Ga naar content

Extremadura

Mooiste plekken Spanje - Extremadura in Spanje is een uitgestrekt gebied ten (zuid)westen van Madrid en grenzend aan Portugal. Tijdens een vakantie in Extremadura staan vogels en natuur centraal: het is een van de beste bestemmingen in Europa voor een vogelreis. Een overzicht van de mooiste plekjes en vakantietips.

Natuur in Extremadura in Spanje

Het Extremadura gebied ligt afgelegen en is altijd erg arm geweest. De weinig vruchtbare aarde verplichtte de bevolking tot een extensieve landbouw. Het dehesa landschap is er een uiting van, afgewisseld met rivierdalen en uitgestrekte steppeachtige vlakten. Er ontstond een unieke natuur in Extremadura. De flora en fauna, zoals reptielen en insecten, zijn er nog steeds extreem rijk. Maar het meest in het oog springt de enorme vogelrijkdom. Die bestaat voornamelijk uit soorten die voor Europa bijzonder zijn.

Bezienswaardigheden Extremadura

Wat zijn de mooiste plekken in het gebied en de hoogtepunten om te zien tijdens een natuurvakantie? Naturescanner geeft je leuke vakantietips en dingen die je niet mag missen in Extremadura:

1. Bergen

Het gebied wordt begrensd door de Sierra de Crédos, een gebergte met bergtoppen van wel 2.500m. Ook andere bergen, zoals de Sierra de San Pedro en Las Villuercas liggen in de Extremadura. Op de grens met Andalusië bevindt zich de Sierra Morena. Verder wordt het gebied doorkruist door de rivieren de Taag en de Guadiana.

2. Vogels van de Extremadura

Een vakantie in Extremadura staat voor iedere natuurliefhebber voor vogels. Er komen veel vogelsoorten voor die je wel vaker ziet. Hop, rode patrijs, de rotszwaluw, roodstuitzwaluw, de grijze gors, grauwe gors, roodborsttapuit, kleine zwartkop, ooievaar, zuidelijke klapekster, vale gier en monniksgier zijn er slechts enkele voorbeelden van. Extremadura is een van de beste gebieden in Spanje en Europa om roofvogels te observeren. 

3. Monfragüe nationaal park

Met name het Nationaal Park Monfragüe, gelegen aan de oevers van de Taag, is een belangrijk gebied voor roofvogels en een van de mooiste plekken in Extremadura. Langs de weg aan de oever van de rivier ligt de enorme gierenrots Peñafalcon.

Monfragüe nationaal park
Deel op Pinterest

Hier broeden vele vale gieren, een paar oehoes, slechtvalken en ook een paartje broedende zwarte ooievaars is goed waar te nemen. Je hebt er ook een goede kans om zwarte tapuit, Spaanse keizerarend, havikarend, steenarend te zien. Grijze gors, blauwe rotslijster, monniksgier, vale gier en slangenarend zie je er zeker. Het grootste deel van Monfragüe is gesloten voor toeristen, maar er zijn ook enkele wandelroutes waar veel vogels te zien zijn.

Bijzonder overnachten in Extremadura 

4. Sierra de Crédos

De Sierra de Crédos begrenst het noorden van de Extremadura. Het is uitgestrekt en op veel plaatsen moeilijk toegankelijk. In het oosten is een hooggelegen gebied, de Plataforma, dat goed bereikbaar is. De tocht erheen is prachtig door bossen, langs beken en weiden. Je ziet en hoort er waterpieper, ortolaan, citroenkanarie, grijze gors, baardgrasmus en kleine zwartkop. Soms ligt er in juni nog ijs en sneeuw op de Plataforma, maar meestal is het al open en kan je prachtige wandelingen maken. Daarbij kom je zeker de Iberische steenbok tegen die absoluut niet schuw is. Het is ook een plek waar je rotsmus, tapuit, de Spaanse vorm van de blauwborst, Alpenkraai en de zeldzame rode rotslijster niet kunt missen.

5. Dehesa landschap

De Extremadura is vooral bekend van het Dehesa landschap, dat nergens zo fraai ontwikkeld is als hier. Het is een afwisseling van weiden, akkertjes, vele muurtjes, bossen van steeneik en kurkeik. Wijd uiteen staande steeneiken worden geteeld voor de eikels als varkensvoer. De takken met bladeren werden gesnoeid voor veevoer. De kronen worden zo gesnoeid, dat drie horizontale hoofdtakken de vorm bepalen, waardoor deze bomen nooit hoog worden. Eens in de vier jaar wordt onder de bomen graan geteeld, waarna de grond 3 jaar braak ligt.

Dehesa Extremadura
Dehesa Extremadura
Deel op Pinterest

Meer kan de natuur in Extremadura niet leveren. In deze omgeving krijgt de spontane natuur veel kansen. Bijeneter, zwarte spreeuw, klapekster, roodkopklauwier, Europese kanarie en blauwe ekster zijn er niet weg te denken. Meer bijzonder is de kuifkoekoek. Roofvogels zijn er altijd met rust gelaten waardoor monniksgier, keizerarend, dwergarend, havikarend en grijze wouw hier vaste aanwezigen zijn. Als je hier bent duurt het niet lang voor je deze vogels ziet of hoort; vooral zomertortel, groene specht en wielewaal, het voortdurende zingen van de grauwe gors geven je een gevoel dat je even in een andere wereld in een andere tijd leeft. 

6. Vlakten van Trujillo

Grote delen van de Extremadura zijn de steppen waar een paar trekpleisters algemeen zijn zoals de grote en kleine trap, griel, kalanderleeuwerik, kuif-, boom-, Thekla en kortteenleeuwerik. Als je naar de lucht kijkt zie je roofvogels, niet alleen zwarte wouwen, maar ook grauwe kiekendief, torenvalk en kleine torenvalk. Deze laatste broedt in kolonies en vooral de kolonie in de oude kern van Trujillo is zeer indrukwekkend. Voortdurend zie je boven de stad kleine torenvalken, vooral in de avond. Boven de steppen zijn de gieren nooit weg en slangenarend en dwergarend dagelijkse waarnemingen, net als scharrelaar.

Kom in de periode eind april, begin mei en geniet in de steppen ten westen van Trujillo van de balts van de grote trap als die in grote groepen zich op hun best laten zien. De kleine trap bezet territoria, waar elk mannetje afzonderlijk de aandacht van vrouwtjes probeert te trekken door hoge sprongen in de lucht te maken vanuit de grazige vegetatie.

7. Wetlands in de Extremadura

De rivieren en de plassen en meertjes vormen niet de belangrijkste biotopen van de Extremadura, maar herbergen wel vogels die we in Nederland nog maar zelden zien of horen, zoals de grote karekiet, Cetti’s zanger en woudaap. Maar ook purperreiger, bruine kiekendief en ijsvogel zijn hier algemeen.

Vakantie in de Extremadura

Op zoek naar reistips? Een vakantie in Extremadura kan je makkelijk zelf organiseren: met eigen vervoer of het vliegtuig en dan verblijven in een van de vele natuurhuisjes. Bekijk zeker onze vakantietips voor de verschillende mogelijkheden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!