Ga naar content

Natuur bij Ermelo

Groene steden Nederland - De Veluwe in al haar pracht verkennen? Dan is Ermelo jouw groene uitvalsbasis. Vanuit hier verken je de mooiste plekken in het noorden van de Veluwe. Heerlijk wandelen, fietsen en paardrijden door de diverse natuurgebieden of een dagje het water op. Een vakantie in Ermelo staat in het teken van actie en natuur.

Natuurgebieden Ermelo

De natuur rond Ermelo is prachtig. De variëteit van de gebieden is enorm. Zo wandel je de ene dag door een heidegebied, sta je de volgende dag aan een meer, fiets je dan weer door de bossen of zit je te picknicken in een stuifzandgebied. Zoals je van de Veluwe verwacht kun je genoeg wilde dieren tegenkomen onderweg. Het zwijn, de ree, het edelhert en vogels zoals de zwarte specht en de ijsvogel zijn veel geziene gasten in de omgeving. Neem je verrekijker mee en geniet optimaal van de natuurgebieden bij Ermelo.

Mooiste plekken Ermelo

We maakten een lijstje met onze favoriete plekjes om te bezoeken rond Ermelo. Veel plezier met verkennen!

1. Leuvenumse Bossen

Dit gebied was voor ons een grote verrassing. Onze eerste kennismaking met de Leuvenumse Bossen was op een zonnige herfstdag en we waren direct verliefd. De warme herfstkleuren, de beekjes, de heuvels in het landschap en dan het idee dat er allerlei wild om je heen wandelt. Je hebt hier kans op het zien van onder andere wilde zwijnen, reeën en ijsvogels. Ook als je geen wilde dieren spot is een wandeling, fietstocht of ritje per paard de moeite waard. Door de stromende beek en de heuvels waan je je soms even in de Ardennen.

Ermelo natuur
© NatureScanner
Deel op Pinterest

Wij volgden het blauwe wandelpad van 5,5 kilometer van Natuurmonumenten. Er is ook een familiepad te wandelen van 2 kilometer zodat het hele gezin kan genieten van het gebied. Wie liever gaat fietsen kan deze route van Natuurmonumenten volgen waarbij onder andere de Leuvenumse Bossen worden aangedaan.

2. Ermelosche Heide

De Ermelosche Heide is een heerlijke plek om een dag door te brengen. Vooral in het heideseizoen (augustus - september) geniet je hier van een schitterende paarse plantenzee. Toch is het heideveld ook buiten de zomer een top bestemming.

Schaapskooi Ermelo
© NatureScanner
Deel op Pinterest

Wij bezochten het natuurgebied in de herfst en troffen een warm kleurenpalet met rood, geel, oranje en bruin. En wat denk je van een laagje sneeuw over de heide in de winter? Magisch! Ga lekker wandelen, paardrijden of mountainbiken en ontdek de heide zelf. Met geluk kom je de schaapskudde tegen die de planten onderhoudt. Heel gaaf om te zien hoe de grote kudde aan het grazen is.

3. Speulder- en Sprielderbos

Dit bos wordt gezien als een van de mooiste bossen van Nederland. Vooral op mistige dagen hangt in dit bos een sprookjesachtige sfeer. Het Speulderbos staat ook wel bekend als het bos van de dansende bomen door de bijzondere kronkelige vorm die de stammen hebben aangenomen. Wanneer de mist tussen de eeuwenoude bomen hangt weet je niet wat je ziet.  

Bossen bij Ermelo
Naturescanner
Deel op Pinterest

Wandelschoenen aan, camera om je nek en je komt thuis met de meest bijzondere plaatjes en een unieke ervaring. Kijk niet alleen naar de bomen, maar ook goed ertussendoor want wie weet kijk je recht in de ogen van een das, wild zwijn of edelhert. De Duintjes Route is een 5,8 km lange route dwars door het sprookjesbos. Lees meer over het Speulderbos bij Garderen.

4. Strand Horst

Strand Horst is een recreatiegebied aan het Wolderwijd, een van de Veluwerandmeren. Langs de oever van dit meer vind je een diversiteit aan activiteiten. Wil je watersporten bij Ermelo? Dat kan perfect bij Strand Horst. De geoefende watersporter kan zelfstandig op een windsurfboard of kiteboard stappen en genieten van dit fijne recreatiemeer. Zelf hebben wij les genomen in kitesurfen en we hebben ervaren dat het een fijne plek is voor beginnende watersporters.

De bodem loopt heel langzaam af waardoor je nog tot ver in het meer kunt staan. Ook is er een speciaal aangewezen plek voor kitesurfers, wel zo fijn. Niet zo'n fan van watersporten? Strand Horst heeft meer te bieden. Ga de strijd aan met familie, vrienden of collega’s en meld je aan voor een potje paintball op het strand. Een mooi veld met allerlei obstakels wacht op je. Of sla een balletje op de Pitch & Putt golfbaan. Vanuit Strand Horst kun je ook de voet- en fietsveer naar Zeewolde pakken.

5. Strand Nulde

Rijd je zuidwaarts langs het water vanaf Strand Horst, dan kom je Strand Nulde tegen. Dit strand is gelegen aan het Nulderdauw, op de hoogte van Putten vlak onder Ermelo. Met uitzicht op de Flevopolder en de Randmeren geniet je van een dag aan het water. Het is een fijne plek om met de kinderen even af te koelen. Het meer is net als bij Strand Horst heel lang ondiep, een fijn idee! Je kunt hier op zonnige dagen lekker relaxen op de ligweides of strandjes terwijl de kinderen in het water spelen of de speeltuin in gaan. Je hebt hier ook de mogelijkheid om te windsurfen.

6. Landgoed Staverden

Een bezoekje aan dit prachtige landgoed mag niet ontbreken tijdens een vakantie in Ermelo. Het landgoed ligt in de kleinste stad van de Benelux in een prachtige bosrijke omgeving met vele wilde dieren. Op het landgoed kun je de kasteeltuinen en de pauwenkooi bezoeken waar je kennis maakt met de witte pauwen.

Landgoed Ermelo
Deel op Pinterest

Duik daarna zeker de bossen in voor een prachtige rondwandeling of fietstocht. De drie uitgezette fiets- en wandelroutes starten allen op P2 bij het landgoed en nemen je mee door de loof- en naaldbossen, langs beekjes en bloemenvelden. Zie jij onderweg een zwijn of een edelhert?

7. Hulshorsterzand

Iets verder rijden vanaf Ermelo, maar zeker de moeite waard. Het Hulshorsterzand is een prachtig uitgestrekt gebied vol stuifzand en heide. Je kunt hier een flinke ronde maken en onderweg even je kleedje uitslaan voor een picknick. Door het gebied loopt een mooie afwisselende wandelroute van Natuurmonumenten. Deze is 7 kilometer lang en brengt je door bos, heide en zand. Ook te paard of op de fiets kun je het gebied doorkruisen.

8. Oostvaardersplassen

Vanaf Ermelo is het ca. 40 minuten rijden naar een van de meest gevarieerde natuurgebieden van het land; de Oostvaardersplassen bij Lelystad en Almere. Niet meteen in de buurt, maar als je er een weekje verblijft, is het een prima daguitstap.

9. Wandelen bij Ermelo

Wie op de Veluwe verblijft gaat zeer waarschijnlijk de wandelschoenen aantrekken. Er zijn genoeg opties voor een mooie wandeling in de omgeving van Ermelo. Door bovengenoemde gebieden lopen fijne wandelroutes. Reisboekhandel De Zwerver heeft een handige wandelgids met wandelroutes in Veluwe Noord. Stop deze in je rugzak en je wandelavontuur kan beginnen! Als je het fijner vindt om je hele wandelreis Ermelo in een keer te boeken kun je kiezen voor een georganiseerde wandelreis, bijvoorbeeld onderstaande van SNP.

10. Fietsen bij Ermelo

Wie de fiets pakt, kan meer zien in minder tijd. Daarom is het ook zeker een leuk idee om wandelen en fietsen af te wisselen. Kies een van de mooie gevarieerde routes door de bossen, langs het landgoed of over de heide.

Ook leuk is een georganiseerde fietssafari over de Veluwe waarbij je onder andere langs de Leuvenumse Beek fietst. Deze boek je bij Belevenissen.nl:

11. Adrenaline kicks

Zin in een beetje avontuur en een adrenaline rush? Ga dan paintballen of airsoften.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!