Ga naar content

Veluwe

In het hart van Nederland strekt de Veluwe zich uit tussen de steden Apeldoorn, Arnhem, Wageningen, Ede en Harderwijk. Binnen dit gebied vallen de Hoge Veluwe en de Veluwezoom. Een weekend op de Veluwe kenmerkt zich door mooie natuur: bossen, stuifzandvlaktes en heidegebieden.

Natuur Veluwe

Kenmerkend voor de natuur op de Veluwe en in de Veluwezoom zijn de beekjes of zogenaamde sprengen. Rond deze beken ontwikkelde zich in de loop der jaren een indrukwekkende plantenwereld en ze zijn het leefgebied van verschillende soorten salamanders en andere amfibieën.

De afgelopen tijd is er veel geïnvesteerd in het ontwikkelen en uitbreiden van de natuurgebieden, door het inzetten van ecologische verbindingen tussen verschillende geïsoleerde stukken natuur. Men hoopt hiermee de overlevingskansen van de dieren te vergroten.

Mooiste plekjes Veluwe

Wat zijn de mooiste gebieden van de Veluwe en leuke plaatsen om te bezoeken? Otterlo, Hoenderloo, Harskamp, Ermelo, Garderen, Nunspeet en Voorthuizen, het zijn de bekende plaatsjes op de Veluwe. NatureScanner geeft je enkele tips voor een weekendje Veluwe, met nog wat meer leuke plekjes om te fietsen en te wandelen:

1. Veluwezoom

De Veluwezoom maakt deel uit van de Veluwe en is op zich al een Nationaal Park, waar bos, heide en stuifzand een uniek landschap vormen. Het bezoekerscentrum van het Nationaal Park de Veluwezoom bevindt zich in Rheden. Hiervandaan vertrekken tevens verschillende wandelroutes, fietspaden en ruiterroutes. Bij het Rozendaalsche Veld ligt het hoogste punt van de Veluwe, op 110 meter hoogte.

2. Posbank

De Posbank is een natuurmonument bij Rheden, maar de meeste mensen bedoelen het omliggende heidegebied wanneer ze het hebben over de Posbank. Het wordt vaak beschouwd als een van de mooiste plekken van de Veluwe. Op de heuvel geniet je van een schitterend uitzicht over de natuur in de Veluwe. De hele heide kleurt in de zomer prachtig paars. IJslandse paarden en Veluwse heideschapen grazen op de heide, Schotse hooglanders, herten en wilde zwijnen leven in de natuur van het gebied. En een wandeling over de Posbank kun je makkelijk combineren met een bezoek aan Burgers’ Zoo in Arnhem. 

3. Leuvenhorst

In het noorden van de Veluwe, tussen Nunspeet en Harderwijk, bevinden zich de Leuvenumse Bossen, de Ermelosche Heide en Leuvenhorst, een groot heide- en stuifzandgebied. Men heeft er ook grove dennen aangeplant om hinder van het stuifzand te beletten. Ook zit je hier vlakbij het Veluwemeer, een prachtig recreatiegebied. Lees meer over de mooiste plekken bij Ermelo.

4. Edese bos

Het Edese bos ligt op de rand van de Veluwe en is één van de oudste bossen van de regio.
Er zijn diverse mooie ruiter-, wandel- en fietsroutes en het is een uitstekende uitvalsbasis voor uitstapjes naar de Ginkelse heide, de Edese heide of Otterlo. De omgeving van Ede is gehuld in oude legenden, zoals het Witte Wief en de Bloedsteen.

5. Wekeromse Zand

Eén van onze favoriete plekken om heen te gaan, met zijn tweetjes of met de kinderen, is het Wekeromse Zand. Deze gigantische zandverstuiving geeft het gevoel om in een ander land te vertoeven. De enorme zandvlakte wordt omringd door met heide begroeide heuvels en prachtige dennenbossen. Je kan er uren wandelen of paardrijden. 

© Naturescanner

6. Lunteren

In Lunteren werd de afgelopen tijd veel geïnvesteerd. Hier vind je de Goudsberg, het middelpunt van Nederland. Het Museum is een bezoekerscentrum én museum, waar je alles te weten komt over de omgeving. Vanaf de Hessenhut heb je een prachtig zicht over de middeleeuwse eng. Voor wandelaars biedt het Luntersche Buurtbosch een bijzonder netwerk aan paden, in de vorm van een tak met blaadjes. In de late lente en zomer kan je Uitkijktoren de Koepel beklimmen, waarvandaan je een zicht hebt over de wijde omgeving. Tot slot bevinden zich hier de gereconstrueerde Celtic Fields, met een boerderij uit de ijzertijd.

© Naturescanner

Wandelen op de Veluwe

Er zijn tal van mooie wandelroutes op de Veluwe. Vertrekpunten vind je onder meer bij Dieren, Oosterbeek, Hoenderloo, Hoog Soeren. Diverse wandelkaarten en wandelgidsen zijn verkrijgbaar bij gespecialiseerde boekenwinkels, zoals reisboekhandel De Zwerver.

Fietsen op de Veluwe

Met tal van fietspaden is het de uitgelezen plek om een weekendje op het zadel te zitten. Van recreatiefietsen tot mountainbiken, er zijn routes uitgezet voor iedereen.

Dieren op de Veluwe

De kans op het zien van herten en everzwijnen op de Veluwe is redelijk groot. Wil je dieren spotten, ga dan vroeg in de ochtend of rond schemertijd op stap. Zoek de rustige plekjes in het bos op en wie weet zie je zwijntjes en reeën. De beste kans op zwijnen heb je aan het einde van de winter. Op het Wekeromse Zand leeft een kudde moeflons. 

Goede plekken om wild op de Veluwe te zien zijn Planken Wambuis, de Mossel en de Leuvenumse Bossen. Maar wie rond zonsopgang of -ondergang op pad gaat maakt altijd wel kans op een zwijn, ree of hert. 

Tips Weekend Veluwe

Een weekendje op de Veluwe kan je bij verscheidene sites boeken. Denk er even bij na vanuit welk dorp je de Veluwe wilt verkennen. Vanuit Beekbergen, Epe, Putten, Nunspeet kun je verschillende delen van de Veluwe verkennen. In Harderwijk kan je het Dolfinarium bezoeken met kinderen en je kunt er heerlijk eten. Alle evenementen op de Veluwe kun je vinden op de site van de VVV Veluwe zodat je makkelijk kan beslissen wanneer je welk deel wilt bezoeken. Ermelo, Otterlo en Hoenderloo zijn de uitvalsbasis voor een weekendje op de Hoge Veluwe.

Naast onze tips voor bijzondere overnachtingen, loont het ook om eens te kijken naar vakantieparken op de Veluwe.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!