Ga naar content

Wandelen in Umbrië

De mooiste plekken in Umbrië ontdek je te voet! Bekijk onze tips voor een wandelvakantie in Umbrië in Italië: langs wijngaarden, bossen en culturele bezienswaardigheden.

Wandelvakantie in Umbrië

Franciscus van Assisi heeft in de twaalfde eeuw zijn sporen in Umbrië in Italië nagelaten. Hiervan getuigen nog de kloosters en abdijen. Umbrië is rijk aan deze tastbare herinneringen. Trots zijn de Italianen er ook op. Vandaar waarschijnlijk de vele mooie wandelroutes die er zijn uitgestippeld in Umbrië. Diverse reisorganisaties bieden leuke wandelreizen in het gebied, waarbij je van hotel naar hotel wandelt. Genieten van cultuur, natuur en laten we ook de keuken maar weer even noemen! Wandelen met bagagevervoer? Dat wordt geregeld bij o.a. Stap Reizen.

Mooiste wandelgebieden in Umbrië

Wat zijn de mooiste plekken om te wandelen? Bekijk onze reistips voor leuke ideeën! Wil je echter een volledig overzicht van wandelroutes en wandelgebieden, dan is een wandelkaart of -gids aanbevolen. Bij Reisboekhandel De Zwerver vind je goede wandelgidsen en uitgebreide kaarten.

1. Wandelen in Sibillini

Het Parco Nazionale dei Monti Sibillini, oftewel het Sibillini gebergte, is een nog relatief onbekend gebied voor de meeste Umbrië toeristen. Toch is dit het mooiste gebied om te wandelen in Umbrië.
Wandel langs de mooie bergtoppen van de Monti Sibillini, langs oude kloosters en kerken, over historische pelgrimspaden en idyllische natuur. Door mysterieuze wouden kan je wandelen naar de mooie hoogvlakte van de Piano Grande. 

Deel op Pinterest

2. Via Francigena

De regio staat bekend als pelgrimsgebied. Tijdens een wandeling zie je overal het nalatenschap van de Heilige Franciscus, die hier in gezelschap van zijn volgelingen in de 12de eeuw leefde.

Inmiddels is de "Via di Francesco" oftewel de Via Francigena, uitgegroeid tot een wandelklassieker. Kapelletjes, kerken, grotten en kloosters bepalen de hele route. Franciscus werd geboren in Assisi. Hiervandaan voert het zuidelijk deel van de Via di San Francesco naar Spoleto. Het noordelijk deel van de Via di Francesco voert van het historische plaatsje Citta di Castello naar Assisi. Onderweg kan je Gubbio bezoeken, een van de mooiste middeleeuwse steden van het land.

3. Wandelen in oude steden

In Umbrie kan je nog heerlijk kuieren in oude stadjes, over met plavuizen aangelegde straatjes. Plaatsen als Assisi, Perugia en Spoleto nemen je mee in een doolhof van straten, langs ambachtelijke winkels met streekproducten.

Beste tijd om te wandelen in Umbrië

Wat is de beste periode voor een wandelvakantie in Umbrië? Je kan maar beter de zomer vermijden: de temperaturen kunnen dan hoog oplopen en wandelen is dan niet aangenaam. In het voorjaar (van maart t/m mei) staat Umbrië in bloei en is het weer een stuk prettiger. In het najaar (september en oktober) geniet je van prachtige kleuren en een heldere lucht.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!