Ga naar content

Donauregio

Oostenrijk - Tegen de grens met Duitsland en Tsjechië ligt een onontdekt stukje Oostenrijk. Hier, langs de oevers van de Donau, vind je een glooiend landschap van akkers en bossen, met authentieke dorpen en een rijke historie. Welkom in de Donauregio.

De vallei van de Donau in Oberösterreich strekt zich grosso modo uit van Passau tot iets voorbij Grein. De natuur in deze regio is anders dan in de overige delen van het land en leent zich daarom uitstekend om te voet of op de fiets verkend te worden.

Mooiste plekken langs de Donau

De grens tussen Duitsland en Oostenrijk wordt in Oberösterreich grotendeels bepaald door de Donau. Het is ter hoogte van Engelhartszell en de rivierbocht Schlogener Schlinge dat de rivier het grensgebied verlaat en haar weg vervolgt naar Linz en vervolgens naar de klassieke muziekstad Wenen.

Donauregion
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wij gaan het hier vooral hebben over de natuur in het stukje tussen Passau en Linz, waar je enkele van de mooiste uitzichtpunten en routes langs de Donau vindt. 

1. Fietsroute langs de Donau

Langs de rivier loopt een van de bekendste langeafstandsfietsroutes van Europa; de meeste toeristen komen hier dan ook om te fietsen langs de Donau. De standaard route tussen de twee historische steden Passau en Wenen kan uitgebreid worden door bijvoorbeeld al te beginnen in barokstad Schärding, maar de meeste mensen kiezen de historische Duitse stad Passau als vertrekpunt. Breng een bezoek aan de Dom St. Stephan die de hele stad domineert, of geniet van het uitzicht vanaf Veste Oberhaus. 

Donauregio
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ben je uitgekeken op de vele mooie gebouwen in Passau, dan kan de fietstocht van start. Dat kan via de noordelijke of de zuidelijke kant. De dichtbegroeide heuvels langs de rivier zorgen voor beschutting en verkoeling.

Op de oevers passeren tal van mooie huizen, terwijl boven op de heuvels imposante burchten de omgeving bewaken. Achter de flanken langs de rivier ligt een heuvelachtig achterland, met landweggetjes, karakteristieke houten huizen en authentieke kapelletjes.

Deel op Pinterest

Wie het fietsen langs de rivier wil afwisselen met rondjes in dit "binnenland" kan sinds kort ook kiezen voor een van de 15 extra rondjes. Tussen Passau en Linz zijn deze extra fietslussen uitgezet, waarmee je het onbekende Oberösterreich kunt verkennen. Ze verschillen in lengte, aantal hoogtemeters en bezienswaardigheden. Hier geven we een overzicht van de 15 rondjes.

Georganiseerde fietsvakanties

2. Sauwald Panoramastraße

Verken je de omgeving liever vanuit de auto? Dan is een roadtrip over de Sauwald Panormastraße wat voor jou! De panoramaweg voert van Esternberg via St. Aegidi tot aan Waldkirchen. Op 9 plaatsen vind je pleinen met speciale sculpturen die geïntegreerd zijn in het landschap. Elke plek heeft een bijzonder perspectief op de Sauwald-regio of op de landschappen aan de overkant van de rivier. 

Sauwald Panoramastrasse
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Je rijdt langs grote boerderijen, met houten gevels en velden vol bloemen. Kerken met spitse torens domineren de pastelkleurige dorpjes die aan je voorbij schuiven, dit landschap is wel heel idyllisch! 

Schuur
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Baumkronenweg

De Baumkronenweg in Kopfing is een unieke bezienswaardigheid in Europa. Het is zelfs het langste boompad ter wereld. Wandel over een torenhoge houten constructie met uitzicht op de boomtoppen. Voor kinderen zijn er allerlei raadsels, informatiepunten en spelletjes uitgezet.

Boompad Kopfing
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De twee kilometer lange trail heeft diverse avonturenstops, een 40 meter hoge uitkijktoren (met Escape Room), een 50 meter lange glijbaan, een klimparcours met touwen, een blotenvoetenpad, 5000 m² aan speeltuinen, een gigantische trampoline en gezellige horeca-gelegenheden.

Kortom: kinderen vervelen zich hier geen minuut! Gedurende het jaar worden er ook nog eens tal van bijzondere activiteiten georganiseerd, waaronder een kerstmarkt en middeleeuwse spelen. 

Glijbaan boompad
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Boomhut

Wil je het boomkronenpad in Kopfing in volle glorie ervaren, verblijf dan een nacht in een boomhut bij het Tree Hotel. Hier heb je maar liefst 12 boomhutten voor 2-6 personen, die onderling met elkaar verbonden zijn door houten paden. De kamers zijn sfeer- en smaakvol ingericht en bieden alle moderne comfort. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Er zijn zelfs twee groepsaccommodaties met 17 slaapplekken. Vanaf het Boomhotel kan je diverse wandelroutes lopen en e-bikes huren.

4. IKUNA Naturresort

Een andere bijzondere accommodatie of daguitstap biedt het IKUNA Naturresort. Overnacht in een tipi of een huisje met zicht op de sterrenhemel en ontdek de vele natuurgerelateerde activiteiten voor kinderen in het 20.000 m² grote avonturenpark. Klimmen, boogschieten, klauteren: hier zit je goed voor een dagje van vermaak. 

IKUNA
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Uitzichtpunten Donauregio

Geniet jij graag van mooie vergezichten? Ook dan is dit een gebied voor jou. Langs de fiets- en wandelroutes zijn tal van mooie uitzichtpunten gebouwd, waar je op een bankje of een houten toren geniet van het panorama. Vooral rond zonsopkomst en zonsondergang kan je hier mooie foto's schieten. In de ochtend is het landschap vaak gehuld in dikke mistslierten, terwijl het gele licht in de avond zorgt voor een romantisch sfeertje.

De Schlogener Schlinge, ook wel bekend als de Donauschlinge, is een iconische lus in de Donau rivier en bevindt zich in de buurt van het gelijknamige stadje Schlogen. De rivier maakt hier een scherpe bocht en wordt omringd door groene bossen en heuvels.

Deel op Pinterest

Vier Viertel Blick in Atzersdorf, dat langs verschillende fietsroutes en de Panoramastrasse ligt, is een ander bekend uitzichtpunt. Vanaf dit plekje kijk je uit op vier districten in Oberösterreich: Innviertel, Mühlviertel, Hausruckviertel en Traunviertel! Borden geven informatie over elk district en nemen je mee in de regionale legendes. De uitkijkpost ligt direct aan het wandelpad naar het nabijgelegen natuurgebied van het Kleine Kösslbachtal.

Pöstlingberg
: Een populaire heuvel aan de noordelijke rand van Linz. Vanaf de Pöstlingberg heb je een prachtig uitzicht over de stad Linz en de Donau.

Wallsee-Mitterkirchen
: Hier kun je genieten van een mooi uitzicht over de Donau en het omliggende platteland. Er is ook een vogelobservatiepunt voor natuurliefhebbers.

Vakantie in de Donauregio

Er zijn verschillende manieren om je vakantie te organiseren. Je kunt met de eigen auto rijden, maar het gebied is ook goed te bereiken met de nachttrein naar Linz, kijk voor reserveringen op NS International. Voor een huurauto kan je terecht bij Sunny Cars, hier heb je in ieder geval geen onverwachte extra kosten. In het gebied zijn er hotels en pensions in alle prijsklassen.

Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door Oberösterreich en de Donauregio.

Vond je de informatie interessant?

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!