Ga naar content

Puglia

Tijdens een rondreis maakten we kennis met een "Trulli fantastic Puglia", de hak van Italië! Dit smalle stukje land wordt langs twee kanten omgeven door water, waardoor er altijd een aangename zeebries waait. Hoe is de natuur en wat zijn de hoogtepunten tijdens een vakantie in het uithoekje van de Italiaanse laars? Ik neem je mee op een reis langs de niet te missen bezienswaardigheden van Apulië.

Een stukje geschiedenis

Alvorens ik je meer vertel over de mooiste plekken in de regio, wil ik wat meer kwijt over de geschiedenis van Puglia, want deze is bepalend voor wat je gaat zien. De strategische ligging in het zuiden van Italië heeft in alle tijden veroveraars getrokken. Zo hebben hier Romeinen en Grieken geleefd, maar werd het gebied ook bezet door Ottomanen (moslims) en Noormannen.

Vakantietips

Mooiste plekken Puglia
© naturescanner
Deel op Pinterest

Ieder volk heeft zijn invloed gehad op Puglia en dat zie je terug in de vele mooie gebouwen in diverse bouwstijlen. In de steden staat het ene naast het andere historische bouwwerk en de kust is bezaaid met oude wachttorens. Met de nieuwste technologieën, zoals drones en infrarood, ziet men dat er meer overblijfselen onder de grond moeten liggen. De verwachting is dus dat er de komende decennia nog veel historie blootgelegd zal worden. En dat belooft wat, als je bedenkt dat de Griekse tempels in bijvoorbeeld Napels en Agrigento, mooier zijn dan de meeste tempels in Griekenland.

Zon, zee en wind in de barokke hak van Italië

Rondreis in Puglia

Puglia, ook Apulië genoemd, is nog relatief onbekend bij de meeste toeristen en heeft daardoor haar authentieke karakter weten te behouden. Maar het is wel nu de tijd om de regio nog in rust te verkennen! Sinds Transavia begon met vliegen naar Brindisi, heeft Puglia naam gekregen als vakantiebestemming. Nu ook TUI fly hier 2 keer per week naartoe vliegt, is de streek nog makkelijker toegankelijk. Zelfs in tijden van corona was het hier gemakkelijk rondreizen.

Vakantietips Puglia
Naturescanner
Deel op Pinterest

Natuur in de hak van Italië

De natuur in Apulië kan wellicht niet tippen aan Toscane of regio's in Noord-Italië, maar de kust is bijzonder mooi; afgelegen baaitjes met azuurblauw water en enkele van de mooiste stranden van Italië. In het binnenland is het landschap licht glooiend, met veel olijfbomen. Heel veel olijfbomen!

Het aanzicht van het landschap wordt op sommige plekken verpest door windmolens, waarmee de Italianen profijt nemen van de wind die hier altijd waait. Tot slot staat Puglia bekend om haar kuuroorden.

Mooiste plekken in Puglia

Het hoogtepunt in Puglia, wat iedereen gezien wil hebben is het plaatsje Alberobello, met de bekende "trulli" huisjes. Maar er is nog zoveel meer te ontdekken en te beleven in de hak van de laars. Ontdek bijvoorbeeld ook de Salento, het hele zuidelijke deel van Puglia, waar de slogan "zon, zee en wind" is. Hieronder een overzicht van mooie plekjes en stadjes om te zien.

1. Ostuni, het witte stadje

Tegen de flanken van een heuvel, op 8 km van de Adriatische Zee, ligt Ostuni. Het spierwitte stadje is al van verre te zien. De inwoners moeten jaarlijks hun huis wit kalken, krijgen daar zelfs een subsidie voor, en dat maakt de Città Bianca tot een prachtig stadje om te zien. Het is een labyrint van smalle steegjes en oude trappen.

De witte huizen, gedecoreerd met kleurrijke bloemen, zijn erg fotogeniek en liefst loop je hier uren rond om foto's te maken. Bekend is de meest gefotografeerde deur van Italië. Na een fikse wandeling in de brandende zon door deze mooie stad, is het voor mij tijd om neer te ploffen op een terras en te genieten van een overheerlijke Italiaanse koffie, een "Americano per favore". 

Ostuni
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Grotten van Castellana

Een dagje minder goed weer? Dan is een bezoek aan een grot altijd leuk. Deze druipsteengrotten zullen ongetwijfeld indruk maken. De Castellana grotten behoren tot de mooiste ter wereld. Je kunt kiezen voor een lange of een korte rondleiding met gids. Geniet van de vele mooie vormen in stalagmieten en stalactieten en verwonder je over de grootte van de kamers. 

3. Alberobello en de Valle d'Itria

Volgende stop op ons programma zijn de kegelvormige huisjes in Alberobello, in de Valle d'Itria. In de vallei staan ca. 1.500 huisjes met puntvormige daken, en de meeste van deze kabouterwoningen staan gegroepeerd in Alberobello. Het dorp is door de hoofdstraat in twee delen verdeeld, met aan een kant het nieuwe stadsdeel en de kathedraal en aan de andere kant een wirwar van nauwe straatjes met deze kenmerkende "trulli". Neem zeker een kijkje in een van deze huisjes.

Alberobello
Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Matera

De historische stad Matera ligt eigenlijk niet in Puglia, maar in Basilicata. De reden waarom ik dit toch vermeld: voor mij was dit het hoogtepunt van de reis met TUI. De meeste georganiseerde rondreizen door Puglia maken een omweg via Matera, en daar zal je zeker geen spijt van krijgen, het is een bijzonder mooie plek.

Kloof bij Matera
Kloof bij Matera
Deel op Pinterest

Eén wijk bestaat uit sassi, dat zijn huizen die deels zijn uitgehouwen in de rotsen. Vanaf een balkon geniet je van een schitterend zicht op dit oude stadsgedeelte. Geplaveide straatjes voeren je langs de overige gebouwen door de heuvelachtige plaats. Reserveer voldoende tijd voor een wandeling door de stad, dan kan je ook de rivier oversteken. Aan de andere kant van de kloof bevinden zich prehistorische grotwoningen.

5. Lecce

Nog zo'n bijzonder historische plaats die je niet mag missen is de stad Lecce, centraal gelegen in Puglia. Wat groter, minder pittoresk dan Matera, maar met de nodige hoeveelheid aan bezienswaardigheden. Huur een fiets, laat je vervoeren door een riksja of neem de benen om de stad te verkennen. Vergeet tijdens een rondwandeling niet omhoog te kijken, want Lecce staat bekend om de vele prachtige barokke balkons. Ornamenten in alle dier- en mensenvormen staren je aan.

Verwonder je over de gebouwen bij het Piazza del Duomo, de Santa Croce en het Romeins theater. Het is niet mogelijk om op een dag alle kerken van Lecce te bekijken, maar neem de tijd om toch een of twee keer ergens naar binnen te wandelen. Let ook op de religieuze beelden in papier maché. De beelden werden gemaakt in dit lichte en goedkope materiaal, zodat ze makkelijk gedragen konden worden in processies. In de winkeltjes kan je zelfs souvenirs kopen gemaakt in cartapesta

Lecce
Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Otranto

Een vestingsstadje bij het water, op het meest oostelijke punt van Italië. Zelfs op de weg ernaartoe kun je al goed merken hoe vroegere inwoners zich steeds hebben moeten verdedigen tegen invallen van diverse volkeren. Langs de hele kust staan uitkijktorens.

Met name de verovering door de Ottomanen in 1480 staat in de geschiedenisboeken van Otranto. Veel inwoners werden op gruwelijke wijze afgeslacht. 800 mensen wisten onder te duiken in een kerk. Toen de Ottomaanse bezetters dit ontdekten, stelden ze de mensen voor een ultimatum om tot de islam te bekeren. De christelijke onderduikers weigerden en werden een voor een onthoofd. De schedels en botten van de martelaren liggen achter glas in de kapel van de Kathedraal van Otranto. Porto Badisco is een baai en badplaats met zicht op het azuurblauwe water van de Adriatische Zee.

Otranto
Otranto
Deel op Pinterest

Wij sliepen in het prachtige hotel resort Mulino a Vento, meer in het binnenland, maar goede uitvalsbasis voor het hele zuidelijke deel van Apulië. De naam dankt dit hotel aan de ondergrondse olijfmolen die hier werd gevonden. Het hotel organiseert ook olijf- en wijnproeverijen.

7. Olijfbomen

Tijdens onze rondreis in Puglia zagen we overal om ons heen kronkelige oude olijfbomen, met een zilveren glinstering op de blaadjes. Met ruim 50 miljoen olijfbomen is Puglia de grootste olijfolie producent van Italië. In de winkels verkoopt men fraai gedecoreerde flesjes met de lekkerste olijfolie.

Helaas kampt de regio met een gigantisch probleem. Een groot deel van de olijfbomen is sinds ca. 10 jaar aangetast door een bacterie. Hoe verder we naar het zuiden rijden, hoe meer dit opvalt. Het aanzicht van de bomen is vreselijk en het is een regelrechte ramp voor het gebied.

8. Castel del Monte en Alta Murgia Nationaal Park

Even buiten Bari staat een van de bekendste bouwwerken in Apulië. Het achthoekige Castel del Monte bevindt zich in de gemeente Andria. Voor ons als natuurliefhebbers uitstekend te combineren met een dagje natuur in het Alta Murgia Nationaal Park. Hier vind je bijzondere rode rotsen en velden vol bloemen. 

Castel del Monte
Deel op Pinterest

9. Gargano Schiereiland

In het uiterste noorden van Puglia ligt een uitstekend stulpje, het spoor van de laars, oftewel Gargano. Dit schiereiland biedt niet alleen prachtige badplaatsen, maar ook waanzinnig mooie natuur. Een van de meest fotogenieke plekken is de Arco di San Felice, een rotsboog die het turquoise water overkoepeld. Ook elders veel prachtige kliffen met daarop balancerende dorpen.  Voor de beste stranden moet je bij Rodi Garganico zijn, waar je vertoeft tussen de citrusbomen. In het bergachtige Gargano Nationaal Park in het binnenland staan de oudste bomen van het land. Ook de Tremitische Eilanden behoren tot het nationale park en als je tijd hebt voor een boottocht hierheen is dat zeker ook een aanrader.

Arco di San Felice
Deel op Pinterest

10. Polignano a Mare

Heb je niet de tijd om helemaal tot in Garganto te reizen, maar wil je wel een duik nemen in het turquoise water, reis dan naar Polignano a Mare, tussen Bari en Brindisi. Hier komt de bekende Italiaanse zanger Domenico Modugno vandaan. Ik wil je er niet mee in je hoofd laten zitten, maar hij is bekend van het liedje "Volare, cantare...". Kleine zandstrandjes zijn druk bezocht, al kan dat de waterpret niet verpesten. De steile rotswanden staan bekend voor heldhaftige zwemmers die er vanaf springen.

Culinair Puglia

De keuken van Apulië is vrij eenvoudig. Lange tijd was dit een zeer arm gebied en de keuken bestaat uit de hoogstnodige ingrediënten. De levensader van alle gerechten is de tomaat, smaakvol dankzij de lange rijping in de zon. Ook brood en pasta zijn belangrijke ingrediënten in de "cucina regionale". Kenmerkend zijn de "Orecchiette", pasta in de vorm van oortjes. Deze worden met de vinger ingedrukt. In Puglia wordt veel burrata mozzarella en gebakken vis gegeten. Probeer zeker ook het typische gebakje, de Pasticciotto.

Trulli yours,
Cindy Theunissen

Tip: Check ook onze tips voor overige gebieden in Zuid-Italië.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!