Ga naar content

Slowakije

Slovakia... Little big country. De natuur in Slowakije is verrassend. Het is een nog vrij ongerept land, dat nog door weinig Nederlanders wordt bezocht... onterecht. Naturescanner neemt je mee in een overzicht van mooiste plekken om te zien in Slowakije.

Natuur Slowakije

De natuur in Slowakije is zeer divers. Je vindt er bergen, maar ook wetlands, bossen en graslanden. In het noorden van Slowakije, bij de Poolse grens, strekt zich over een breedte van 15 km het prachtige Tatragebergte uit; een eldorado voor speleologen en wandelaars. En er valt nog veel meer te ontdekken.

Tijdens een rondreis in Slowakije kan je een bezoek brengen aan een van de vele wijnboeren, thermale baden, eeuwenoude houten kerken en imposante kastelen, dit alles in een prachtig landschap. Het land telt maar liefst negen nationale parken en vormt hiermee een ideale bestemming voor een natuurreis in Europa. De vele biotopen zijn het leefgebied van grote aantallen vogels: spechten, uilen (waaronder oehoe, dwerguil, ruigpootuil, oeraluil), keizerarenden, valken, hoenderen en zangvogels.

Mooiste plekken in Slowakije

Wat zijn de mooiste gebieden in Slowakije? Een kort overzicht van hoogtepunten op gebied van natuur.

1. Tatrabergen

Verspreid over Polen en Slowakije ligt het imposante Tatragebergte, de hoogste bergen van de Karpaten en gerekend tot mooiste natuur in Slowakije. Dit grillige landschap van granieten rotsen en scherpe toppen vormt een van de meest indrukwekkende natuurgebieden van Europa en is het leefgebied van wolven en lynxen, gemzen, beren en herten. In het gebied vind je tevens vele prachtige grotten.

2. Pieninsky

Een mooie natuurgebied niet ver van de Tatra. Een van de bekende bezienswaardigheden is de Bachledka Canopy Walkway in de omgeving van Zdiar (Chodnik Korunami Stromov). Tijdens een wandelreis in Slowakije bezocht onze collega Casper deze canopy tour. 

Deel op Pinterest

3. Nationaal Park Slowaaks Paradijs

Het Slowaaks Paradijs heeft zijn naam niet zomaar gekregen. Het nationale park, gelegen in het midden van Slowakije, is rijk aan weiden, kloven, ravijnen, grotten, rivieren en watervallen en wordt doorkruist door tal van schitterende wandelpaden. De mooiste kloof is de Hornád kloof, een 16 km lange kloof, met steile wanden tot 300 meter hoogte. Een spannend pad over loopplanken en metalen bruggen voert je door het natuurgeweld in dit park. In het Slowaaks Paradijs vind je ook de Dobsinska ijsgrot; in de grot ligt een 27 meter dikke gletsjer, watervallen, ijsstalagmieten en zuilen. 

4. Grotten Slowakije

Slowakije heeft bijzonder mooie grotten, die voornamelijk te vinden zijn in de Slowaakse karst in het centrale zuiden van het land. Een van de mooiste grotten in Europa is de Domicagrot bij de grens van Slowakije met Hongarije. De grot maakt deel uit van het Domicke Skrapy natuurreservaat. Het heeft een eindeloos gangenstelsel en fantastisch gevormde stalactieten. Met een bootje kun je door de grot varen en je krijgt ook inzicht in de prehistorische vondsten.

Grotten in Slowakije
Deel op Pinterest

De Ochtiná grot is een aragonietgrot, waarvan er wereldwijd slechts drie bestaan. Het kenmerkt zich door bijzondere structuren. De Jasovská grot staat bekend om haar kalk- en steenformaties in diverse vormen. De Dobsinska ijsgrot wordt bewonderd vanwege de prachtige ijspilaren, watervallen en meren. De grotten staan op de UNESCO lijst. Verder zijn er nog de Vrijheidsgrot en de ijsgrot van Demänová die een bezoekje waard zijn.

5. Bossen Slowakije

In het oosten van Slowakije vind je mooie voorhistorische beukenbossen van de Karpaten, met eeuwenoude naaldbomen, beukenbomen en tal van andere bomen. Je vindt er ontzettend veel paddenstoelen, maar ook zeldzame vogels als de kleine vliegenvanger, de oeraluil en de witrugspecht.

Rondreis in Slowakije boeken

Een natuurvakantie in Slowakije kan je op zich zelf regelen. De meeste mensen kiezen dan ook voor een rondreis en rijden via Tsjechië of Oostenrijk met de eigen auto. Niet alleen de natuur in Slowakije is verrassend en biedt voor ieder wat wils. Ook cultuurliefhebbers zullen hun hart verliezen aan dit land. Majestueuze kastelen en historische dorpen nodigen je iedere dag weer uit tot een bezoek.

Vooral in het noorden en oosten van Slowakije bevinden zich tal van oude houten kerken. De meeste van deze kerkjes dateren uit de 16de en 17de eeuw en staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ook de hoofdstad Bratislava loont de moeite. Veel opera's zijn een stuk goedkoper dan in bijvoorbeeld Wenen. Ben je een stedentrip liefhebber, overweeg dan een combi Wenen - Bratislava - Boedapest.

Actieve vakantie in Slowakije

Hou je van extreme sporten en een actieve vakantie? Dan heeft Slowakije veel in petto voor je.

- Fietsen
Slowakije is een fietsparadijs. Kies voor een georganiseerde fietsvakantie als je zelf niet te veel uitzoekwerk wil verrichten. Het land wordt vaak gecombineerd met andere landen, lees meer over fietsen in Slowakije.

- Raften en kajakken in Slowakije
De rivieren in Slowakije zijn zeer geschikt voor avontuurlijke excursies. Het is een van de beste landen in Europa om te raften en te kajakken. Onder meer een vlottentocht op de Dunajec (in het Pieniny National Park) is erg in trek bij toeristen en een sterk aanbevolen excursie. Het kanaal in Cunovo, bij Bratislava, is een van de beste kunstmatige kanalen ter wereld om te raften. De parel van de Slowaakse rivieren is de Belá, die door de prachtige natuur van de Tatra stroomt. Ook de Váh is geschikt.

- Paragliden
Het bergachtige reliëf en de met sneeuw bedekte bergruggen van de Hoge Tatra zijn een mooi decor voor paragliding: Donovaly, Jasná en Strbské Pleso zijn de hotspots voor paragliden en andere extreme sporten in Slowakije.

- Bergbeklimmen
De Hoge Tatra is een walhalla voor bergbeklimmers: klimmen, skialpinisme, cliffing of hiking... alles is mogelijk. Zapadne Tatra biedt de beste rotsen in Ostry Rohac en Placlive. In de Lage Tatra vind je goede rotsen in Dumbier, Sina en Basta, in de Grote Fatra zijn Blatnicka, Gaderska en Skalna populair.

- Speleologie
Speleologen zijn gek op de grot van de dode vleermuizen in het centrale deel van de Lage Tatra.

- Parachute- en bungeesprong
Wie de ultieme adrenalinekick zoekt kan zich dan weer wagen aan een sprong uit een helikopter, een bungee sprong in het sportcentrum van Velka Raca-Oscadnica of een vrije val in Strbske Pleso. Parachutespringen kan bij de vliegvelden van Kosice, Bolkovo en Slavnica. 

- Wintersport in Slowakije
Ook in de winter is er voldoende te beleven voor adrenaline liefhebbers. De bergen lenen zich voor skialpinisme en klimmen op ijs. Sommige skicentra bouwen ijstorens om te beklimmen. Het dorpje Donovaly is een mekka voor hondensleeën

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!