Ga naar content

Fietsen in Spanje

Ontdek de mooiste plekken in Spanje op de fiets! Spanje is een heerlijk land om te mountainbiken of te verkennen op de fiets: het landschap biedt veel afwisseling en je zou ieder jaar een totaal andere fietsvakantie in Spanje kunnen regelen.

Top 10 mooiste fietsgebieden in Spanje

Wat zijn de mooiste gebieden om te fietsen in Spanje? Alles hangt af van jouw voorkeur: wil je vlakke fietsroutes, stevige beklimmingen of ga je liever fietsen langs historische steden. Hieronder een overzicht van de populairste gebieden om te fietsen in Spanje. Bij Reisboekhandel De Zwerver vind je voor ieder gebied de beste fietskaarten en fietsgidsen over Spanje. Diverse touroperators bieden fietsvakanties in Spanje aan. Bekijk dus zeker ook onze fietsreizen tips.

1. Fietsen in Catalonië

Catalonië is een veelzijdige regio. Populair is het bijvoorbeeld om te fietsen in Barcelona: breng een bezoek aan het Guëll park en vele andere bezienswaardigheden in en rond deze mooie Spaanse cultuurstad. Maar ontdek ook eens het groene Catalaanse binnenland op de fiets, met velden vol zonnebloemen en graan en middeleeuwse dorpjes. Wissel dit af met fietsen langs de kust, dwars door moerassige gebieden die een trekpleister vormen voor vogels.

Catalonië op de fiets
Deel op Pinterest

Fiets langs de vulkaankraters van Garrotxa tussen Girona en de Pyreneeën, of de groene kust van het Baix Emporda gebied. De meest fervente mountainbikers en wielrenners zullen het een uitdaging vinden om de bergen van de Pyreneeën te trotseren. Het Catalaans Verkeersbureau geeft ons tal van leuke tips over fietsen in Catalonië, want de mogelijkheden en routes lijken onbegrensd.

2. Fietsen in de Rioja

De Rioja streek staat bekend om de glooiende wijngaarden en dat zal je zeker merken tijdens een fietsvakantie in deze Spaanse streek. Fiets langs wijngaarden, rozenstruiken en majestueuze landgoederen, die herinneren aan de welvarendheid van deze wijnstreek. Naast wijn zal je ook kennis maken met de minder bekende kant van de Rioja: de zonnebloem-, graan- en groentevelden.

Ook de pelgrimsroute naar Compostela voert door de regio, waardoor je kan fietsen langs prachtige kapelletjes en mystieke kloosters. Fietsen in Spanje, genieten van wijn en heerlijk eten en een prachtig heuvelachtig landschap, dit alles in een aangenaam klimaat.

3. Fietsen in Asturië

Asturië in het noorden van Spanje biedt een goede afwisseling tussen bergen en zee. Bovendien is dit een van de groenste streken van Spanje en zijn er ook veel vlakke fietspaden. Wissel een fietsvakantie af met het bezichtigen van grotten en prehistorische rotstekeningen, of ga een dagje kanoën en relaxen op een rustig zandstrandje. Lees meer over de natuur in Asturië op Naturescanner.

4. Fietsen in Andalusië

Andalusië is een populair vakantiegebied in het zuiden van Spanje, omdat het voor iedere toerist wat te bieden heeft: mooie natuur, cultuur, veel zon en lekker eten. Er zijn tal van mooie gebieden om te fietsen, zowel voor geoefende mountainbikers en wielrenners als voor gezinnen met kinderen of senioren.

Fiets in de Sierra Nevada of andere bergachtige natuurgebieden, langs steden met historische bezienswaardigheden (Granada, Sevilla, Malaga enz) en eindig een tocht op het strand. SNP Natuurreizen biedt diverse individuele mountainbike- en fietsvakanties. Wie niet houdt van een volledige vakantie op twee wielen, kan ook een vakantie boeken waarbij je slechts in sommige gebieden gaat fietsen. Bekijk leuke vakantietips en info over fietsen in Andalusië.

5. Fietsen op Mallorca

Mallorca is een fietseiland bij uitstek. Het Balearen eiland wordt vaak gezien als een zonvakantie bestemming, maar echte wielertoeristen weten het goed te vinden als een prachtige bestemming om te fietsen in Spanje. Veel professionele wielerteams trainen in de wintermaanden op Mallorca. De lokale regering heeft de laatste jaren tal van werken uitgevoerd om er een fietsparadijs van te maken.

Mallorca op de fiets
Deel op Pinterest

Het eiland heeft nu alle ingrediënten voor een perfecte fietsvakantie: de fietsroutes en wegen zijn goed onderhouden met weinig kuilen en zijn goed bewegwijzerd. Het verkeer is rustig, de lokale bestuurders gedragen zicht met respect naar fietstoeristen. Er zijn fietsroutes in alle niveaus: van rustige, vlakke fietspaden voor de vakantiefietser tot uitdagende, hoge bergpassen voor ervaren fietsers en mountainbikers. Daarnaast kan je op veel plaatsen een fiets huren of laten repareren. Mallorca biedt het hele jaar door goed weer. Last but not least is het een goedkope vakantiebestemming. Lees meer over fietsen op Mallorca.

6. Fietsen op Gran Canaria

Van alle Canarische Eilanden is Gran Canaria het beste eiland om te fietsen. Het ruige binnenland heeft bijzonder uitdagende fietsroutes voor mountainbikers: fietswegen vol keien, langs steile rotswanden en diepe kloven. Er zijn ook betere wegen voor de gewone fietser, met vele kronkelingen en schitterende vergezichten over de ruige kust. Het landschap is zeer gevarieerd: van zandstranden tot klifkusten en diepe canyons in het binnenland. In het noorden en oosten vind je ook mooie bossen waar je kan fietsen. Lees tips van fietsjournalist B. de Vrind over fietsen op Gran Canaria.

7. Fietsen op Tenerife

Tenerife is het eiland waar de zon 365 dagen per jaar schijnt. Met de Pico del Teide in het middelpunt, is dit de plek in Spanje met de hoogste beklimmingen; de vulkaan is de hoogste berg van Spanje. Hier komen dan ook professionals van over de hele wereld om te trainen. Lees meer over fietsen op Tenerife

Tenerife op de fiets
Deel op Pinterest

8. Fietsen in de Pyreneeën

Hoge bergpassen en steile beklimmingen kenmerken een fietsvakantie in de Pyreneeën. Prachtige natuur, mooie routes en veel fraaie uitzichtpunten. De Spaanse Pyreneeën zijn verrassend mooi. De meeste mensen kiezen voor een mountainbike vakantie. Veel mtb-routes zijn geschikt voor beginnende en ervaren mountainbikers. De Nederlandse organisatie NKBV biedt wel eens mountainbiketochten in de Pyreneeën.
Lees meer over een vakantie in de Pyreneeën.

9. Fietsen in Murcia

Een van de beste fietsgebieden in Spanje ligt ten noordwesten van Andalusië. Het betreft een onherbergzaam natuurgebied in het binnenland van Murcia, de Sierra Espuña. Een veelzijdig aantal fiets- en mountainbikeroutes voert door een afwisselend landschap van bossen, heuvels en kloven. Fiets langs steile rotswanden en rustige stuwmeren. Een heerlijke regio om op de fiets te verkennen. Bekijk onze tips voor een vakantie in Sierra Espuña.

10. Fietsen op Ibiza

Ibiza, het eiland van de azuurblauwe zee, idyllische baaitjes en stranden. Fiets langs gezellige dorpen en geniet van de prachtige kustlijn.

Ontspannen fietsen door heuvels en bergen, check de Vias Verdes!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!