Ga naar content

Natuur bij Putten

Het gezellige dorp Putten staat bol van de historie, maar de omgeving is ook zeker mooi om te verkennen. Rondom liggen bossen, heide, polders en veel landgoederen. Je kunt er dan ook heerlijk fietsen of wandelen. Een vakantie in Putten is geschikt voor de actieve natuurliefhebber.

Het dorp Putten ligt tussen Voorthuizen en Ermelo, aan de rand van de Veluwe en niet ver van het IJsselmeer.

Mooiste plekken Putten

Uren struinen door bossen en dwalen over de heide en landgoederen, dat kan prima in het afwisselende decor van deze omgeving. Wat zijn de mooiste plekken in het buitengebied van Putten? We zetten een aantal mooie natuurgebieden op een rij.

1. Landgoed Oldenaller

Op dit fraaie landgoed ten westen van Putten vind je Kasteel Oldenaller uit 1655. Een idyllisch plekje met rondom het kasteel een gracht, moestuin en boomgaard. In het bos huist een kolonie blauwe reigers.

Kasteel Oldenaller
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Een grote aanrader is het Klompenpad Oldenaller van 8 kilometer lang. Je start bij een biologische zuivelboerderij (waar je een heerlijk softijsje kunt tappen) aan de Broekermolenweg in Putten. Je loopt langs Polder Arkemheen en de Schuitenbeek, waar vroeger de Allermolen zich bevond, een van de vier korenmolens in de omgeving van Putten. Na het kasteelbos wandel je dwars door weilanden, waar in de zomer en nazomer prachtige veldbloemen staan te bloeien. 

Bloemenvelden
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Bij de schaapskooi is zelfbediening en kun je wat te drinken kopen. Tenslotte kom je door Heihoef, een historisch natuurgebiedje met een ven en poel. Hier vind je bijzondere planten als de zonnedauw.

2. Landgoed Schovenhorst

Een ander verrassend landgoed is Schovenhorst. Dit wordt wel het mooiste geheim van Putten genoemd. In de Bomentuin staan eeuwoude bomen te shinen, zoals de reusachtige Mammoetboom, Japanse Kransspar en Corsicaanse Den.

Schovenhorst
Deel op Pinterest

De Bostoren van 40 meter hoog (een klim van 235 treden!) biedt een uitzicht tot ver over de Veluwe en tot Amersfoort. In de toren vind je nestkasten en een klimnet, leuk voor kinderen. En in de brasserie kun je terecht voor een lekker hapje en drankje.

3. Speulder- en Sprielderbos

Het Speulderbos is ook vlakbij Putten gelegen. Vanaf Boshuis Drie starten de mooiste wandelingen door het bos van de dansende bomen. Het Speulderbos wordt vaak in één adem genoemd met het Sprielderbos, dat in de gemeente Putten ligt. 

Speulderbos
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Tip! De wandelroute Putterbos (9,5 km), gemarkeerd met blauwe bordjes, loopt zowel door het Sprielderbos als door Landgoed Schovenhorst. Een leuke en gevarieerde rondwandeling en prachtig in de herfst.

4. Hoeverveldpad

Het Hoevervelderpad (15 kilometer, bewegwijzerd) start bij station Putten en loopt over oude dijken en historische paden, langs de voormalige Zuiderzee door de Hoef en Steenenkamer. Je komt langs Kasteel De Vanenburg met het mooie zeventiende-eeuwse landgoed. Net als met het eerder beschreven Klompenpad kom je ook door Landgoed Oldenaller en polder Arkemheen, een veenweidegebied waar o.a. de grutto broedt.

Rosse grutto
Deel op Pinterest

De route komt verder langs een pluktuin aan de Engesteeg. Dit is een rustig plekje waar je heerlijk je gang kunt gaan met een mandje en schaar, om je eigen bos bloemen samen te stellen. Ook is er een moestuin, waar je groente en fruit mag plukken. 

5. Nuldernauw en strand Nulde

Het IJsselmeer kent vier randmeren; het Wolderwijd, het Drontermeer, het Veluwemeer en het vlakbij Putten gelegen Nuldernauw. Je kunt hier heerlijk zwemmen, zeilen of kanoën, en in de winter als het voldoende heeft gevroren, wordt er volop geschaatst. 

Strand Nulde
Deel op Pinterest

Aan het Nuldernauw ligt het Strand Nulde, waar kinderen fijn kunnen spelen in het zand en je hond mag er loslopen tussen 1 oktober en 1 mei.

6. Delta Schuitenbeek en Putterpolder

Tussen Nulde en Nijkerkersluis, bereikbaar via de Zeedijk, ligt Delta Schuitenbeek, een walhalla voor vogelspotters! Diverse watervogels broeden en verbleven hier, zoals de smient, slobeend, wintertaling en beschermde kleine zwaan. Ook zie je volop steltlopers en kieviten. 

In de aangrenzende Putterpolder zie je veel soorten ganzen en andere weidevogels. 

7. Zwaartepunt van Nederland

Geoloog Frans Storbeck rekende in 1984 uit wat het Zwaartepunt van Nederland moet zijn en kwam daarbij uit in Putten. Hier werd een steen met ring geplaatst met de tekst: "Til Nederland op aan deze ring en niemand zal het merken." 

Zwaartepunt Nederland
Deel op Pinterest

Je vindt deze plek aan de Peppelerweg in Putten. Wij moesten meteen denken aan het Middelpunt van Nederland, dat in Lunteren ligt. 

8. Fietsen in Putten

Putten is een prima plaats om je fietstocht over de Veluwe te beginnen. Neem je fiets mee achterop de auto of in de trein, of huur een fiets bij een van de fietsverhuurders in het dorp. Vanuit Putten zit je zo in de bossen, maar ook in de uitgestrekte polders. 

Enkele leuke fietsroutes vanuit Putten zijn de Gezinsroute Bos tot Kudde (13 kilometer), Hanze en heden (28 of 42 km), Zand en Heideroute (31,5 km), Speulderbos en Heideroute (36,5 km) en Bos en Landerijenroute (24 km).

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!