Nationale parken in Duitsland
Houd je van een sportieve, actieve natuurvakantie of houd je meer van relaxen? Met zijn verscheidenheid aan landschappen en diversiteit in flora en fauna heeft Duitsland voor elk type natuurliefhebber iets moois te bieden. Daarnaast beschikt het over 16 nationale parken waarin zowel bos-, berg- en waterliefhebbers hun hart kunnen ophalen.
16 Nationale Parken
In Duitsland bestaat ruim 32% van het landoppervlak uit beschermde natuur. De zestien nationale parken maken hier deel van uit. De Nationalparks, zoals ze in het Duits heten, zijn allemaal heel verschillend. Ze liggen verspreid door het hele land en herbergen dan ook een grote variatie aan flora en fauna. Van dichte bossen tot hoge pieken en witte krijtrotsen. Hieronder geven we je een kort overzicht van de Nationale Parken in Duitsland en wat elk van hen zo uniek maakt.
1. Nationaal Park Jasmund
Wanneer je beelden van dit park ziet, vraag je je wellicht af of dit wel echt in Duitsland is. Imposante witte krijtrotsen torenen hier hoog uit boven de Oostzee. De hoogste hiervan staat bekend als de Köningsstuhl en steekt bijna 120 meter boven de kust uit. Een lust voor het oog!
NP Jasmund bevindt zich op het schiereiland Jasmund (deel van het eiland Rügen) in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern en staat sinds 2011 op UNESCO’s werelderfgoedlijst. Behalve schitterende kliffen vind je in de rest van het nationaal park zeer oude, onaangetaste beukenbossen. Er groeien hier vele bloemen, zoals het leverbloempje, rood bosvogeltje en heerlijk geurende nachtorchis.
Vogels die hier broeden zijn onder andere de slechtvalk, huiszwaluw, gierzwaluw, fluiter, bonte en kleine vliegenvanger. Al wandelend kun je dit park verkennen en het maken van een boottocht is hier ook erg mooi. Zo bewonder je de kliffen uit uniek perspectief. Lees meer over mooie plekken en activiteiten in Jasmund NP.
2. Nationaal Park Bayerischer Wald
Maak kennis met het oudste nationaal park van Duitsland! In 1970 al kreeg dit natuurgebied de status van nationaal park. Nationaal Park Bayerischer Wald ligt in het oosten van Duitsland tegen de grens met Tsjechië. Samen met het Bohemer Woud (dat overgaat in het Nationaal Park Ŝumava in Tsjechië) vormt dit het grootste beschermde bosgebied van Midden-Europa.
De natuur zijn gang laten gaan is het doel van dit gebied. Je kan je dan ook voorstellen dat je hier echt wilde natuur aantreft. De bosrijke gebieden vormen een ideale basis voor een vakantie in de natuur. Het park heeft ruim 200 kilometer aan fietspaden en 300 kilometer gemarkeerde wandelpaden waar je mooie routes kan volgen.
De bergen in het Bayerischer Wald vormen de ideale locatie voor spannende klimtochten en stoere ritjes op de mountainbike. Ook voor de vogelspotters is hier voldoende te ontdekken. Vogels die hier leven, zijn onder meer de auerhoen, hazelhoen, witrugspecht, ruigpootuil en dwerguil. Ook kun je in het Bayerischer Wald met de nodige dosis geluk de lynx, wilde kat, bever, (edel)herten en mopsvleermuis tegenkomen.
3. Nationaal Park Unteres Odertal
Het Nationaal Park Unteres Odertal is een van de weinige natuurlijke overstromingsgebieden in Midden-Europa. Het park is ongeveer 60 km lang en loopt in een smalle strook van Hohensaaten tot aan Mescherin langs de rivier de Oder. Het park ligt voor het grootste gedeelte in het district Uckermark, in de deelstaat Brandenburg. Het grenst aan het Poolse Landschapspark Dolina Dolnej Odry en vormt samen met dit park een aaneengesloten beschermd natuurgebied.
Typerend voor dit natuurgebied zijn onder meer de hoefijzermeren en ooibossen én de vele vogels. Maar liefst 160 soorten broeden in het nationaal park, waaronder de zwarte ooievaar, oehoe en drie soorten arenden. Ook de kraanvogel en pijlstaarteenden komen hier voor. Het is dus fantastisch vogels kijken in Unteres Odertal. Naast de vele vogels zijn in het park ook grote grazers te vinden die helpen het landschap open te houden. Spot jij een oeros, wild paard, waterbuffel of wisent? Super imposant om deze dieren tegen het lijf te lopen.
4. Nationaal Park Eifel
De trots van deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het bevindt zich in het noorden van het gelijknamige gebied de Eifel; tussen Nideggen in het noorden, Gemünd in het zuiden en de Belgische grens in het westen. Dit beschermde gebied bestaat uit beukenbossen, dennenbossen, glooiende heuvels, kabbelende riviertjes en pittoreske dorpjes met vakwerkhuizen.
Het park is in de eerste plaats een waar wandeleldorado met eindeloos veel paden. Ook fietsers en ruiters kunnen hier volop genieten op de vele fietsroutes en ruiterpaden. Dieren die je hier kunt spotten, zijn onder andere de oehoe, wilde kat, zwarte ooievaar en muurhagedis. Dat maakt een bezoek aan Nationalpark Eifel nét even wat spannender.
5. Nationaal Park Hainich
In de deelstaat Thüringen ligt Hainich Nationaal Park, onderdeel van het grotere natuurpark Eichsfeld-Hainich-Werratal. Het bevindt zich in de stedendriehoek Eisenach, Mülhausen en kuuroord Bad Langensalza. Belangrijkste doel van het park is om het inheemse beukenbos te beschermen; de natuur laat men hier dan ook zoveel mogelijk met rust.
In 2011 verklaarde UNESCO dit park tot wereldnatuurerfgoed. Het bestaat met name uit rode beuken maar ook de es en linde komen veel voor. Daslook groeit hier volop evenals het leverbloempje en bosanemoon. In het park leven 13 vleermuissoorten en de schuwe wilde kat. Je kunt er goed fietsen en het park heeft ook vele gemarkeerde wandelpaden, waaronder de 139 km lange Hanichlandweg, een langeafstandspad.
6. Nationaal Park Hamburgisches Wattenmeer
Het nationaal park Hamburgse Waddenzee maakt deel uit van het Duitse waddengebied. Het is een exclave van de deelstaat Hamburg en ligt ten noordwesten van de havenstad Cuxhaven, in de monding van de rivier de Elbe. Samen met de andere delen van het internationale waddengebied staat het op de UNESCO werelderfgoedlijst.
Het echte Waddenzee gevoel ervaar je hier! Zie hoe gewone en grijze zeehonden in het water spelen. Spot de brandgans, eidereend en diverse steltlopers in het waddenlandschap. Of ga wadlopen! Wadlopen is leuk voor jong en oud, maar let wel, er zijn bepaalde zones waar dit maar beperkt toegestaan is.
De eilanden Neuwerk, Scharhörn en Nigerhörn liggen binnen het nationaal park. Neuwerk is leuk om te bezoeken en ligt op slechts enkele kilometers van Cuxhaven.
7. Nationaal Park Berchtesgaden
Kliffen, groene weides, grillige toppen, bergmeertjes, gletsjers en donkere bossen. Klinkt jou dat als muziek in de oren? Reis dan af naar dit Nationalpark in het district Berchtesgadener Land in Beieren. Het enige Nationalpark in de Duitse Alpen. Je bevindt je hier in het hart van de Duitse Alpen en dat betekent hoge pieken en diepe dalen. De pieken reiken tot 2700 meter de lucht in! Hier kom je naartoe voor mooie bergtochten over spannende paden en hangbruggen. Ook leuk is mountainbiken, varen en zwemmen in de bergmeren.
Is voor jou een vakantie niet compleet zonder het zien van wildlife? Dan zit je in NP Berchtesgaden helemaal goed. Hier maak je namelijk kans op het zien van bijzondere bergbewoners zoals de gems, steenbok, marmot, steenarend, korhoen, edelhert, ringslang en notenkraker.
8. Nationaal Park Schwarzwald
Het Zwarte Woud, wie kent het niet? In dit enorme natuurpark in Baden-Württemberg (Zuidwest-Duitsland) is een gedeelte aangewezen als Nationalpark Schwarzwald. Hier vergaap je je aan donkere naaldbossen, veengebieden, heidelandschappen, bergmeren en geweldige uitzichtpunten.
Het is een van de natste gebieden van Duitsland, maar daardoor ook heel groen. De karen uit de ijstijd (cirkelvormige valleien ontstaan door gletsjers) kenmerken dit natuurgebied. Ook ligt er een aantal hoge bergen van boven de 1000 meter. Het park biedt kilometers aan wandel-, fiets- en mountainbikepaden. De waaghalzen kunnen er raften op de rivier de Murg of mountainkarten. In de winter kun je er heerlijk skiën. Het Zwarte Woud is voor iedereen!
9. Nationaal Park Harz
Nationalpark Harz is een samenvoeging van twee andere nationale parken: Hochharz in Saksen-Anhalt en Harz in Nedersaksen. Het park bestaat voor ruim 95% uit bos, met name naaldbomen, maar daarnaast vergaap je je aan de romantische beekjes, bijzondere rotsformaties en de vele wilde dieren. Net als in andere nationale parken geldt dat men de natuur zijn gang laat gaan.
Icoon van het park is de 1141 meter hoge berg Brocken, ook wel Blocksberg genoemd. Niet alleen het hoogste punt van Nationaal Park Harz, maar ook de hoogste berg van Noord-Duitsland. Vanaf de top bewonder je de schitterende vergezichten van de Harz.
Het park verken je het best via de afwisselende wandelroutes en uitdagende fietspaden. Houd onderweg je ogen zeker open voor wilde dieren. Soorten die je kunt tegenkomen zijn bijvoorbeeld de zwarte ooievaar, de Euraziatische lynx en de alpen-smaragdlibelle op de uitgestrekte heidevelden.
10. Nationaal Park Kellerwald-Edersee
Centraal in Duitsland vind je Nationaal Park Kellerwald-Edersee, dat deel uitmaakt van het overkoepelende Natuurpark Kellerwald-Edersee. Net zoals het Nationaal Park Jasmund is dit park toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO omdat de aanwezige beukenbossen een oerboskarakter hebben.
Ook de andere flora en fauna in Kellerwald-Edersee is bijzonder. Door de rust in het park zijn de zwarte ooievaar en oehoe teruggekeerd. Edelherten voelen zich hier thuis. De wilde kat en lynx verstoppen zich ergens in de bossen. En 's avonds laten de vleermuizen zich zien. Naast de beuk groeit hier ook de zomerlinde, Noorse esdoorn en elsbes. De witte veldbies, alpenbes en rotsanier komen hier ook voor. Het park verken je makkelijk te voet of per fiets via gemarkeerde paden en wegen. Twee leuke LAW's in het park zijn de Oerwoudroute (70 km) en de Kellerwaldsteig (156 km).
11. Nationaal Park Müritz
In het merengebied van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern bevindt zich het Nationaal Park Müritz. Ook wel het land van de 1000 meren genoemd! Hier is het een en al water. Het park bestaat uit twee delen; het grootste, noordwestelijke deel hiervan heet Müritz en ligt aan de Müritzsee. De Müritzsee is het grootste meer in de regio en biedt vertier voor iedere natuurliefhebber. Of je nou lekker wil wandelen, zwemmen, kajakken, een rondvaart wil maken of relaxen op de strandjes.
Het zuidoostelijke deel heet Serrahn waar je de hoogste heuvels kunt vinden. De beukenbossen van dit deelgebied staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Op beide delen vind je veel wandel- en fietspaden. Een toffe LAW is de Müritz Nationalpark-Weg van totaal 175 kilometer. Je kan de hele route doen of bijvoorbeeld één etappe als dagwandeling. Je kan met de bus makkelijk terug naar het beginpunt.
Het grootste deel van het park bestaat uit bos, maar veen en moeras, grasland, akkers en natuurlijk water vind je hier ook. Dit natuurgebied biedt een fijne kraamkamer voor de zee- en visarend en kraanvogels. Ook de wintertaling, grote karekiet en groenpootruiter voelen zich hier thuis evenals vossen, herten en zelfs wolven. Let op: een deel van het nationaal park is niet toegankelijk voor auto’s, maar er rijdt een nationaal park bus die je naar de mooiste plekken brengt.
12. Nationaal Park Niedersächsisches Wattenmeer
Dankzij de ligging net over de grens met Nederland is NP Niedersächsisches Wattenmeer een fijne bestemming voor een weekendje weg. De naam betekent niks anders van Waddenzee van Nedersaksen en je kan dus al raden waar het ligt. Het strekt zich uit vanaf de slikken en schorren bij Dollard, net over de grens met provincie Groningen, tot aan de vaargeul van de Elbe. In het Waddenzeegebied liggen de Oost- en West-Friese eilanden zoals Borkum, Juist en Norderney. Heerlijke eilanden voor een korte getaway.
Het landschap kenmerkt zich door slikken, wadden, kwelders, duinen en riviermondingen. Helmgras groeit hier volop en de kwelders vormen een goede biotoop voor lamsoor. Je komt naar dit nationaal park voor de rust en de dieren. Maar liefst 400 verschillende vogelsoorten zijn hier gespot als ook gewone en grijze zeehonden en bruinvissen. Vogels die hier broeden zijn onder meer de eidereend, bergeend, kluut en enkele sternsoorten. Om het nationaal park te leren kennen zijn de drie bezoekerscentra een fijne uitvalsbasis. Je kunt er wadlopen onder begeleiding van een gids, lekker paardrijden of mooie fietstochten maken langs de kust. Simpelweg genieten van de rust is ook een aanrader!
13. Nationaal Park Hunsrück-Hochwald
In het zuidwesten van Duitsland, in de deelstaten Rijnland-Palts en Saarland, ligt het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald. Het omvat de westelijk hoogste delen van de Hunsrück (Idarwald/Hochwald) en wordt omgegeven door het Natuurpark Saar-Hunsrück. De beroemde edelsteenstad Idar-Oberstein ligt vlakbij. De natuur in dit jongste nationale park is fascinerend met zijn oude beukenbossen, bijzondere wetlands, grandioze rotslandschappen, steile hellingen van de Rosselhalde en het zeldzame heuvelveen. Hier laat men de natuur ook zoveel mogelijk met rust zodat er langzamerhand een oerbos kan ontstaan.
In de bossen leven zwarte ooievaars, vleermuizen en de grootste populatie wilde katten van Centraal-Europa. Het park heeft diverse mooie en uitdagende wandel- en fietsroutes, waaronder MTB-parcours en diverse ruiterpaden. Ook kun je er zwemmen. Breng ook zeker een bezoek aan het Keltische heuvelfort Otzenhausen met zijn indrukwekkende ringmuur uit de legendarische tijd van de Kelten.
14. Nationaal Park Sächsische Schweiz
Ten oosten van Dresden, aan de rivier de Elbe, ligt NP Sächsische Schweiz. Het park strekt zich uit over zowel Duitsland als Tsjechië, waar het Nationaal Park České Švýcarsko (Boheems Zwitserland) heet. Het magische natuurgebied Elbesandsteingebergte maakt deel uit van het Nationaal Park Sächsische Schweiz. Het gebied bestaat uit indrukwekkende rotsformaties, tafelbergen, sprookjesachtige bossen en smalle, diepe kloven.
Onder meer zwarte ooievaars, ijsvogels, everzwijnen, lynxen en marters leven hier. Naast wandelen en fietsen op gemarkeerde paden en wegen kun je hier ook klimmen; de ruim 1100 zandsteenrotsen lenen zich hier uitstekend voor. Er zijn klimroutes voor zowel kinderen als volwassenen. Wanneer je Sächsische Schweiz bezoekt waan je je hoe dan ook in een sprookje.
15. Nationaal Park Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer
Een enorm nationaal park dat zich uitstrekt van de monding van de Elbe tot aan de Duits-Deense grens. Opvallend is dat tweederde van het park onder water ligt. Het deel dat wél droog ligt bestaat vooral uit zoutwatermoeras. Typerende fauna en flora voor dit deel van de Waddenzee zijn bruinvissen, brandganzen, eidereend, roodzwenkgras en het zeegras. Het Nationaal Park Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer is niet alleen aangewezen als UNESCO biosfeerreservaat, het staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Wadlopen, vogels spotten en fietsen zijn hier de voornaamste activiteiten.
16. Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft
Als je ergens in het hart van de natuur bent, is het hier. NP Vorpommersche Boddenlandschaft ligt gedeeltelijk in de Oostzee in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Het prachtige natuurgebied bevat twee grote lagunegebieden die men de Bodden noemt. In het westen vind je het schiereiland Darss-Zingst en in het oosten ligt het eiland Hiddensee. De windrichting domineert de kustwateren in dit gebied en niet het getijde, zoals bij de Waddenzee. Bij aflandige wind kan de waterstand er dus vele meters lager liggen dan bij aanlandige wind, waardoor de ondiepste gedeelten kunnen droogvallen.
Wadbewoners zoals de kluut en de drieteenstrandlopers kunnen op deze zogenoemde windwadden dan volop voedsel vinden. Kraanvogels vinden ook hun weg naar dit mooie natuurgebied dat je goed wandelend, fietsend of per boottocht kunt verkennen. Een unieke back to nature ervaring krijg je door een kajak te huren en je een weg te banen door het bijzondere Boddenlandschaft.
Maak je graag een rondreis door Duitsland? Bezoek dan zeker een van de nationale parken tijdens je verblijf in het afwisselende landschap van onze oosterburen. Wij schreven dit artikel in samenwerking met het Duits verkeersbureau, maar we inspireren je zoals je dat van Naturescanner gewend bent.