Ga naar content

Fietsen in Andalusië

Actief in Andalusië - Hoewel het grote delen van het jaar erg warm kan zijn in Zuid-Spanje, zijn er ook veel maanden waarin de regio Andalusië een walhalla is voor de outdoor liefhebber. De verschillende natuurgebieden herbergen een groot aantal mooie fietspaden.

Mooiste fietsgebieden in Andalusië

Heel wat anders dan een rondreis, is een vakantie op de fiets. Je beleeft de bestemming veel intenser, ziet meer en maakt sneller kennis met de lokale bevolking. Wat zijn de beste gebieden om te fietsen in Andalusië en waar vind je de mooiste fietspaden en mountainbike trails?

1. Fietsen in de Sierra de las Nieves

Heb jij een voorkeur voor uitdagende fietsroutes, in een mooi en ongerept natuurgebied, dan is mountainbiken of racefietsen in Andalusië in het natuurgebied Sierra de las Nieves echt een aanrader. Grietje van der Meulen van Van Dam Outdoor vertelt ons meer over fietsen in de Sierra de las Nieves.

"Het gebied kenmerkt zich door een grote variatie aan natuur. Denk hierbij aan bossen, boomgaarden, rotspartijen, uitgestrekte vlaktes enz. Je kunt er voor kiezen om op de weg of off road op je mountainbike de omgeving te verkennen. Als je kiest voor de mountainbike, dan kom je zowel als beginnende fietser als als ervaren mountainbiker aan je trekken. Het natuurgebied beschikt namelijk zowel over erg technisch te nemen single tracks en afdalingen als over brede makkelijk te nemen paden.

Oude olijfboom
Deel op Pinterest

Het mooiste is om te kiezen voor dagtochten, waarbij je dan vanaf het centraal gelegen El Burgo of Ronda de omgeving verkent en je lunch kunt nemen in een van de nabijgelegen dorpen als Yuanguara of El Chorro. Een bijkomend groot voordeel van dit redelijk onbekende gebied in Zuid-Spanje is dat het nog niet vol met toeristen loopt. Als je dus door de natuur fietst, hoor je de vogels zingen en met een beetje geluk spot je de vele kleine dieren in hun natuurlijke omgeving."

Naast de prachtige natuur kun je in El Chorro adventure sports beoefenen. De beroemde trail: de Camino del Rey ligt hier en voor wie nog meer daredevil is kan ook zelf gaan rotsklimmen in en nabij dit dorpje. Malaga is de hoofdstad en tevens een mooie kustplaats die zeker het bezoeken waard is.

2. Vias Verdes in Andalusië

In Spanje is een netwerk uitgezet van groene fietspaden, de zogeheten Vías Verdes. Deze fietsroutes voeren vaak over oude spoorlijnen, door een groene omgeving. Lees meer over Vías Verdes in Spanje.

3. Fietsen in Granada

Naast het imposante Alhambra is Granada ook een interessante stad om te verkennen. De leukste manier van sightseeing in Granada, dat is op de fiets! Bekijk de mogelijke fietstours bij Baja Bikes of Get Your Guide.

4. Fietsen in Malaga

Ook in Malaga kan je deelnemen aan tal van leuke fietstours. Tours langs diverse tapasbars, of een pittige tocht waarbij je geniet van een fraai uitzicht. Sightseeing, maar dan op een actieve manier. Kijk op Get Your Guide om fietsexcursies in Malaga van tevoren te reserveren.

5. Van Ronda naar Sevilla

Ongeveer 100 kilometer ten westen van Malaga ligt het mooie en eeuwenoude stadje Ronda dat ingesloten ligt tussen bergen en bekend staat om haar bruggen. Vanaf deze schitterende plaats kun je een fraaie fietstocht maken naar de wervelende en fietsvriendelijke stad Sevilla. 

6. Fietsen in Cádiz provincie

De provincie Cádiz strekt zich uit in het uiterst zuidelijke deel van Andalusië. Goede redenen om hier te gaan fietsen zijn het heerlijke klimaat en de stille zandstranden van de Costa de la Luz. Meestal heerst hier het meest aangename klimaat van Spanje.

Olvera
Deel op Pinterest

De aanwezigheid van het Grazalema gebergte en Gibraltar zorgt voor de nodige uitdaging en afwisseling op de fiets. Vanaf het plaatsje Olvera start de Via Verde de la Sierra.

Wil je je eigen fiets meenemen of een fiets huren bij een lokaal bedrijf, maar wel zelf je routes bepalen, bekijk dan onze tips voor leuke accommodaties om je vakantie in de natuur te vinden:

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!