Ga naar content

Paardrijvakantie

Zoek je een bijzondere paardrijvakantie, een avontuurlijke ruiterreis of wil je paardrijden in de natuur? Wat dacht je van paardrijden langs de ruige kust van Zuid-Wales, door de woestijn in het Midden-Oosten, in de bossen van Tsjechië of langs imposante bergen en meren in onbekend Kirgizië? Met een paard kom je op plekken in de natuur die je anders niet zo makkelijk kan bereiken.

Mooiste plekken paardrijden

Op zoek naar een leuke bestemming waar je kan paardrijden. Dat is een opgave. Wereldwijd zijn er tal van mooie landen voor een paardrijvakantie. Wat zijn de mooiste gebieden om te paard te verkennen en welke vakantielanden zijn populair voor een ruitervakantie? Naturescanner geeft je alvast een aantal tips en ideeën.

1. Verre ruiterreizen

Waar paardrijden buiten Europa? Wereldwijd zijn er veel verre landen waar paardrijden de beste manier is om de natuur te verkennen. 

- Centraal-Azië, in landen als Kirgizië en Oezbekistan, daar is paardrijden een van de voornaamste manieren van verplaatsen en reizen. Ook in Mongolië kan je prachtig paardrijden, het is de ideale manier om het uitgestrekte landschap te verkennen. 

- Het Midden-Oosten is ook een ideale bestemming voor een ruiterreis, vooral in de woestijn en natuurparken van Jordanië kan je mooi paardrijden. 

- Afrika. Verscheidene landen in zijn populaire bestemmingen voor verre ruiterreizen. In de natuur in Namibië kan je met ervaren gidsen op de rug van een Arabische volbloed rijden over uitgestrekte woestijnvlaktes.
Explore Tanzania
biedt de mogelijkheid om te paard op safari te trekken. 

- Amerika: in de VS lenen de uitgestrekte nationale parken zich als geen ander natuurgebied om te paard verkend te worden: bijna overal zijn speciale ruiterpaden aangelegd. En in Centraal-Amerika kan je de jungle van Costa Rica of Panama ook makkelijk te paard ontdekken; in Cuba is paardrijden de perfecte manier om door de tabaksvelden te sjokken. Andere populaire verre bestemmingen zijn Argentinië en Chili.

2. Paardrijvakantie in Europa

Waar paardrijden in Europa? Op vele bestemmingen in Europa worden paardrijvakanties aangeboden, zowel dicht bij huis als wat verder weg. In gangbare landen, zoals Spanje, Portugal en Frankrijk zijn er legio mogelijkheden tot paardrijden en kan je makkelijk excursies boeken. Je kunt bijvoorbeeld heerlijk paardrijden in Italië, met name de regio Umbrië is een prachtig gebied, waar je van maart tot oktober schitterende tochten te paard kunt maken. Lees meer over paardrijden in Umbrië

Ook minder gangbare landen zijn een optie: een paardrijvakantie dwars door de oerbossen van Polen bijvoorbeeld, waarbij je oog in oog kan komen te staan met wolven en bizons. In het Nationaal park Bieszczady, ook wel de "Wild East" van Polen genoemd, beleef je het en geniet je van de ongerepte en ruige natuur van Polen. IJsland, met zijn soms barre weersomstandigheden, heeft ijzersterke paarden, die je moeiteloos langs gletsjers, geisers en vulkanen voeren in hun typische töltgang, een ideale rijstijl voor lange afstanden.

3. Paardrijden in Nederland en België

Dicht bij huis is België een goede vakantiebestemming om te gaan paardrijden. In de Ardennen zijn mooie dagtochten te maken door de uitgestrekte bossen, over stroompjes en riviertjes en door typisch Ardeense dorpen. 

Ook in de natuur in Nederland zijn de ruiterpaden goed aangelegd. Een ruitervakantie kan dus net zo goed plaatsvinden in eigen land, lees meer over paardrijden in Nederland

Een aanrader een dagtocht te paard, je voelt je zeker een met de natuur. Paardrijden in Twente is bijzonder en niet alleen vanwege de afwisselende natuur in Twente. Sinds kort is er een knooppuntenroute van in totaal 400 kilometer aangelegd. Deze knooppuntenroute werkt zoals de fietsknooppunten. Je kunt zelf je route van te voren uitstippelen aan de hand van deze knooppunten. Zo weet je zeker dat je op de mooiste plekjes in Twente komt!

Veilig paardrijden

Zorg dat je een paard huurt bij een stal of manege waar ze de dieren goed kennen. Wanneer jij aangeeft hoe ervaren je als ruiter bent zullen zij rekening houden met het type paard. Ook kunnen zij beslissen of je zelfstandig of onder begeleiding naar buiten kunt. Weet je niet zeker wat je kunt? Probeer eerst eens een paar paardrijlessen. Daarna zul je met nog meer plezier rijden en genieten van een vakantie te paard.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!