Ga naar content

Fietsen langs de Donau

Oostenrijk - De Donau is de langste rivier binnen de Europese Unie en voert vanaf haar bron in het Zwarte Woud naar de Donaudelta bij de Zwarte Zee. Deze delta is een walhalla voor vogelaars, maar in deze tekst lichten we een ander deel toe: het mekka voor de fietsers: het Donaugebied in Oostenrijk.

De regio is zeer goed uitgerust voor fietsers. Zo zijn er heel veel verhuurplekken voor e-bikes en op de meeste plaatsen vind je ook oplaadstations. Wil je de rivier oversteken, dan kan dat via een van de bruggen of met een veerboot. Er zijn ca. 30 fietsvriendelijke hotels met een speciale certificering langs de route. 

Fietspad in Oberösterreich
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Fietsroutes in de Donauregio

Er zijn tal van mogelijkheden om de regio op de fiets te verkennen. Een van onze volgers vroeg me eens om advies en zei dat het hem saai leek om de hele tijd langs de rivier te fietsen. Dat hoeft zeker niet. Er zijn voldoende uitstapmogelijkheden om ook mooie plekken naast de Donau te verkennen en je fietsvakantie op die manier afwisselend genoeg te maken. Alvast de Donau fietspaden op een rij:

1. Donau Radweg R1

De officiële Donau-fietsroute voert van Passau naar Wenen en is ca. 330 kilometer lang. De R1 langeafstandsroute heeft een groene markering en komt langs Linz, Krems an der Donau en talrijke andere plaatsen bij de rivier. Op een e-bike of gewone fiets kan je heerlijk onbezonnen fietsen over de goed aangelegde paden.

Fietsroute Donau
Deel op Pinterest

Het is mogelijk om de route te verlengen, door bijvoorbeeld al te beginnen bij de stad Schärding am Inn, een kleurrijke barokstad ten zuiden van Passau, of nog een stuk door te fietsen vanaf Wenen. In Schärding vind je de zogeheten Silberzeile, fraaie barokke woonhuizen.

Vanaf Passau kan je kiezen tussen de Noordelijke of de Zuidelijke route, met aan beide kanten van de rivier voldoende leuke stops en mooie bezienswaardigheden.

Georganiseerde reizen met bagagevervoer

2. 15 extra lussen

Daarnaast zijn er tussen Schärding en Grein nu ook 15 extra fietslussen met een totale lengte van 700 kilometer uitgezet. Zo kan je enkele nachten in een zelfde hotel verblijven en ook de natuur, dorpen en steden verkennen die niet langs de Donau liggen, maar wel in de directe omgeving hiervan.

Markering extra lus
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Zelf fietste ik met een e-bike de ca. 58 km lange R1.05 Sauwald Panorama Runde over het hoogplateau tussen Kopfing en Sankt Agatha. Voor deze route raad ik wel een mountainbike aan (ook elektrisch te huren), omdat sommige paden over boomwortels en stenen voerden.

Je trapt over de schitterende Sauwald Panoramaweg, met diverse uitzichtpunten (waaronder het Vier-Viertel-Blick). Je kunt ook een stukje wandelen over het langste boomkroonpad ter wereld (leuk voor kinderen), of een stop maken bij de Etzing heuvel, een piramide waar mensen komen om te mediteren en te rusten. Overnachten kan in het Baumhotel of IKUNA Naturresort en belevenispark. 

Achterland Donau
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De routes zijn dusdanig uitgezet, dat je de ruimte hebt om bij lokale winkels en drinkgelegenheden te stoppen, zodat ook de kleine ondernemers in het binnenland hier van profiteren.

Een overzicht van de 15 lussen bij de Donau
R1.01 Inn-Donau-Runde
: barokstad Schärding, UNESCO Römermuseum, natuurgebieden (43,7 km - 395 hoogtemeters).
R1.02 Pram-Sauwald Tour
: barokstad Schärding, Bauernland, Baumkronenweg Kopfing (38,2 km - 437 hoogtemeters).
R1.03 Donauengtal-Runde
: Engelszell, Engelhartszeller Donauwelt, Oberranna, Vichtenstein burcht, Forellenzirkus St. Aegidi (57,3 km - 700 hoogtemeters).
R1.04 Donauschlingen-Runde
: Etzinger Hügel piramide, Schlögener Schlinge, Romeinse bezienswaardigheden (45,6 km - 556 hm).
R1.05 Sauwald Panorama-Runde
: Boomkronenpad, Etzinger piramide, Sauwald Panoramastrasse, IKUNA natuurresort, Vier-Viertel-Blick uitzichtpunt (57,9 km -  810 hm).

Dorp Donau
© Naturescanner
Deel op Pinterest

R1.06 Penzenstein-Runde: Pfarrkirchen in Mühlkreis (hoogste punt van alle lussen), Penzenstein (39,6 km - 789 hm).
R1.07 Mühlviertler Dom-Runde
: Pfarrkirchen, Mühlviertler Dom, Schlögener Schlinge (53,2 km - 768 hm).
R1.08
Donau-Granit-Runde: Kettenturm uitzichtplatform, Donau am Berg (360 graden uitzicht), Erlebniswelt Granit, Schloss Neuhaus (36,8 km - 838 hm).
R1.09 Eferdinger Land-Runde
: zeer vlakke route langs Feldkirchner Badeseen, Aschach a. d. Donau, Kloosterkerk Pupping, Eferding stad (48,4 km - 51 hm)
R1.10 Kul-Tour um Linz
: relatief vlakke culturele route omgeving Linz, Stift St. Florian (74,8 km, 318 hm)
R1.11 3-Flüsse-Runde
: natuur en cultuur. Niet te veel hoogtemeters. Mauthausen, Stift St. Florian, Enns, Traun-Donau-Auen (47,2 km - 227 hm)
R1.12 Weltstein-Runde
: Schwertberg, Airserbühne, Weltstein, Mühlsteinstadt Perg, historisch kanaal (38,9 km - 478 hm).
R1.13 Alpenblick-Runde
: Kloosterdorp Münzbach, Clam burcht, Freilichtmuseum Keltendorf (52,4 km - 425 hm)
R1.14 Mondstein-Runde
: kort rondje langs mooie bezienswaardigheden. Het historische stadje Grein, uitzichtpunt Burg Kreuzen, Kneipp tuin, Mondstein (27 km - 559 hm)
R1.15 Drei Sattel-Runde
: kort rondje over 3 heuvel ruggen. Strudengau-Schlucht, Pfarrkirche Waldhausen, Stift Waldhausen (26,2 km - 560 hm).

3. State cycle paths

Voor wie nog meer routes wil ontdekken zijn er ook nog nationale fietsroutes in de Donauregio.

Bezienswaardigheden bij de Donau fietsroutes

Wat te zien in de regio? Sowieso zijn er tal van mooie kastelen en ruïnes te bezichtigen.

- Donau-Limes UNESCO Werelderfgoed

De Donaulimes staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de regio zijn er talrijke historische overblijfselen van het Romeinse Rijk. De Römerburgus Oberranna in Engelhartszell, het Romeinse Park en de Romeinse baden van Schlögen en natuurlijk de oudste stad van Oostenrijk, Enns.

- Historische steden en dorpen

De fraaie Duitse stad Passau wordt vaak gezien als het vertrekpunt van de Donau fietsroute. Passau wordt ook wel de "drie-rivieren-stad" genoemd. Wenen, de stad van klassieke muziek en opera, wordt beschouwd als het eindpunt van de Donau fietsroute. De Oostenrijkse hoofdstad is met haar statige lanen, theaters en opera's, paleizen en kerken een must visit voor elke cultuurliefhebber. 

Een pareltje bij de Donau is het plaatsje Grein, met prachtig bewaard gebleven architectuur, waaronder het Greinburg Castle, dat dateert uit de 15e eeuw.

- Kastelen en burchten

De hellingen langs de Donau worden sinds eeuwen bewaakt vanuit imposante forten. De meest imposante burcht bevindt zich in Bisingen in Duitsland. Burg Hohenzollern is een belangrijke toeristische attractie, maar wordt nog steeds bewoond door de oorspronkelijke familie. 

Kasteel Donau
© Naturescanner
Deel op Pinterest

- Uitkijkpunten

Langs de gehele route zijn veel panoramische punten uitgezet, ideale plekjes om even tot rust te komen na het fietsen. Van uitkijktorens tot platformen met zicht op de rivier. Bekijk ook onze tips over de Donauregio.

Deel op Pinterest
Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!