Ga naar content

Grotten

Grotten fascineren. Ze voeren ons een stukje mee naar het binnenste van de aarde. De duisternis en de grillige formaties van stalactieten (kegelvormige druipstenen aan plafond van een grot) en stalagmieten (pegels op de bodem van een grot) geven iets mysterieus aan grotten. Waar vind je de mooiste grotten ter wereld?

Grotten in Nederland

In Nederland kan je een bezoek brengen aan de mergelgrotten in Valkenburg bij Maastricht. De gangenstelsels daar zijn ontstaan door mergelwinning, in de loop van de geschiedenis werden de grotten ook gebruikt als schuilplaats of geheime kapel. Vandaag de dag is het labyrint aan gangen een van de voornaamste toeristische bezienswaardigheden in Zuid-Nederland. Het is een bijzondere ervaring om de grotten te bezoeken. Lees meer over de grotten in Zuid-Limburg.

Grotten in Nederland
Deel op Pinterest

Mooiste grotten in Europa

Je hoeft niet ver te reizen om mooie druipsteengrotten te vinden. In landen als Frankrijk en België zijn er vele druipsteengrotten die door iedereen bezocht kunnen worden.
- In de Belgische Ardennen vind je zowel natuurlijke druipsteengrotten als uitgravingen. Mooiste grotten in de Ardennen zijn de Grotten van Han, de Grotten van Remouchamps, de Grotten in Comblain-au-Pont en de Grot van Dinant.
- In Zuid-Frankrijk vind je grotten met prehistorische rotstekeningen. Met name de Dordogne is een bekende streek waar zich honderden grotten bevinden. Goed begaanbare en verlichte paden leiden langs de mooiste vormen.
- In Europa zijn verder Slovenie, Slowakije (een aanrader als je unieke grotten wilt bezichtigen) en Hongarije populaire landen vanwege de vele bijzondere grotten. Deze Europese landen met grotten zijn allen goed te bereizen tijdens een vakantie met de kinderen.
- Weinig mensen weten het, maar ook Tenerife is rijk aan een bijzonder grottenstelsel. Bezoek de lavatunnels van Cueva del Viento tijdens jouw reis!

Mooiste grotten ter wereld

Wereldwijd zijn er prachtige grotten te vinden. Bijvoorbeeld in het noorden van Vietnam, bij Halong Bay, of centraler gelegen de grootste grot ter wereld, de Son Doong Cave (zie info hieronder). 

Mooiste grotten ter wereld
Deel op Pinterest

De diepste grot ter wereld waarvan we het bestaan kennen bevindt zich in Krubera in Georgië. De tweede diepste is Sistema Cheva in Mexico (Sierra de Juarez). De diepste lavagrot is de Leviathani Cave op de Kibwezi vulkaan in Kenia (408 m diep en meer dan 11 km lang). De langste grot ter wereld is de Manjung-Gul in Zuid-Korea (13 km). Enkele van de langste grotten ter wereld bevinden zich in de Verenigde Staten, maar vaak mogen deze uit veiligheidsredenen niet betreden worden. Zelfs duikers houden van grotten. Sommige landen zoals Mexico trekken mensen van heinde en ver om te komen grotduiken.

Veelgestelde vragen over grotten

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!