Ga naar content

Veluwe

In het hart van Nederland strekt de Veluwe zich uit tussen de steden Apeldoorn, Arnhem, Wageningen, Ede en Harderwijk. Binnen dit gebied vallen de nationale parken Hoge Veluwe en de Veluwezoom. Een weekend op de Veluwe kenmerkt zich door mooie natuur: bossen, stuifzandvlaktes en heidegebieden.

Natuur Veluwe

Kenmerkend voor de natuur op de Veluwe en de Veluwezoom zijn de beekjes of zogenaamde sprengen. Rond deze beken ontwikkelde zich in de loop der jaren een indrukwekkende plantenwereld en ze zijn het leefgebied van verschillende soorten salamanders en andere amfibieën.

De afgelopen tijd is er veel geïnvesteerd in het ontwikkelen en uitbreiden van de natuurgebieden, door het inzetten van ecologische verbindingen tussen verschillende geïsoleerde stukken natuur. Men hoopt hiermee de overlevingskansen van de dieren te vergroten.

Meest geboekt

Mooiste plekjes Veluwe

Wat zijn de mooiste gebieden van de Veluwe en leuke plaatsen om te bezoeken? Otterlo, Hoenderloo, Harskamp, Ermelo, Garderen, Nunspeet, Putten en Voorthuizen, het zijn de bekende plaatsjes op de Veluwe. Naturescanner geeft je enkele tips voor een weekendje Veluwe, met nog wat meer leuke plekjes om te fietsen en te wandelen.

1. Hoge Veluwe

Uiteraard kunnen we het niet over de Veluwe hebben zonder het bekendste natuurgebied van ons land, het Nationaal Park de Hoge Veluwe, te benoemen.

Edelhert Veluwe
Deel op Pinterest

Een schitterend gebied, met afwisselende natuur, musea, een uitgestrekt netwerk aan wandel- en fietspaden en de mogelijkheid om deel te nemen aan leuke excursies in de natuur. Spot wild, geniet van prachtige heidekleuren of verken het park met een tandem. Er is altijd wat te beleven in Nederlands bekendste park.

Leuke accommodaties

2. Deelerwoud

Het Deelerwoud is een mooi bos- en heidegebied, waar je - vooral in de vroege ochtend - veel herten en reeën kan spotten. Drie routes voeren door het natuurgebied, maar een groot deel is gereserveerd voor het wild. Wil je wat vrijer rondwandelen, dan kan je ook naar het bos de Loenermark aan de overkant van de weg. 

Pad in het Deelerwoud
Deel op Pinterest

3. Kootwijkerzand

Ten noorden van de Hoge Veluwe ligt de centrale zandverstuiving, het Kootwijkerzand en Radio Kootwijk. Hier is het prachtig wandelen over de stuifzanden en in de omliggende bossen. Vanaf de uitkijktoren heb je een schitterend zicht over een van de meest kenmerkende plekken op de Veluwe. 

Paardrijden Kootwijk
Kootwijkerzand
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Leuvenhorst

In het noorden van de Veluwe, tussen Nunspeet en Harderwijk, bevinden zich de Leuvenumse Bossen, de Ermelosche Heide en Leuvenhorst, een groot heide- en stuifzandgebied. Men heeft er ook grove dennen aangeplant om hinder van het stuifzand te beletten. Ook zit je hier vlakbij het Veluwemeer, een prachtig recreatiegebied. Lees meer over de mooiste plekken bij Ermelo.

Herfst op de Veluwe
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Speulder- en Sprielderbos

Bij Putten en Garderen ligt een van de mooiste bossen van de Veluwe. Het Speulderbos staat bekend om haar dansende bomen en is erg populair op Social Media. Hou je camera dus maar klaar, want in elk seizoen maak je hier mooie plaatjes.

Speulderbos op de Veluwe
© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Mossel en Planken Wambuis

Het hele gebied ten zuidwesten van de Hoge Veluwe is gratis toegankelijk en biedt veel kans op het zien van wild. Een afwisselende route voert vanaf Otterlo naar het Mosselse Zand. Je wandelt over heidegebied en zandverstuivingen, door bossen en over stuwwallen. Bij natuurgebied Planken Wambuis heb je grote kans op het zien van wilde zwijnen, edelherten en reeën.

Otterlo
© Naturescanner
Deel op Pinterest

7. Edese bos

Het Edese bos ligt op de rand van de Veluwe en is één van de oudste bossen van de regio.
Er zijn diverse mooie ruiter-, wandel- en fietsroutes en het is een uitstekende uitvalsbasis voor uitstapjes naar de Ginkelse heide, de Edese heide of Otterlo. De omgeving van Ede is gehuld in oude legenden, zoals het Witte Wief en de Bloedsteen.

8. Wekeromse Zand

Eén van onze favoriete plekken om heen te gaan, met zijn tweetjes of met de kinderen, is het Wekeromse Zand. Deze gigantische zandverstuiving geeft het gevoel om in een ander land te vertoeven. De enorme zandvlakte wordt omringd door met heide begroeide heuvels en prachtige dennenbossen. Je kan er uren wandelen of paardrijden. 

Zandverstuiving op de Veluwe
Wekerom
Deel op Pinterest

9. Lunteren

In Lunteren werd de afgelopen tijd veel geïnvesteerd. Hier vind je de Goudsberg, het middelpunt van Nederland. Het Museum is een bezoekerscentrum én museum, waar je alles te weten komt over de omgeving. Vanaf de Hessenhut heb je een prachtig zicht over de middeleeuwse eng.

Lunterse Bos op de Veluwe
Lunteren
Deel op Pinterest

Voor wandelaars biedt het Luntersche Buurtbosch een bijzonder netwerk aan paden, in de vorm van een tak met blaadjes. In de late lente en zomer kan je Uitkijktoren de Koepel beklimmen, waarvandaan je een zicht hebt over de wijde omgeving. Tot slot bevinden zich hier de gereconstrueerde Celtic Fields, met een boerderij uit de ijzertijd.

10. Veluwezoom en Posbank

De Veluwezoom maakt deel uit van de Veluwe en is op zich al een Nationaal Park, waar bos, heide en stuifzand een uniek landschap vormen. Het bezoekerscentrum van het Nationaal Park de Veluwezoom bevindt zich in Rheden. Hiervandaan vertrekken tevens verschillende wandelroutes, fietspaden en ruiterroutes. Bij het Rozendaalsche Veld ligt het hoogste punt van de Veluwe, op 110 meter hoogte.

De Posbank is een natuurmonument bij Rheden, maar de meeste mensen bedoelen het omliggende heidegebied wanneer ze het hebben over de Posbank. Het wordt vaak beschouwd als een van de mooiste plekken van de Veluwe.

Paarse heide op de Veluwe
Deel op Pinterest

Op de heuvel geniet je van een schitterend uitzicht over de natuur in de Veluwe. De hele heide kleurt in de zomer prachtig paars. IJslandse paarden en Veluwse heideschapen grazen op de heide, Schotse hooglanders, herten en wilde zwijnen leven in de natuur van het gebied. En een wandeling over de Posbank kun je makkelijk combineren met een bezoek aan Burgers’ Zoo in Arnhem. 

11. Landgoed Tongeren

Dit landgoed in de buurt van Epe is een van de grootste particuliere landgoederen van Nederland. Het is opengesteld voor bezoekers en je kunt er heerlijk wandelen. Het landschap kenmerkt zich door boerderijen met uitgestrekte akkers, maar ook bos, hei en een nat gebied met een prachtig houten vlonderpad. 

Landgoed Tongeren
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Landgoed Tongeren heeft drie wandelroutes, de Tongerense Bergroute (1,5 uur met groene paaltjes), de heideroute (45 minuten met rode paaltjes) en de Tongerense Beekroute (30 minuten met gele paaltjes). Parkeren kun je aan het Van Manenspad. Alledrie de wandelingen zijn de moeite waard en zijn ook heel verschillend. 

Tongerense Heide
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Wandelen op de Veluwe

Er zijn tal van mooie wandelroutes op de Veluwe. Vertrekpunten vind je onder meer bij Dieren, Oosterbeek, Hoenderloo, Hoog Soeren. Diverse wandelkaarten en wandelgidsen zijn verkrijgbaar bij gespecialiseerde boekenwinkels, zoals reisboekhandel De Zwerver. Doe ook online inspiratie op via onze pagina met mooiste wandelroutes van de Veluwe,

Fietsen

Met tal van fietspaden is het de uitgelezen plek om een weekendje op het zadel te zitten. Van recreatiefietsen tot mountainbiken, er zijn routes uitgezet voor iedereen. Bekijk onze tips voor fietsen op de Veluwe.

Fietsvakantie op de Veluwe
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Kies een themaroute langs kastelen, door de natuur of karakteristieke dorpen. Liever zelf je route bepalen, dan stel je die samen met de knooppunten. 

Dieren op de Veluwe

De kans op het zien van herten en everzwijnen op de Veluwe is redelijk groot. Wil je dieren spotten, ga dan vroeg in de ochtend of rond schemertijd op stap. Zoek de rustige plekjes in het bos op en wie weet zie je zwijntjes en reeën. De beste kans op zwijnen heb je aan het einde van de winter. Op het Wekeromse Zand leeft een kudde moeflons.  

Wilde dieren op de Veluwe
Wild zwijn
Deel op Pinterest

Goede plekken om wild op de Veluwe te zien zijn Planken Wambuis, de Mossel en de Leuvenumse Bossen. Maar wie rond zonsopgang of -ondergang op pad gaat maakt altijd wel kans op een zwijn, ree of hert. 

Tips Weekend Veluwe

Een weekendje op de Veluwe kan je bij verscheidene sites boeken. Denk er even bij na vanuit welk dorp je de Veluwe wilt verkennen. Vanuit Beekbergen, Epe, Putten, Nunspeet kun je verschillende delen van de Veluwe verkennen. In Harderwijk kan je het Dolfinarium bezoeken met kinderen en je kunt er heerlijk eten. Alle evenementen op de Veluwe kun je vinden op de site van de VVV Veluwe zodat je makkelijk kan beslissen wanneer je welk deel wilt bezoeken. Ermelo, Otterlo en Hoenderloo zijn de uitvalsbasis voor een weekendje op de Hoge Veluwe.

Check nu meer tips voor bijzondere overnachtingen op de Veluwe.

Weg met het gezin? Bekijk op Parkvakanties de mooiste vakantieparken op de Veluwe.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!