Ga naar content

Navarra

Navarra is een deelstaat in het Noorden van Spanje, omgeven door de regio's Baskenland en Aragon. Het is een ideaal gebied voor een natuurvakantie en nog specifieker, voor een vogelreis. Lees hieronder het reisverslag van Blue Elephant, waarin Kees je meer vertelt over het landschap en de vogelsoorten die je er kunt zien.

Vakantie in Navarra

De ideale uitvalsbases voor een vakantie in Navarra is Pamplona. De meeste mensen vliegen op Bilbao en huren een auto om de regio te verkennen. We raden altijd autohuur van Sunny Cars aan, omdat je dan geen verborgen kosten en gedoe krijgt, wat wel eens het geval is bij verhuurbedrijven in Spanje. 

Natuur in Navarra

Als je een rondreis in Navarra maakt, zie je heel veel verschillende landschappen: van het hooggebergte tot aan droge steppegebieden en alles wat daartussen in hoort. Niet voor niets is de slogan van het lokale verkeersbureau, "Land van Diversiteit". Wat zijn dan de mooiste plekjes in Navarra, de mooiste gebieden en hoe is de natuur?

1. Hooggebergte Navarra

De bergen in Navarra lenen zich voor prachtige wandelingen.

Om vogels te zien kan je vele prachtige wandelingen maken door alpenweiden, afgewisseld met gedeelten vol rotsen en verspreide boomgroepen, waarbij tapuit, Alpenheggenmus, waterpieper, zwarte roodstaart volop aanwezig zijn. Je moet goed zoeken voor Alpensneeuwhoen, auerhoen, sneeuwvink en rotskruiper.

Boven je hoofd zijn niet alleen de vale gieren, maar let ook op steenarend, slechtvalk, Alpengierzwaluw, vluchten Alpenkauwen en Alpenkraaien. In open bossen bij de alpenweiden is de beflijster een vaste bewoner. Wat lager op de hellingen vind je aaneengesloten dennenbossen en loofbossen. Vooral de dennenbossen zijn rijk aan kruisbek en verschillende soorten mezen. 

Deel op Pinterest

De loofbossen, vooral van beuken, zijn nog wat rijker aan vogels en de parel onder die bossen is het Bosque de Irati (Forêt d’Iraty). Dit is de plek waar de meeste kans is op de witrugspecht. Deze specht heeft hier een kleine geïsoleerde populatie. De dichtstbijzijnde andere populaties komen voor in Italië en Oostenrijk. Een andere specht die je hier kunt zien is de zwarte specht. Daarnaast zijn deze vaak oude bossen rijk aan bosuil, ruigpootuil, glanskop , kuifmees en grote lijster.

Overal stromen beken de bergen af. Goed opletten is meestal al genoeg om de grote gele kwikstaart en de waterspreeuw te zien.

2. Laaggebergte Navarra Spanje

Meer naar het zuiden van Navarra gaan de bergen over in vlakten met kloven, heuvels en rivierdalen. Er zijn afwisselende landschappen met beken, riviertjes, akkers en weilanden en bosjes. In canyons en kloven is rijke roofvogelbevolking ook aanwezig. De drie gieren, slangenarend, dwergarend, havikarend, slechtvalk en beide soorten wouwen. Alpengierzwaluw, rotsmus en beide soorten rotslijsters kun je hier zien.

Er zijn voederplaatsen voor gieren waar het niet ongebruikelijk is meer dan 100 vale gieren te zien. De kloof Foz de Arbaiun heeft een van de grootste vale gierenkolonies van Europa. Ook de vogels van open land zijn er vele, afhankelijk van de vegetatietypen kun je zien: baardgrasmus, Provençaalse grasmus, kleine zwartkop, geelgors, cirlgors, ortolaan, koolmees, pimpelmees, kuifmees enzovoorts.

3. Bardenas Reales

Het zuiden van Navarra kent een paar dorre steppenachtige gebieden. Ze zijn uniek voor vogels. Deze open landschappen zijn de enige in Europa waar je alle Europese leeuweriksoorten kunt zien. Bardenas Reales is het bekendste gebied. De Bardenas Reales is een gipsen steenwoestijn, op ca. 1,5 uur rijden ten zuiden van Pamplona, bij het dorp Arguedas.

Bardenas Reales
Deel op Pinterest

Het landschap voelt onaards aan: torens van zand vertonen ribbels en scheuren in een dorre, lege omgeving. Toch leven ook in deze droogte dieren: steppevogels, klifbroeders, duinpiepers en leeuweriken, grielen, kleine trap, zwartbuikzandhoen, gierzwaluwen, rotsmussen, zwarte tapuiten en zelfs af en toe een grote trap. Het is zo schilderachtig dat Amerikaanse en Italiaanse filmploegen hier westerns hebben opgenomen. 

Niet alleen de kuifleeuwerik en de Thekla leeuwerik zijn hier vertrouwde soorten, maar ook kalanderleeuwerik, kortteenleeuwerik, kleine kortteenleeuwerik en Dupont’s leeuwerik. Dor en verlaten als de Bardenas lijken, zo rijk zijn ze ook aan andere vogelsoorten, die van warmte houden, zoals duinpieper, zwarte tapuit, blonde tapuit, bijeneter, blauwe rotslijster, grijze gors, hop, beide zandhoenders, griel en brilgrasmus.

Naast de droge steppen zijn er ook grazige gebieden en die zijn weer rijk aan Alpenkraai, grote en kleine trap, vaak in grotere aantallen dan in de Extremadura.

4. Wetlands Navarra

Tegenover de steppeachtige gebieden staan ook wetlands. De Laguna de Pitillas en de Embalse de las Cañas zijn de bekendste en goed beschermd. Hier hoor je nog volop de grote karekiet en zie je er baardmannetjes. Soorten zijn er algemeen die in Nederland nog maar weinig voorkomen, zoals purperreiger, woudaapje, roerdomp en krooneend. Je ziet hier ook de echt mediterrane soorten purperkoet, hop, bijeneter, zuidelijk klapekster, Alpenkraai en Iberische gele kwikstaart.

Vogels in Navarra

Het eerste wat je ziet als je de Frans-Spaanse grens oversteekt op weg van Biarritz naar Pamplona zijn zeer waarschijnlijk de vale gieren. Neem de moeite om even te kijken en je ziet er aasgieren, een enkele dwergarend, rode en zwarte wouwen tussen. En dit is nog maar het begin. Er zijn veel vale gieren in het Spaanse Navarra, eigenlijk kun je ze bijna geen dag mislopen. Ze worden goed beschermd en een handje geholpen met voederplaatsen.

Fietsen en wandelen in Navarra

Om alle mooiste plekjes in Navarra te ontdekken raden we aan om de wandelschoenen aan te trekken of de fiets op te stappen!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Kees van Berkel
Geschreven door
Kees van Berkel
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!