Ga naar content

Umbrië

Een van onze reisverslaggevers gaf onlangs, na 'wetenschappelijk onderzoek', aan dat Umbrië zijn meest favoriete deel van Italië is. Dat moet een prettig onderzoek zijn geweest, met veel terrasbezoekjes in prachtige steden als Orvieto, Spoleto en Norcia. Maar ook de cultuur en de natuur in Umbrië en de fameuze keuken hebben bijgedragen aan zijn oordeel. 

Natuur in Umbrië

Een rondreis in Umbrië biedt tal van mogelijkheden. Er zijn veel natuurparken te bezoeken en tal van kathedralen en musea, zoals die in Assisi en Perugia, die tot de mooiste bezienswaardigheden in Italië horen. De Umbrische keuken wordt door velen als de beste van Italië beschouwd.

Natuur in Umbrië
Deel op Pinterest

Liefhebbers van wandel- en fietsvakanties moeten echt naar deze regio: wandelen in Umbrië en fietsen in Umbrië wint steeds meer aan populariteit. Qua natuur scoort de Italiaanse regio zeer hoog. Het is groen, bosrijk, heeft veel bergen, meren en rivieren. Umbrië heeft ook één van de mooiste nationale parken van Italië: de Monti dei Sibillini. Aan de ene kant van de bergkam ligt dit park in Umbrië aan de andere kant in de Marche in Italië.

Vakantie in Umbrië

Mooiste plekjes in Umbrië

Wat zijn de mooiste plekken voor de natuurliefhebber en welke natuurparken mag je niet missen tijdens een rondreis in Umbrië? Onze top 10 van mooiste gebieden en bezienswaardigheden.

1. Nationaal Park Monti Sibillini

De Monti Sibillini bergketen in het hart van Italië is onderdeel van de zuidelijke Apennijnen en heeft als hoogste top de Monte Vettore (2.476 m). Je kunt er prachtige hikes ondernemen. Naar de top wandelen kan natuurlijk, maar hoeft niet. Ook op de hellingen en de vlaktes is het genieten.

De wandelpaden zijn hier goed begaanbaar, al is het soms opletten bij een afdaling over losliggende stenen. Boven de 1.500 meter groeien niet veel bomen. Voordat dit gebied een Nationaal Park werd in 1993 werden er veel bomen gekapt om weidegebied voor de schapen te creëren.

Nationaal Park Monti Sibillini
Deel op Pinterest

De flora hoger op de hellingen is een alpine flora. De wolf, de lynx, de Apennijnse gems, de steenarend en de slechtvalk zijn hier te vinden.

Het meest bijzondere deel van het park is de Piano Grande, de vlakte rond het arendsnest Castelluccio di Norcia. Wanneer die in mei, juni tot begin juli in volle bloei staat (beste tijd om de bloemen bij Piano Grande te zien), is dat niets minder dan een sprookjesachtige ervaring.

Rode klaprozen, korenbloemen, kamille en spiegelklokjes maken het tot een kleurrijk bloementapijt. Voeg dat bij de charme van de abdijen en het middeleeuwse Norcia en Preci aan de voet van de bergen en je hebt een heel fraaie bestemming voor een natuurvakantie in Midden-Italië.

Ook andere periodes van het jaar is het goed vertoeven op de Piano Grande in Italië. De vlakte is dan frisgroen en schapen grazen op de hellingen.

2. Lago Trasimeno

Het grote zoetwatermeer midden in de Italiaanse laars met een brede moeraszone langs de oevers is een essentiële rustplaats voor miljoenen trekvogels. Het meer is nog altijd heel rijk aan vis. Heel speciaal is de boottrip naar Isola Maggiore, het tweede grootste eiland in het Trasimeno Meer, broedplaats van veel en vaak bijzondere watervogels.

Mooiste plekken in Umbrië
Deel op Pinterest

Rondom het meer zijn veel goed aangelegde wandelpaden en fietsroutes te vinden. Bij het Trasimeno meer vind je vertier in een kano, kajak en kun je diverse activiteiten beoefenen waaronder zwemmen, bungeejumpen, golfen, klimmen en surfen. 

3. Parco del Monte Cucco

De Monte Cucco (1.566 m), in de "schoot van de Apennijnen", op de grens met de Marche, overheerst het noorden van Umbrië. In dit geologisch interessante gebied vind je erts en mineralen die elders weinig voorkomen, grottencomplexen en minerale bronnen. Het park is rijk aan fossielen.

Natuurgebieden Umbrie
Deel op Pinterest

De grot van Monte Cucco is wereldberoemd, in ieder geval onder speleologen. De gangen beslaan in totaal meer dan 30 km en de grotten zijn meer dan 900 meter diep. De voorjaarsflora rond de top is prachtig. Maar de Monte Cucco is vooral de berg van de bergsporter: speleologie, paragliden, cross country skiing, mountainbiken en wandelen zijn populaire sporten. 

4. Parco del Monte Subasio

Ten oosten van Assisi, in het hart van de Valle Umbra, de bakermat van de Franciscaanse spirit, ligt de Monte Subasio (1.291 m). Aan de voet van de berg liggen de plaatsen Assisi, Spello, Valtopina en Nocera Umbra. Geschiedenis, natuur en cultuur komen hier samen. Op de hellingen vind je in de laagste zone olijfbomen; de tweede zone heeft voornamelijk mediterraan loofbos, bestaande uit hulsteik, steeneik, esdoorn en beuk. Daarboven liggen de open weidegronden, qua flora de meest interessante zone. In Parco del Monte Subasio staat bergwandelen centraal. Er zijn 25 wandelroutes uitgezet en 6 routes voor de mountainbike.

5. Parco Fluviale del Tevere

De rivier de Tiber ontspringt in Umbrië. Hij is niet zo lang, maar in korte tijd groeit hij tot de brede rivier die dwars door Rome stroomt en even later uitmondt in zee. Verschillende delen van de rivier en de oevers zijn tot natuurpark gemaakt, o.a. het Lago di Corbara en het Lago di Alviano. Meren die zijn ontstaan doordat mensenhanden de rivieren afsloten, maar inmiddels zijn ze ontwikkeld tot prachtig natuurgebied. Het natuurreservaat van Nazzano bij de gelijknamige plaats (met bezoekerscentrum), biedt wandelpaden en rustplaatsen om optimaal van de natuur te genieten. In dit gebied vind je belangrijke rustplaatsen voor trekvogels en standvogels, waaronder kwak en wouwaapje. De dicht begroeide oevers, vooral steeneik en beuk, nodigen uit tot het maken van korte wandelingen. Ook boottochten langs de rivier zijn mogelijk.

6. Narni en Marmore waterval

In Zuid-Umbrië, nabij de stad Terni en de mooie (maar kunstmatige) Marmore-waterval (Cascata delle Marmore) ligt het middeleeuwse plaatsje Narni. Zeer mooi en pittoresk. "The Chronicles of Narnia" werd vernoemd naar dit dorp. 

Natuurreis Umbrië
Deel op Pinterest

De 165 meter hoge Cascata delle Marmore is een kunstmatige waterval, aan de rivier Velino. De aanleg begon al in 271 v. Chr. in opdracht van de Romeinse consul Manius Curius Dentatus. Het uitzichtpunt "Balkon der Verliefden" is alleen bereikbaar via een 50 meter lange tunnel. De waterval is niet altijd in werking, maar wordt 2 tot 3 keer per dag aangezet.

7. Spello

Spello is het bloemenstadje van Umbrië. De inwoners houden deze reputatie graag in stand door hun pittoreske huisjes en straten gretig te versieren met bloemen in alle kleuren. Wandel door de kleurrijke steegjes en straatjes en maak de mooiste foto's van dit idyllische plaatsje.

8. Fonti del Clitunno

De bronnen van de rivier Clitunno vormen een mooi meertje met kristalhelder water. Rond de oevers buigen populieren en wilgen over het water en weerspiegelen in het heldere meer.

9. Meer mooie natuurgebieden in Umbrië

Nog niet genoeg natuur in Umbrië? Bekijk dan ook de natuur in de regionale parken van Nera (zuiden van Umbrië), Colfiorito (vlakbij NP Sibillini) en Monte Peglia in het westen van Umbrië.

Tips rondreis door Umbrië

Tijdens een autovakantie in Umbrie rijd je langs gele akkers, met zonnebloemen, tarwe en strobalen. Wanneer je een rondreis door Umbrië maakt mag je een aantal typische stadjes niet missen. Al is het alleen maar om daar te genieten van de beroemde keuken van Umbrië. Reis bijvoorbeeld langs Perugia, Assisi, Citta di Castello en Todi en combineer deze pittoreske plaatsjes met de vele prachtige natuur in Umbrië. Op Get Your Guide vind je leuke excursies naar de mooiste plaatsen van Umbrië. Betalen kan bovendien met iDeal.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!