Ga naar content

Boottocht in Slowakije

Op de grens van Polen en Slowakije, in het nationaal park Pieniny, ligt de plaats Červený Kláštor. Het is een trekpleister voor toeristen, die op een houten boot komen "raften" op de Dunajec rivier. Deze markeert de grens tussen Polen en Slowakije.

Raften op de Dunajec

De boten zijn een soort houten kano's die aan elkaar vast zijn gemaakt. Ze worden voortbewogen door punteraars, de bodem is immers maar zo'n 50 cm diep. De punteraars zijn mannen in traditionele Slowaakse klederdracht, het zwarte hoedje met schelpjes en een traditioneel hesje. Ze hebben lange stokken en duwen ons daarmee door de rivier met de stroom mee. Aan de voorkant van de boten zijn sparrentakken bevestigd.

Er zijn veel boten, en er wordt ook driftig gekanood en geraft. Dit is duidelijk een belangrijke toeristische bezienswaardigheid in Slowakije. In de zomer zal het hier vast erg druk zijn. Maar dat mag de pret niet drukken. We varen door prachtige kloven, geregeld omringd door hoge rotswanden.

Deel op Pinterest

Terugtocht op de fiets

Na 1,5 uur varen zijn we aan het einde van het Slowaaks gebied aangekomen en gaan we weer aan wal. De gids regelt huurmountainbikes en even later fietsen we de route langs de Dunajec weer terug naar het beginpunt.

Afbeelding van Casper van Schaik
Geschreven door
Casper van Schaik
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!