Ga naar content

Matera

Zuid-Italië - Tijdens onze rondreis met TUI werd ik, zacht uitgedrukt, enorm verrast door de stad Matera. Deze ligt in de provincie Basilicata in het zuiden van de laars en was reeds vaak het decor van films, waaronder The Passion of the Christ met Mel Gibson en de filmklassieker Ben Hur. In 2019 was de stad Culturele Hoofdstad van Europa.

Mooiste plekken in Matera

Wellicht heb je wel eens gehoord van Matera. Misschien ook niet. Ik kende de naam vaag, maar had niet echt een beeld bij wat we te zien zouden krijgen. Des te groter was mijn verbijstering over dit prachtige bolwerk van historische straatjes. Laat je rondleiden met een gids, laat je vervoeren in een Italiaanse tuktuk of struin op eigen houtje door de stad. Een overzicht van belangrijkste bezienswaardigheden in Matera.

1. Sassi

De Italiaanse stad staat vooral bekend om de Sassi wijk, die sinds 1993, samen met de rotskerken, op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Wat zijn Sassi? Dit zijn prehistorische grotwoningen. Matera heeft een hele wijk van woningen die in de rotsen zijn gegraven. Men heeft dit ingedeeld in twee delen, de Sasso Caveoso en de Sasso Barisano.

Grotwoningen in Matera
Sassi
Deel op Pinterest

Tot halverwege de 20ste eeuw werden de grotwoningen nog bewoond, maar wegens hygiënische omstandigheden kwam er vanaf 1952 een verbod. Tijdens een rondleiding krijg je een inkijkje in een of meerdere woningen en kan je zien hoe men hier ooit in erbarmelijke omstandigheden woonde. Op enkele vierkante meters leefde een heel gezin, met paard en kippen.

2. Kathedraal van Matera

In het midden van de Sassi, op het hoogste punt, staat de Kathedraal van Matera, gebouwd in 1230. Deze Cattedrale della Madonna della Bruna e di Sant’Eustachio is de belangrijkste kerk van de stad en bevindt zich op een centraal punt tussen de twee sassi wijken. Bewonder belangrijke fresco's uit 1270 en begin 14de eeuw, een sarcofaag, bijzonder houtwerk, een pijporgel, diverse kunstwerken en schilderijen uit de 16de en 17de eeuw. 

Kathedraal Matera
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Aan de binnenkant van de kerk is in de loop van de eeuwen veel gewijzigd, zoals het stucwerk en decoratie in de 17de eeuw, een nieuw houten plafond en bladgoud bekleding in de 18de eeuw. Ook de afgelopen jaren zijn er veel restauraties gebeurd. Maar de buitenkant is bijna geheel onveranderd gebleven. 

3. Rotskerken

Tussen de Sassi bevinden zich maar liefst 155 grotkerken. Sommige kerkjes zijn slechts enkele vierkante meters in oppervlakte. In sommige rotskerken zijn fresco's te bezichtigen. Via de Kathedraal kan je een pad volgen naar het dak van een kerk, waar men bovenop mensen begroef. De graven zijn nu leeg, maar nog wel zichtbaar boven op dit dak.

4. Natuur bij Matera - Kloof

De stad balanceert op torenhoge kliffen, aan de rand van een kloof. Neem tijdens je bezoek aan Matera zeker de tijd en moeite om af te dalen naar de rivier en hier de 2 uur durende wandeling te maken naar de prehistorische grotwoningen.

Kloof Matera
Deel op Pinterest

Vanaf de parkeerplaats bij het Monasterio di Santa Lucia voert een trap naar de lager gelegen rivier. Een hangbruggetje, de Ponte Tibetano, verbindt de ene kant van de kloof met de andere, over de glinsterde Gravina di Matera rivier. Het is heerlijk om even langs het water verder te lopen. Hier zie je de imposante rotswanden weer uit een heel ander perspectief.

5. Grotwoningen

De grotwoningen aan de overzijde van de rivier werden reeds in de prehistorie bewoond. Zoals je kunt zien op onderstaande foto kan je een kijkje nemen in de grotten. 

Grotwoningen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!