Ga naar content

Puglia

Zuid-Italië - Tijdens een rondreis met Kras maakten we kennis met een "Trulli fantastic Puglia", de hak van de Italiaanse laars! Dit smalle stukje Italië wordt langs twee kanten omgeven door zee, waardoor er altijd een aangename zeebries waait. Graag vertel ik je meer over de niet te missen bezienswaardigheden van Apulië.

Een stukje geschiedenis

Alvorens ik je meer vertel over de mooiste plekken in de regio, wil ik wat meer kwijt over de geschiedenis van Puglia, want deze is bepalend voor wat je gaat zien. De strategische ligging in het zuiden van Italië heeft in alle tijden veroveraars getrokken. Zo hebben hier Romeinen en Grieken geleefd, maar werd het gebied ook bezet door Ottomanen (moslims) en Noormannen.

Ieder volk heeft zijn invloed gehad op Puglia en dat zie je terug in de vele mooie gebouwen in diverse bouwstijlen. In de steden staat het ene naast het andere historische bouwwerk en de kust is bezaaid met oude wachttorens. Met de nieuwste technologieën, zoals drones en infrarood, ziet men dat er meer overblijfselen onder de grond moeten liggen. De verwachting is dus dat er de komende decennia nog veel historie blootgelegd zal worden. En dat belooft, als je bedenkt dat de Griekse tempels in bijvoorbeeld Napels en Agrigento, mooier zijn dan de meeste tempels in Griekenland.

Zon, zee en wind in de barokke hak van Italië

Rondreis in Puglia

Puglia, ook Apulië genoemd, is nog relatief onbekend bij de meeste toeristen en heeft daardoor haar authentieke karakter weten te behouden. Maar het is wel nu de tijd om de regio nog in rust te verkennen! Sinds Transavia begon met vliegen naar Brindisi, heeft Puglia naam gekregen als vakantiebestemming. Nu ook TUI fly 2 keer per week naar de streek vliegt, is deze nog makkelijker toegankelijk. Zelfs in tijden van corona was het hier gemakkelijk rondreizen.

Naturescanner||

De natuur in Apulië kan wellicht niet tippen aan Toscane of regio's in Noord-Italië, maar de kusten zijn bijzonder mooi; afgelegen baaitjes met azuurblauw water en enkele van de mooiste stranden van Italië. In het binnenland is het landschap licht glooiend, met veel olijfbomen. Heel veel olijfbomen! Het aanzicht wordt soms een beetje verpest door de windmolens waarmee de Italianen profijt nemen van de wind die hier altijd staat. Tot slot staat Puglia bekend om haar kuuroorden, een aangename vakantiebesteding.

Mooiste plekken in Puglia

Het hoogtepunt in Puglia, wat iedereen gezien wil hebben is het plaatsje Alberobello, met de bekende "trulli". Maar er is nog zoveel meer te ontdekken en te beleven in Apulië. Ontdek bijvoorbeel ook de Salento, het hele zuidelijke deel van Puglia, waar de slogan "zon, zee en wind" is. Een overzicht van mooie plekjes.

1. Ostuni, het witte stadje

Tegen de flanken van een heuvel, op 8 km van de Adriatische Zee, ligt Ostuni. Het spierwitte stadje is al van verre te zien. De inwoners moeten jaarlijks hun huis wit kalken, krijgen daar ook subsidies voor, en dat maakt de Città Bianca tot een prachtig stadje om te zien. Het is een labyrint van smalle steegjes en oude trappen.

De witte huizen, gedecoreerd met kleurrijke bloemen en deuren, zijn erg fotogeniek en liefst loop je hier uren rond om foto's te maken. Bekendste fotostop is de meest gefotografeerde deur van Italië. Na een fikse wandeling in de brandende zon door deze mooie stad, is het voor mij tijd om neer te ploffen op een terras en te genieten van een overheerlijke Italiaanse koffie, een "Americano per favore". 

© Naturescanner||Ostuni

2. Grotten van Castellana

Een dagje minder goed weer? Dan is een bezoek aan een grot altijd leuk. Ik heb al veel grottenstelsels bezocht tijdens mijn reizen, maar toch maakten deze druipsteengrotten werkelijk indruk. De Castellana grotten behoren tot de mooiste ter wereld. Je kunt kiezen voor een lange of een korte route, onder begeleiding van een gids. Geniet van de vele mooie vormen in stalagmieten en stalactieten en verwonder je over de grootte van de kamers. 

3. Alberobello en de Valle d'Itria

Volgende stop op ons programma zijn de kegelvormige huisjes in Alberobello, in de Valle d'Itria. In de vallei vind je ca 1.500 huisjes met puntvormige daken, maar de meeste van deze kabouterwoningen staan gegroepeerd in Alberobello. Het dorp is door de hoofdstraat in twee delen verdeeld, met aan een kant de kathedraal en andere historische gebouwen en aan de andere kant een wirwar van nauwe straatjes met deze kenmerkende "trulli". Neem zeker een kijkje in een van deze huisjes.

Naturescanner||Straat in Alberobello

4. Matera

De historische stad Matera ligt eigenlijk niet in Puglia, maar in Basilicata. De reden waarom ik dit toch vermeld: het was voor mij het hoogtepunt van de reis met Kras. De meeste rondreizen door Puglia maken dan ook een omweg via Matera, en daar zal je geen spijt van krijgen. Een wijk bestaat uit sassi, dat zijn huizen die deels zijn uitgehouwen in de rotsen. Vanaf een balkon geniet je van een schitterend zicht op dit oude stadsgedeelte. Geplaveide straatjes voeren je langs de overige gebouwen door de heuvelachtige plaats. Reserveer voldoende tijd voor je bezoek aan Matera, dan kan je ook afdalen naar de rivier en hier een prachtige wandeling maken door de kloof. Aan de andere kant van de berg bevinden zich oude grotwoningen.

5. Lecce

Nog zo'n bijzonder historische plaats die je niet mag missen is de stad Lecce, centraal gelegen in Puglia. Wat groter, minder pittoresk dan Matera, maar met de nodige hoeveelheid aan bezienswaardigheden. Huur een fiets, laat je vervoeren door een riksja of neem de benen om de stad te verkennen. Vergeet tijdens een rondwandeling niet omhoog te kijken, want Lecce staat bekend om de vele prachtige barokke balkons. Ornamenten in alle dier- en mensenvormen staren je aan.

Verwonder je over de gebouwen bij het Piazza del Duomo, de Santa Croce en het Romeins theater. Het is niet mogelijk om op een dag alle kerken van Lecce te bekijken, maar neem de tijd om toch een of twee kerk ergens naar binnen te wandelen. Let ook op de religieuze beelden in papier maché, gemaakt in dit lichte en goedkope materiaal, zodat ze makkelijk gedragen konden worden in processies. In de winkeltjes kan je zelfs souvenirs kopen gemaakt in cartapesta

Naturescanner||Beeld van papier maché

6. Otranto

Een vestingsstadje bij het water, op het meest oostelijke punt van Italië. Je kunt hier goed merken hoe de vroegere inwoners zich steeds hebben moeten verdedigen tegen invallen van diverse volkeren. Met name de verovering door de Ottomanen in 1480 staat hier in de geschiedenisboeken. De meeste inwoners werden op een gruwelijke manier afgeslacht. 800 mensen wisten onder te duiken in een kerk. Toen de Ottomaanse bezetter hier achterkwam stelden ze de mensen voor een ultimatum om tot de islam te bekeren. De christelijke onderduikers weigerden en werden allemaal onthoofd. De schedels en botten van de martelaren liggen achter glas, in de kapel van de Kathedraal van Otranto. Porto Badisco is een baai en badplaats met zicht op het azuurblauwe water van de Adriatische Zee.

Wij sliepen in het prachtige hotel resort Mulino a Vento, meer in het binnenland, maar goede uitvalsbasis voor het hele zuidelijke deel van Apulië. De naam dankt dit hotel aan de ondergrondse olijfmolen die hier werd gevonden. Het hotel organiseert ook olijf- en wijnproeverijen.

7. Olijfbomen

Tijdens onze rondreis in Puglia zien we overal om ons heen kronkelige oude olijfbomen, met een zilveren glinstering op de blaadjes. Met ruim 50 miljoen olijfbomen is Puglia de grootste olijfolie producent van Italië. In de winkels verkoopt mijn fraai gedecoreerde flesjes met de lekkerste olijfolie.

Helaas kampt de regio met een gigantisch probleem. Een groot deel van de olijfbomen is sinds ca. 10 jaar aangetast door een bacterie. Hoe verder we naar het zuiden rijden, hoe meer dit opvalt. Het aanzicht van de bomen is vreselijk en het is een regelrechte ramp voor het gebied.

8. Castel del Monte en Alta Murgia Nationaal Park

Even buiten Bari kan je een van de bekendste bouwwerken in Apulië zien. Het achthoekige Castel del Monte bevindt zich in de gemeente Andria. Voor ons als natuurliefhebbers uitstekend te combineren met een dagje natuur in het Alta Murgia Nationaal Park. Hier vind je bijzondere rode rotsen en velden vol bloemen. 

||Castel del Monte

9. Gargano Schiereiland

Helemaal in het noorden van Puglia ligt het uitstekende stulpje, het spoor van de laars, oftwel Gargano. Dit schiereiland biedt niet alleen prachtige badplaatsen, maar ook waanzinnig mooie natuur. Een van de meest fotogenieke plekken is de Arco di San Felice, een rotsboog die het turquoise water overkoepeld. Ook elders veel prachtige kliffen met daarop balancerende dorpen.  Voor de beste stranden moet je bij Rodi Garganico zijn, waar je vertoeft tussen de citrusbomen. In het bergachtige Gargano Nationaal Park in het binnenland staan de oudste bomen van het land. Ook de Tremitische Eilanden behoren tot het nationale park en als je tijd hebt voor een bezoek is dat zeker ook een aanrader.

10. Polignano a Mare

Heb je niet de tijd om helemaal tot in Garganto te reizen, maar wil je wel een duik nemen in het turquoise water, reis dan naar Polignano a Mare, tussen Bari en Brindisi. Hier komt de bekende Italiaanse zanger Domenico Modugno vandaan. Ik wil je er niet mee in je hoofd laten zitten, maar hij is bekend van het liedje "Volare, cantare...".

Culinair Puglia

De keuken van Apulië is vrij eenvoudig. Lange tijd was dit een zeer arm gebied en de keuken bestaat uit de hoogstnodige ingrediënten. De levensader van alle gerechten is de tomaat, die hier smaakvol is vanwege de lange rijping in de zon. Ook brood en pasta zijn belangrijke ingrediënten in de "cucina regionale". Kenmerkend zijn de "Orecchiette", pasta in de vorm van oortjes. Deze worden met de vinger ingedrukt. In Puglia wordt veel burrata mozzarella en gebakken vis gegeten. Probeer zeker ook het typische gebakje, de Pasticciotto.

Trulli yours,

Cindy Theunissen

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!