Ga naar content

Via Francigena

Pelgrimsreis - Een van de beroemste pelgrimsroutes, de Via Francigena, de Weg der Franken, voert in Italië van de Aosta-vallei naar Rome. Een bijzondere route om te wandelen, om tot bezinning te komen of simpelweg te genieten van de mooie natuur en culturele bezienswaardigheden onderweg.

Pelgrimsroute

In de middeleeuwen waren er 3 grote steden die voor pelgrims bijzondere betekenis hadden: Jeruzalem, de stad van Christus; Santiago, de stad van apostel Jacobus en Rome, stad van de apostelen Petrus en Paulus.

1. Weg der Franken in Italië

De Weg der Franken is de benaming voor de eeuwenoude pelgrims- en handelsweg door Frankrijk, Zwitserland en Noord- en Midden-Italië naar Rome. De eerste pelgrims trokken al in de 4e eeuw over de voormalige Via Romana en Via Cassia. In het jaar 990 trok bisschop Sigeric van Canterbury naar Rome en legde op de terugweg al zijn overnachtingsplekken vast in een boek.

2. Bezienswaardigheden Via Francigena

De pelgrimsroute is in Italië een kleine duizend kilometer lang en voert in ca. 47 etappen langs historische kloosters en kerken, door middeleeuwse plaatsjes en door fraaie steden als Pavia, Lucca, San Gimignano, Siena en Viterbo naar Rome. De Via Francigena doorkruist van noord naar zuid een grote verscheidenheid aan landschappen.

In de zomer kan je vertrekken vanaf de Gran San Bernardo pas. In de Aosta Vallei ben je omgeven door hoge Alpentoppen; je wandelt over oude wegen langs terrassen met wijngaarden.

In Piemonte en Lombardije wandel je door de vruchtbare Povlakte met uitgestrekte, door irrigatiekanaaltjes doorkruiste rijstvelden. De rijstvelden staan van maart tot mei onder water; de watervlakte lijkt oneindig. Reigers en zilverreigers zijn alom aanwezig.

Vervolgens steek je de ruige Apennijnen over via de Passo della Cisa (1.041 m) naar de Ligurische kust om Toscane binnen te komen bij de marmergroeven van Carrara in de Alpi Apuane.

Via Lucca, geheel omringd door een 4 km lange muur, kom je langs 4 buitengewone stadjes. Het eerste is San Miniato, met haar prachtige kathedraal en palazzi.

Deel op Pinterest

Erg bijzondere plaatsen zijn San Gimignano, gekenmerkt door hoge torens en het geheel ommuurde Monteriggioni. Vanaf Siena, in het hart van Toscane, dat bekend staat om haar golvende heuvels bedekt met wijn- en olijfgaarden, voert de route over “strada bianchi”, onverharde “witte” wegen omzoomd door cipressen.

De Frankenweg vervolgt haar weg door de Val d’Orcia, met kegelvormige heuvels en krijtvlakten. Omwille van het unieke Toscaanse karakter staat dit gebied op de Unesco Werelderfgoed lijst. Je passeert de warmwaterbronnen van Bagno Vignoni en het op een rots gelegen Radicofani met schitterend uitzicht. 

Deel op Pinterest

De Via Francigena voert langs de mooiste plekken in Toscane.

In het waterrijke Aquapendente bereik je de provincie Latium en wandel je langs het Lago di Bolseno en het 50 graden warme water van de Termen van Bagnaccio over de 2000 jaar oude Via Cassia. Via de tufsteenheuvels rond Sutri kom je in het dal van de Tiber en bereik je uiteindelijk Rome.

Verder van Rome naar Santa Maria di Leuca

Vanaf Rome voert de Via Francigena nog verder naar het meest zuidelijke puntje van Puglia, in Santa Maria di Leuca. Ook in tegengestelde richting kan je de pelgrimsroute Via Francigena lopen. Je eindigt dan bij het heiligdom en de imposante 47 meter hoge vuurtoren.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!