Ga naar content

Vias Verdes in Spanje

Natuurreis Spanje - Als je weet dat er behoorlijk wat bergruggen in Spanje liggen denk je misschien niet direct aan ontspannen fietsen en wandelen over vlakke wegen. Toch is dat nu voor iedereen en overal in Spanje weggelegd dankzij de Vías Verdes.

Fietsen over oude spoorlijnen - Vías Verdes

Letterlijk betekent het: "groene wegen". De Vías Verdes in Spanje zijn voormalige spoorwegen die in onbruik zijn geraakt en dankzij flinke investeringen omgetoverd zijn in prachtige wandel- en fietsroutes. De rails werden weggehaald en de dijken verstevigd met asfalt of grind.

Waar de bergen te hoog waren voor de trein zijn tunnels gegraven. Waar de dalen te diep waren liggen nu prachtige bruggen. Treinen kunnen namelijk maximaal hellingen van 2% aan. Ideaal dus voor iedereen die van vlakke fietsroutes houdt.

Via Verde Catalonië
Deel op Pinterest

Op dit moment zijn er in totaal 106 Vías Verdes in heel Spanje met een totale lengte van 2.500 kilometer. Het netwerk wordt nog steeds uitgebreid. Een overzicht van alle routes vind je in deze Nederlandse folder. Je kunt fietsen, wandelen of paardrijden over de Vías Verdes. Gemotoriseerd verkeer is gelukkig niet toegestaan!

Vías Verdes in Andalusië

Jeanine Brinkhuis van Naturescanner fietste over twee Vías Verdes in Andalusië. We kunnen maar een ding adviseren: doen! Hou wel rekening met het seizoen. In de zomermaanden stijgt de temperatuur tot boven de 40 graden en dan is wandelen en zelfs fietsen geen pretje meer. Alhoewel… bij volle maan kun je de routes uitstekend ’s nachts fietsen.

1. Vía Verde del Aceite

De olijvenroute van Jaén tot aan Puente Genil is met 120 kilometer een van de langere Via Verde routes. Wanneer je de route fietst vanaf Jaén, daal je in totaal over dit traject 200 m. De route andersom is ook nog steeds gemakkelijk te rijden.

Onderweg kom je de voormalige stations tegen die vaak tot museum of hotel en/of restaurant zijn omgebouwd. Dat er veel geld in is gestoken zie je overal: het ziet er heel verzorgd uit. Fietsen kun je huren in bijna elke grotere plaats. De fietsverhuurbedrijven (mountainbikes) zijn opvallend goed berekend op kinderen, mindervaliden en families.

Het landschap van de Vía Verdes del Aceite is heuvelachtig en wordt wat grilliger naar het westen toe. In de provincie Jaén, waar het grootste gedeelte van de route doorheen loopt, staan 60 miljoen olijfbomen. Tip voor onderweg: bezoek olijfoliefabriek El Tobazo die op een idyllische plek in Alcaudete ligt. De olijven worden in november geoogst en verwerkt. Hotels vind je verspreid langs de route en in de stations, zie Booking.com. Beslis zelf hoeveel kilometer per dag je fietst of wandelt.

Zuheros
Deel op Pinterest

Langs de route ligt ook het witte dorpje Zuheros, dat als een gletsjer tegen een berg aan ligt. Een heerlijke plaats om te overnachten nadat je op het pleintje bij het kasteel hebt gezeten en de "Cave of the bats" hebt bezocht: een indrukwekkende grot waar vroeger een hele kolonie, en nu een enkele vleermuis te zien is. Bezoek ook het natuurpark las Sierras de las Subbéticas. Echt de moeite waard.

Bezienswaardigheden langs de Vía Verde del Aceite

Jaén: in het centrum een prachtig gerestaureerde opgraving van een omvangrijke Arabische hammam uit de 11e eeuw onder een paleis uit de 16e eeuw.
Alcaudete Castle: uit de 13e eeuw en met een uitzicht rondom.
Alcaudete Olive farm El Tobazo: interessante rondleiding op een prachtige locatie.
Estacion de Luque: museumstukken uit de olijfolieproductie, restaurant in wagons en een sfeervolle winkel met streekproducten.
Cave of the bats op een bergtop nabij Zuheros. Een gids, die uitstekend Engels spreekt leidt je rond over de 300 treden tot een diepte van 65 meter. Prachtige stalactieten en stalagmieten.
Molino Viejo, Cabra: in het originele pand van een eeuwenoude olijfmolen is een klein maar zeer interessant museum over olijfolieproductie door de eeuwen heen.
Lucena: bodega el Alfoli. Proef er de typische witte wijnen die hier met liefde worden geproduceerd. Het oude pand staat vol met museumstukjes.
Las Sierras de las Subbéticas National Park. Je kunt hier wandelen als je een toegangskaart hebt of een rondwandeling met gids maakt.

2. Vía Verde de la Sierra

We startten in Olvera. Dit witte dorp ligt midden in de driehoek Sevilla-Málaga-Cádiz. Vanuit al deze steden bereikbaar in één uur. Deze prachtige, misschien wel mooiste Via Verde is 36 kilometer lang en gemakkelijk te fietsen in een halve dag. Maar: trek er een hele dag vooruit want je zult steeds willen afstappen om van de prachtige panorama’s te genieten en de sfeer op te snuiven van de stations.

Sierra de Grazalema
Deel op Pinterest

De landschappen in dit zuidwestelijke deel van Andalusië zijn afwisselender, ruiger. De olijfbomen zijn er nog steeds maar worden afgewisseld met fruitbomen, grasland met koeien en ongecultiveerde bergen met kastelen bovenop. Zonder de Vía Verde zou het hier bloed, zweet en tranen kosten om de route af te leggen. Nu verplaats je je met gemak over het goed onderhouden pad. De typische Spaanse zwarte stier die voor het stierenvechten werd gebruikt vind je hier in de groene weiden. Fietsen en de benodigde accessoires kun je huren in Olvera, Coripe en Puerto Serrano.

Rondom de Vía Verde de la Sierra zie je de bergruggen van o.a. Sierra de las Harinas, Sierra de Grazalema, Sierra de la Nava. Langs de hele route slingeren riviertjes die het geheel nog mooier maken. Al dat groen is het thuis van dassen, otters, schildpadden en veel soorten vogels. De gieren die met hun spanwijdte van 3 meter in Zaframagón boven je hoofd zweven zijn indrukwekkend.

Vooral in de weekenden wordt deze Vía Verde goed bezocht. Een patrouilleauto is altijd stand-by om eventueel gestrande wandelaars en fietsers bij te staan. Aan alles is gedacht. Het enige wat nog niet zijn intrede heeft gedaan hier is de e-bike. Bijzonder detail bij Vía Verde de la Sierra is dat het spoor nooit gebruikt is door een trein… Voor deze in gebruik genomen kon worden brak de Spaanse burgeroorlog uit gevolgd door een economische crisis.

Bezienswaardigheden langs de Vía Verde de la Sierra

Olvera: het informatiecentrum bij het station van Olvera heeft een tentoonstelling met goede informatie over wat je onderweg niet mag missen. Ook in het Engels!
Coripe: de 750 jaar oude eik is een nationaal monument.
Natuurpark Zaframagón waar een kolonie gieren woont. In de lente kun je Via een webcam de jonge kuikens volgen.

Vías Verdes in Alicante

In het zuidoosten van Spanje, in de provincie Alicante, ligt een 6-tal opgeknapte oude spoorwegen, met een totale lengte van ca. 120 kilometer. Tijdens een fietsvakantie kan je deze routes in een week met elkaar verbinden. Het is een unieke manier om een nog relatief onbekende en authentieke regio te verkennen. 

Op en top Slow Tourism

Vías Verdes in Spanje

Een goed overzicht over alle Vías Verdes krijg je via het kaartje wat bij de Nederlandstalige folder hoort. Op de website van Vías Verdes kun je alle routes afzonderlijk bekijken. Voor veel routes is een beschrijving beschikbaar inclusief hoogteverschillen, bezienswaardigheden en historie van de spoorlijn. Naturescanner kijkt er alvast naar uit om ook elders te wandelen of te fietsen over Vías Verdes in Spanje. Heb jezelf ervaringen en tips op de Vías Verdes? Laat het ons weten!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Jeanine Brinkhuis
Geschreven door
Jeanine Brinkhuis
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!