Ga naar content

Fietsen in Slowakije

Slowakije is onontdekt als fietsland en het fietstoerisme staat hier dan ook nog in de kinderschoenen. Behalve het Donau-fietspad tussen Wenen en Boedapest was Slowakije onbekend terrein voor fietstoeristen. De voorbije decennia was de fiets namelijk vooral een transportmiddel voor al wie zich geen auto kon veroorloven. Met name in kleine dorpjes zag je mensen op de fiets. Deze kleine, rustige dorpjes bestaan trouwens nog steeds en bieden vandaag een prachtige omgeving voor een fietsvakantie in Slowakije.

Mooie fietsgebieden in Slowakije

Tegenwoordig zie je overal nieuwe fietspaden opduiken in de steden, langs rivieren en zelfs hele nieuwe verbindingen tussen de verschillende landen rondom Slowakije. Bekijk zelf maar eens de prachtige nieuwe fietsbrug over de Morava rivier naar Oostenrijk! Voor een fietsvakantie in de natuur heb je in Slowakije een eindeloze keuze: van biljartvlakke meerdaagse tochten langs de oevers van de Donau en Morava tot mountainbiken in de bossen van de Lage Tatra rondom Banská Bystrica.

1. Fietsen bij Bratislava

Als je veel afwisseling wil in 1 dag: Slowakije's hoofdstad Bratislava is de perfecte uitvalsbasis voor een dagtrip met de fiets! Het centrum van de stad ligt aan de oever van de Donau en langs de rivier kan je alle richtingen uit over de vele, vaak nieuwe fietspaden. Een van de mooiste dagfietstochten is zeker de Carnuntum-Schloss Hof-Bratislava Tour. Vanuit het oude stadscentrum fiets je door de oude bossen langs de Donau naar de belangrijkste burchtruïne van Slowakije in Devín. De burcht, gelegen op de rotsen aan de samenvloeiing van de Morava en de Donau, kijkt uit over de grens tussen Oostenrijk en Slowakije.

Deel op Pinterest

Bij Schloss Hof, een van de grootste paleizen van Oost-Oostenrijk, kan je je vergapen aan de pracht en praal van de vroegere prinsen. In het Nationaal Park Donau-Auen fiets je door een van de laatste stukken wildernis langs de Donau, met edelherten, zeearenden en zoetwaterschildpadden. Na de Romeinse ruïnes van Carnuntum en de middeleeuwse ommuurde stad Hainburg an der Donau fiets je opnieuw langs de oevers van de rivier door het groen naar Bratislava. Dit is sowieso een van de verrassendste 50 km op de fiets die je je kan inbeelden!

2. Fietsen bij Banská Bystrica

Voor wie het iets avontuurlijker mag: Banská Bystrica is gelegen in het hart van Slowakije, omringd door twee nationale parken, de Lage Tatra en de Grote Fatra, en een beschermd landschap met een uitgedoofde vulkaan, Poľana. Uitgestrekte beukenbossen en bergen tot 2000m hoogte bieden een wilde omgeving met beren, wolven en lynxen. In de ruime regio rondom de stad kan je een uitgebreid netwerk van uitstekende fietspaden vinden. Als je van onverharde boswegen en grote hoogteverschillen houdt, dan bestaat er geen betere plek dan Centraal-Slowakije. Meer dan 1000 km aan goed gemarkeerde paden wachten hier op jou.

3. Fietsen in West-Slowakije

Voor wie liefst wat van alles proeft: het westen van Slowakije bestaat uit een vlakte die doorsneden wordt door de groene heuvels van de Kleine Karpaten. Fiets je van Bratislava langs de Morava langs de Oostenrijkse grens dan doorkruis je eerst de ooibossen en rietvelden langs de rivier. De waterpracht en de ontelbare vogels gaan daarna geleidelijk over in uitgestrekte dennenbossen op landduinen. Aan de voet van de heuvels van de Kleine Karpaten vind je rustige dorpjes met kleinschalige landbouw, alsof je 100 jaar terug in de tijd gefietst bent! 

Deel op Pinterest

De eiken- en beukenbossen bedekken de hoogste heuvels van de Kleine Karpaten en bieden schaduw in de warme zomermaanden. De vele burchtruïnes boven de valleien zijn de getuigen van de gewelddadige geschiedenis van deze streek. Het uitzicht vanaf deze burchten reikt tot Wenen en zelfs de Alpen! Langs de Váh, de langste rivier van Slowakije, kun je genieten van thermale bronnen in Piešťany. De zuidhellingen van de heuvels leveren al eeuwenlang smakelijke wijnen waarvan je kan genieten in de historische setting van de vele historische dorpjes. De afwisselende landschappen bieden een mozaïek van biotopen en een enorme verscheidenheid aan planten en dieren in ieder seizoen. Soms zou je bijna vergeten om verder te trappen bij het genieten van deze natuurpracht!

Fietsvakantie in Slowakije

Fietsroutes in Slowakije zijn meestal perfect aangegeven en je zal je best moeten doen om verkeerd te fietsen. Verwacht niet overal de beste fietsinfrastructuur, maar neem de charme hiervan erbij. Fietsen in Slowakije is namelijk vooral weg zijn van de dagelijkse drukte en genieten van de natuur!

Geschreven door
Lendert van Laer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!