een reis naar het Noorderlicht?
Veel mensen denken dat de winter de beste periode is voor het noorderlicht. Toch is dit niet helemaal juist. De beste maanden om het te zien is de periode van september tot maart. De meeste noorderlichtreizen worden georganiseerd tussen oktober en februari. 

September en maart vallen hier net buiten, maar zijn eigenlijk de beste maanden. De eerste vanwege de herfstkleuren overdag en de laatste vanwege de langer wordende dagen en meestal stabieler weer overdag. Je ziet het poollicht immers vooral bij helder weer! In beide maanden is het 's avonds donker genoeg om de Aurora Borealis te zien.

Plan je Noorderlicht reizen naar Scandinavië, Lapland of verre bestemmingen dus rond die tijd om te genieten van dit adembenemend schouwspel der natuur. De combinatie van de factoren donker, koud en onbewolkt zorgen voor een van de mooiste spektakels der natuur. 

Omdat je afhankelijk bent van de natuur voor het zien van het noorderlicht, is het verstandig om minimaal 1 week een reis te boeken. Op een heldere dag maak je het meeste kans om het fenomeen te spotten tussen 18.30 uur en 01.00 uur. Hoe minder vol de maan, hoe beter je zicht hebt.

Wat is het Noorderlicht?

Het noorderlicht is een bijzonder natuurfenomeen. Net als het zuiderlicht (aurora australis) is het een poollicht: een lichtverschijnsel dat voornamelijk in het donker kan worden gezien in de winterperiode rond de polen. Felle kleuren lijken door de lucht te dansen en zijn erg beweeglijk. Het licht lijkt zich te verplaatsen in bogen, stralen of gordijnachtige vormen. Dit in combinatie met oranje kleuren op de horizon levert fraaie foto's op. 

Noorderlicht boven het landschap
Noorderlicht in volle glorie
Deel op Pinterest

Noorderlicht reizen boeken

Waar kan je beste boeken? Bij diverse reisorganisaties kan je groepsreizen en individuele reizen naar het noorderlicht reserveren. Meestal wordt een groepsreis gecombineerd met andere activiteiten zoals sneeuwwandelen, huskytochten of natuurwandelen. In de avonduren is er altijd tijd om uit te zweten in de sauna en te genieten van heerlijk eten. Er is een keuze uit actieve reizen, waarbij de aandacht gaat naar huskytochten en wandelen, of fotoreizen, waarbij de focus meer ligt op het fotograferen van de mooie natuur in Scandinavië.

De Aurora Borealis is voor fotografen, zowel amateurs als professionele fotografen, een van de mooiste zaken om vast te leggen; het vormt een hele uitdaging om een mooie foto te maken, dus wie daar assistentie in wil hebben kan best kiezen voor een fotoreis. Bekijk en vergelijk onze reistips en reserveer nu vast je winterreis op zoek naar het betoverend mooie Noorderlicht!

Wellicht niet zó spectaculair als het noorderlicht, maar toch een heel bijzondere ervaring is de middernachtzon.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!