Ga naar content

Nationale parken in Duitsland

Natuur in Duitsland - Houd je van een sportieve, actieve natuurvakantie of ben je meer een recreatieve natuurgenieter? Hoe dan ook, met zijn verscheidenheid aan landschappen en diversiteit in flora en fauna heeft Duitsland elke type natuurliefhebber iets moois te bieden. Daarnaast beschikt het over 16 nationale parken waarin zowel bos-, berg- en waterliefhebbers hun hart kunnen ophalen.

16 Nationale Parken

In Duitsland bestaat ruim 32% van het landoppervlak uit beschermde natuur. Procentueel gezien hebben onze oosterburen dan niet het grootste oppervlakte beschermd natuurgebied, ze staan wel op de eerste plaats wat betreft het aantal aangewezen natuurgebieden. Dit zijn er namelijk 17.654. De 16 natuurgebieden die tot Nationaal Park zijn uitgeroepen, maken hier deel van uit. Hun gezamenlijke oppervlakte bestaat uit bijna 950.000 hectare (circa 2,65% van het Duitse grondgebied). Hieronder een klein overzicht van de Nationale Parken in Duitsland:

1. Nationaal Park Bayerischer Wald

Ten oosten van de deelstaat Beieren, in de districten (Landkreis) Regen en de Freyung-Grafenau en langs de Tsjechische grens bevindt zich het Nationaal Park Beierse Woud. Het is circa 240 km² groot en bestaat onder andere uit hoog gelegen bossen, hoge bomen en hoogveen.

In 1970 werd dit park uitgeroepen tot nationaal park en was daarmee het eerste Duitse nationale park. Met het Bohemer Woud (dat overgaat in het Nationaal Park Ŝumava in Tsjechië) vormt het samen het grootste beschermde bosgebied van Midden-Europa. De natuur zijn gang laten gang, is het doel van dit gebied.

Het park heeft ruim 200 km aan fietspaden, 300 km gemarkeerde wandelpaden en heeft diverse wandel- en fietsroutes. De aanwezige bergen vormen de ideale locatie voor spannende klimtochten en stoere ritjes op de mountainbike. Vogels die hier leven, zijn onder meer de auerhoen, de hazelhoen, de witrugspecht, ruigpootuil en dwerguil. Ook kun je er met de nodige dosis geluk de lynx, wilde kat, bever, (edel)herten en mopsvleermuis tegenkomen.

2. Nationaal Park Berchtesgaden

Dit park ligt in het Beierse district Berchtesgadener Land. Dit is het enige nationale park dat zich in de Duitse Alpen bevindt. Het grenst ten zuiden, oosten en westen aan de Oostenrijkse provincie Salzburg. De hoogte van het park varieert van 603,3 (Königssee) tot 2713 m boven de zeespiegel. De oppervlakte van dit beschermd natuurgebied is circa 208 km² en maakt deel uit van UNESCO gestichte biosfeerreservaat Berchtesgaden.

Dieren die je hier kunt tegenkomen, zijn onder andere het edelhert, gems, marmot, sneeuwmuis, steenarend, korhoen, auerhoen en notenkraker. Ook bedreigde diersoorten zoals de gladde slang, ringslang en Königssee meerforel leven hier. Het heeft veel paden en loopbruggen zodat je diverse bergtochten kunt maken. Ook fietsen, varen en zwemmen staan hier op het programma.

3. Nationaal Park Eifel

Dit is het enige nationale park in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het bevindt zich in het noorden van het gelijknamige gebied de Eifel; tussen Nideggen in het noorden, Gemünd in het zuiden en de Belgische grens in het westen. Dit beschermd gebied is ongeveer 110 km² groot en bestaat uit beukenbossen, dennenbossen, glooiende heuvels, kabbelende riviertjes en pittoreske dorpjes met vakwerkhuizen.

Dieren die je hier kunt spotten, zijn onder andere de oehoe, de wilde kat, de zwarte ooievaar en muurhagedis. Het park is in de eerste plaats een waar wandeleldorado met eindeloos veel paden. Ook fietsers en ruiters kunnen hier volop genieten op de vele fietsroutes en ruiterpaden.

4. Nationaal Park Hainich

In de deelstaat Thüringen ligt Hainich Nationaal Park, onderdeel van het grotere natuurpark Eichsfeld-Hainich-Werratal. Het heeft een oppervlakte van 75 km² en bevindt zich in de stedendriehoek Eisenach, Mülhausen en kuuroord Bad Langensalza. Belangrijkste doel van het park is om het inheemse beukenbos te beschermen; de natuur laat men hier dan ook zoveel mogelijk met rust.

In 2011 verklaarde UNESCO dit park tot wereld natuurerfgoed. Het bestaat met name uit rode beuken maar ook de es en linde komen veel voor. Daslook groeit hier volop evenals het leverbloempje en bosanemoon. In het park leven 13 vleermuissoorten evenals de wilde kat. Je kunt er goed fietsen en het park heeft ook vele gemarkeerde wandelpaden,  waaronder ook de 139 km lange Hanichlandweg, een langeafstandspad.

5. Nationaal Park Hamburgisches Wattenmeer

Het nationaal park Hamburgse Waddenzee maakt deel uit van het Duitse waddengebied. Het is een exclave van de deelstaat Hamburg en ligt ten noordwesten van de havenstad Cuxhaven, in de monding van de rivier de Elbe. Samen met de andere delen van het internationale waddengebied staat het op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Aan de zuidwestelijke en oostelijke zijde grenst het nationaal park aan het Nationaalpark Niedersächsisches Wattenmeer. Het bevat het eiland Neuwerk, de onbewoonde eilanden Scharhörn en Nigerhörn en bestaat daarnaast vooral uit zandplaten en prielen. De gewone en grijze zeehond kun je hier in het water zien spelen. Vogelaars kunnen de brandgans, eidereend en diverse steltlopers observeren. Wadlopen is leuk voor jong en oud, maar let wel, er zijn bepaalde zones waar dit maar beperkt toegestaan is.

6. Nationaal Park Harz

Dit nationale park ligt in de deelstaten Niedersachsen en Sachsen-Anhalt en bestaat ruim 95% uit bos, met name naaldbomen. Het gebied is bijna 247 km2 groot. In zijn huidige vorm bestaat het pas sinds 2005, toen het nationale park Hochharz eraan is toegevoegd. Ook in dit nationale park geldt dat men de natuur zijn gang laat gaan. De 1141 meter hoge berg Brocken, ook wel Blocksberg genoemd, is niet alleen het hoogste punt van Nationaal park Harz. Het is ook de hoogste berg van Noord-Duitsland. Op de top van de berg staat een weerstation met hoge mast. Geniet hier van schitterende vergezichten. Dieren die je kunt tegenkomen zijn bijvoorbeeld de zwarte ooievaar, de Euraziatische lynx en de alpen-smaragdlibelle op de uitgestrekte heidevelden. Het park kun al wandelend of fietsend verkennen. Er liggen diverse mooie wandelpaden en uitdagende fietsroutes.

7. Nationaal Park Jasmund

Dit park bevindt zich op het schiereiland Jasmund (deel van het eiland Rügen) in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Het is 30,03 km2 groot en is daarmee het kleinste Duitse nationale park. Kenmerkend zijn de witte krijtrotsen aan de Oostzeekust. De hoogste hiervan staat bekend als de Köningsstuhl en steekt bijna 120 meter boven de kust uit. De rest van het nationaal park bestaat uit zeer oude, ontastbare beukenbossen. Sinds 2011 staat het Nationaal Park Jasmund op UNESCO’s werelderfgoedlijst. Er groeien hier vele bloemen, zoals het leverbloempje, rood bosvogeltje, heerlijk geurende nachtorchis. Vogels die hier broeden zijn onder andere de slechtvalk, huiszwaluw, gierzwaluw, fluiter, bonte en kleine vliegenvanger. Al wandelend kun je dit park verkennen en ook het maken van een boottocht is hier goed mogelijk.

8. Nationaal Park Kellerwald-Edersee

Het Nationaal Park Kellerwald-Edersee bevindt zich in noordelijk deel van het middelgebergte Kellerwald in het district Waldeck-Frankenberg, ten noordwesten van de deelstaat Hessen. Het heeft een oppervlakte van 57,385 km2 en maakt deel uit van het 406 km2 grote Natuurpark Kellerwald-Edersee. Net zoals het Nationaal Park Jasmund is dit park toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO omdat de aanwezige beukenbossen een oerboskarakter hebben. Naast beuken groeit hier ook de zomerlinde, Noorse esdoorn en elsbes. De witte veldbies, alpenbes en rotsanier komen hier ook voor. Dieren die hier leven, zijn onder meer de Europese wilde kat, Bechsteins vleermuis, de Euraziatische lynx, grijskopspecht en zwarte specht. Het park kan men prima te voet of per fiets verkennen via gemarkeerde paden en wegen.

9. Nationaal Park Müritz

In het zuiden van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern bevindt zich het Nationaal Park Müritz. Het heeft een omvang van 322 km2 en is hiermee het grootste op land gelegen Duitse nationale park. Het bestaat uit twee delen; het grootste, noordwestelijke deel hiervan heet Müritz en ligt aan de aan de Müritzsee. Het zuidoostelijke deel heet Serrahn waar je de hoogste heuvels kunt vinden. De beukenbossen van dit deelgebied staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Op beide delen vind je veel wandel- en fietspaden. Ook kun je dit waterrijke gebied, in totaal zijn er 107 meren, heel goed vanaf het water verkennen. Het grootste deel van het park bestaat uit bos, maar veen/moeras, grasland, akkers en natuurlijk water vind je hier ook. Dit natuurgebied biedt een prachtige kraamkamer voor de zee - en visarend en kraanvogels. Ook de wintertaling, grote karekiet en groenpoortruiter voelen zich hier thuis evenals vossen, herten en zelfs wolven. Flora die hier voorkomen, zijn de jenerverbes en zeldzame cypergrassoorten, zoals de galigaan.

10. Nationaal Park Niedersächsisches Wattenmeer

Dit nationale park ligt in de deelstaat Niedersachsen en betreft de Oost- en West-Friese Waddeneilanden, de schorren en slikken bij de Dollard, de havenstad Cuxhaven en de vaargeul van de Elbe. Het heeft een oppervlakte van 345.800 hectare, is een onderdeel van de Waddenzee en staat sinds 2009 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Slikken, wadden, kwelders, duinen en riviermondingen komen hier voor net zoals organismen als diatomeeën, tweekleppigen, stekelhuidige en de zeepier. Vogels die hier broeden zijn onder meer de eidereend, bergeend, kluut en enkele sternsoorten. Helmgras groeit hier volop en de kwelders vormen een goede biotoop voor lamsoor. Je kunt er wadlopen, al dan niet onder begeleiding van een gids of mooie fietstochten maken langs de kust.

11. Nationaal Park Sächsische Schweiz

Dit nationale park ligt ten oosten van Dresden, aan de Tsjechische grens, in de Duitse deelstaat Saschen. Het is circa 93,5 km2 groot, ligt aan rivier de Elbe en bevindt zich zowel in Duitsland als ook Tsjechië, waar het Nationaal park České Švýcarsko (Boheems Zwitserland) heet. Het magische natuurgebied Elbesandsteingebergte maakt deel uit van het Nationaal Park Sächsische Schweiz. Het park bestaat uit indrukwekkende rotsformaties, tafelbergen, sprookjesachtige bossen en smalle, diepe kloven. Onder meer zwarte ooievaars, ijsvogels, everzwijnen, lynxen en marters leven hier. Naast wandelen en fietsen op gemarkeerde paden en wegen kun je hier ook klimmen; de ruim 1100 zandsteenrotsen lenen zich hier uitstekend voor. Er zijn klimroutes voor zowel kinderen als volwassenen.

12. Nationaal Park Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer

Dit Duitse nationale park ligt in deelstaat Schleswig-Holstein en heeft een oppervlakte van 4410 km2. Het is dan ook met recht het grootste nationale park van Duitsland. Het reikt zich uit van de Duitse-Deense zeegrens in de Noordzee tot de Elbemonding in het zuiden. 68% van dit park ligt blijvend onder water en 30% valt periodiek droog. Het grootste deel van het land bestaat uit zoutwatermoeras. En enkele Halligen, dit zijn voor dit deel van het waddengebied typerende duin- en dijkloze waddeneilanden, komen in dit park voor. Typerende fauna en flrora voor dit deel van de Waddenzee zijn bruinvissen, brandganzen, eidereend, roodzwenkgras en het zeegras. Het Nationaal Park Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer is niet alleen aangewezen als UNESCO biosfeerreservaat, het staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

13. Nationaal Park Unteres Odertal

Dit park omhelst een overstromingsgebied aan de benedenloop van rivier de Oder en ligt voor het grootste gedeelte in het district Uckermark, in de deelstaat Brandenburg. Het grenst aan het Poolse Landschapspark Dolina Dolnej Odry en vormt met dit park een aaneengesloten beschermd natuurgebied. Het Nationaal Park Unteres Odertal heeft een oppervlakte van 103,23 km2 en is een van de weinige natuurlijke overstromingsgebieden in Midden-Europa. Het park is ongeveer 60 km lang en loopt in een smalle strook van Hohensaaten tot aan Mescherin. Typerend voor dit natuurgebied zijn onder meer de hoefijzermeren en ooibossen. De kwartelkoning broedt hier en ook de bever en vele kraanvogels en pijlstaarteenden kun je hier onder meer spotten.

14. Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft

Dit park is met zijn oppervlakte van 805 km2 het op twee na grootste nationale park in Duitsland. Het ligt gedeeltelijk in de Oostzee in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Het prachtige natuurgebied bevat twee grote lagunegebieden die men de Bodden noemt. In het westen vind je het schiereiland Darss-Zingst en in het oosten ligt het eiland Hiddensee. De windrichting domineert de kustwateren in dit gebied en niet het getijde, zoals bij de Waddenzee. Bij aflandige wind kan de waterstand er dus vele meters lager liggen dan bij aanlandige wind, waardoor de ondiepste gedeelten kunnen droogvallen. Wadlopers als bijvoorbeeld de kluut en de drieteenstrandlopers kunnen op deze zogenoemde windwadden dan volop voedsel vinden. Kraanvogels vinden ook hun weg naar dit mooie natuurgebied dat je goed wandelend, fietsend of per boottocht kunt verkennen.

15. Nationaal Park Schwarzwald

In de deelstaat Baden-Württemberg in het zuidwesten van Duistland, bevindt zich het 101 km2 grote Nationale Park Schwarzwald. Het ligt in het natuurpark Schwarzwald Mitte/Nord, anders gezegd in natuurpark het Zwarte Woud. Dit natuurpark omvat donkere naaldbossen, veengebieden, heidelandschappen, bergmeren en heeft diverse geweldige uitzichtpunten. Het is een van de natste gebieden van Duitsland. De karen uit de ijstijd (cirkelvormige valleien ontstaan door gletsjers) kenmerken dit natuurgebied. Ook liggen er een aantal hoge bergen van boven de 1000 meter. Het park biedt kilometers aan wandel-, fiets- en mountainebikepaden. De waaghalzen kunnen er raften op de rivier de Murg of mountainkarten. In de winter kun je er heerlijk skiën.

16. Nationaal Park Hunsrück-Hochwald

In het zuidwesten van Duitsland, in de deelstaten Rheinland-Pfalz en Saarland, ligt het 101 km2 grote National Park Hunsrück-Hochwald. Het omvat de westelijk hoogste delen van de Hunsrück (Idarwald/Hochwald) en wordt omgegeven door het Natuurpark Saar-Hunsrück. De beroemde edelsteenstad Idar-Oberstein ligt nabij. De natuur in dit jongste nationale park is fascinerend met zijn oude beukenbossen, bijzondere wetlands, grandioze rots landschappen, steile hellingen van de Rosselhalde en het zeldzame heuvelveen. Hier laat men de natuur ook zoveel mogelijk met rust zodat er langzamerhand een oerbos kan ontstaan. In de bossen leven zwarte ooievaars, vleermuizen en de grootste populatie wilde katten van Centraal-Europa. Het park heeft diverse mooie en uitdagende wandel- en fietsroutes, waaronder MTB-parcoursen en diverse ruiterpaden. Ook kun je er zwemmen. Breng ook zeker een bezoek aan het Keltische heuvelfort Otzenhausen met zijn indrukwekkende ringmuur uit de legendarische tijd van de Kelten.
Maak je graag een rondreis door Duitsland? Bezoek dan zeker een van de nationale parken tijdens je verblijf in het afwisselende landschap van onze oosterburen.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!