Ga naar content

Duitse Alpen

De natuur in het meest zuidoostelijke deel van Duitsland is imposant. De bergen torenen hoog uit boven typerende dorpjes en weerspiegelen in heldere, blauwe meren, zoals de Königssee. De natuur in de Duitse Alpen leent zich zowel voor korte dagwandelingen of meerdaagse trektochten. In de winter is het gebied populair als Duitse wintersport bestemming.

Natuur in de Duitse Alpen

De Duitse Alpen vormen met hun diversiteit aan landschappen een ideale bestemming voor een heerlijke vakantie in de natuur. Heel veel wandelpaden zijn er niet, omdat men de toeristen een beetje probeert weg te houden in verband met natuurbehoud. Toch zijn de mooiste plekken wel te voet of per boot te bereiken. Het Nationaal Park Berchtesgaden en de Königssee behoren zonder twijfel tot de mooiste gebieden in de Duitse Alpen, maar vergeet ook de Allgäu niet, waar je eindeloos kunt hiken, ver weg van de bewoonde wereld.

Tips vakantie Duitse Alpen

Wandelen, wintersport of simpelweg genieten van de natuur in de Duitse Alpen? Bedenk wat je wil doen tijdens een vakantie in de Duitse Alpen en bekijk de mooie vakanties in de Duitse en Beierse Alpen van door ons geselecteerde reisorganisaties. Lees informatie over het Beierse Woud en over de Alpen in overige landen. Vakantie in de Duitse Alpen, daar hoort ook bier bij. Al eeuwen brouwen Duitsers in de zuidelijke regio hun eigen streekbieren, wat de nodige traditionele feesten met zich meebrengt. Pure Duitse Gemütlichkeit!

Mooiste plekken Duitse Alpen

Wat zijn de mooiste gebieden van de Duitse Alpen? Berchtesgaden - in het uiterste oosten - is met haar prachtige meren onmiskenbaar een van de mooiste regio's in Zuid-Duitsland. De mooiste plekjes bereik je vaak te voet en dus vermelden we ook de vele wandelpaden. De hoogste berg van de Duitse Alpen is de Zugspitze, ten noorden van Innsbruck. Dat is dus weer meer in het centrale zuidelijke deel. Een overzichtje van bezienswaardigheden.

1. Nationaal Park Berchtesgaden

In het zuidoosten van Duitsland ligt het Nationaal Park Berchtesgaden, waar enorme rotspartijen oprijzen tussen groen struikgewas en alpiene bergweiden. Het Nationaal Park bestaat pas sinds 1978 en sinds een eeuw wordt er veel aandacht besteed aan het behoud van deze mooie natuur. Grote stukken oerbos verspreiden zich hier over de Duitse Alpen.

Hintersee Zuid-Duitsland
Deel op Pinterest

Een unieke vegetatie en prachtige bloemen verspreiden zich door het Berchtesgadener Land, lammergieren cirkelen over de imposante bergen en steenbokken kruisen zomaar je pad tijdens een wandeling. In dit deel van de Duitse bergen is de natuur adembenemend mooi en is een ontspannen vakantie in een fraai bergdecor gewaarborgd.

Een spectaculaire 4-daagse tocht voert langs de hoogtepunten van Berchtesgaden Nationaal Park, zoals de Königssee en de hoogste berg, de Watzmann (2.713 m).

- Hintersee

De Hintersee is een oogverblindend mooi meer bij Ramsau. Het door een steenlawine ontstane meer is een trekpleister voor natuurliefhebbers. Hoewel het smeltwater erg koud is, kan je in de zomermaanden toch wel heerlijk pootje baden en soms zwemmen in het glasheldere water. Ook kan je kanoën of varen op het water. In de wintermaanden wordt er veel geschaatst op het ijs. In het Zauberwald is het prachtig wandelen.

- Wagingersee

Prachtig meer met de Berchtesgadener Alpen op de achtergrond. Dit meer is verbonden met de Tachinger See en ligt in de buurt van Waging am See, Taching am See en Petting.

- Königssee

De beste wandelingen in het Berchtesgaden National Park bevinden zich bij de Königssee: een ander schitterend meer omringd met steile berghellingen, dicht bij de grens met Oostenrijk, in het uiterste zuidoosten van Duitsland. Het is het diepste meer van Duitsland, en is ca. 6 km lang en 1 km breed. Aan de oever van de Königssee ligt een pittoresk kerkje, de Sint-Bartholomeüskerk. De kerk heeft witte muren en rode koepeldaken, die prachtig in het donkere water van het meer weerspiegelen.

Königssee Duitsland
Deel op Pinterest

Bijzonder overnachten bij de Königssee? Bekijk de 10 beste hotels op Booking.com.

2. Allgäuer Alpen en Neuschwanstein

Hét sprookjeskasteel van Duitsland! Het wereldberoemde Slot Neuschwanstein ligt bij Füssen in de Allgäu. Het door Lodewijk II in de 19de eeuw gebouwde kasteel behoort tot de meest bezochte bezienswaardigheden van de Duitse Alpen en Duitsland in het algemeen. Je kunt te voet naar boven, of je laten vervoeren door bus of koets. Iets verderop werd rond 1850 de Marienbrücke gebouwd, een voetgangersbrug die een schitterend uitzicht biedt op het slot. 

Neuschwanstein kasteel
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De brug wordt echter al enkele jaren gerenoveerd. Wil je bovenstaand uitzicht hebben, dan moet je de Pöllat rivier achter het kasteel oversteken, het tussen de bomen verscholen wandelpad zoeken en de helling opklimmen tot bij een uitzichtpunt. Goed schoeisel is een must!

3. Zugspitze

Niet ver van het sprookjeskasteel een letterlijk hoogtepunt, de 2.962 meter hoge Zugspitze. Zomer en winter een walhalla voor de outdoor liefhebber, want hier is altijd wat te beleven. Of je nu wilt skiën in de Duitse Alpen, mountainbiken of een gave trektocht maken, het kan hier allemaal.

Vanaf de Eibsee heb je een fraai zicht op het gebergte, dat prachtig weerspiegelt in het stille water van het meer.

4. Alpenwelt Karwendel

Tussen de Karwendel, Isar en Zugspitze kan je een leuke bergvakantie beleven in de plaatsen Mittenwald, Krün en Wallgau. Hier staan Beierse tradities en festivals centraal, midden tussen de bergen, meren en weilanden. Bekijk onze tips voor een vakantie in de Alpenwelt Karwendel.

5. Oberstdorfer Alpen

Ontdek een van de mooiste gebieden in Zuid-Duitsland: de bergen bij Oberstdorf in de Zwaben streek. De frisse berglucht en de adembenemende landschappen zijn in de zomer een paradijs voor wandelaars, fietsers en bergbeklimmers. In de winter is dit een van de favoriete wintersportgebieden in Duitsland. Ruim 200 km aan uitgezette wandelpaden op 3 hoogteniveaus verwelkomen wandelaars in alle niveaus. Drie liften brengen je naar de mooiste plekken van de Duitse Alpen.

Vanaf de Nebelhorn, die ook per kabellift bereikbaar is, geniet je van de bekende 400 toppenblik. In de bergen voeren wandelpaden vanaf juni tot half oktober naar berghutten. In sommige hutten kan je zelfs overnachten, zodat je van hut naar hut kan wandelen.

Breitachklamm
Deel op Pinterest

Gaaf om te zien bij Oberstdorf is de Breitachklamm, een van de diepste en mooiste kloven van Europa. Voeg daar enkele historische monumenten aan toe en je begrijpt waarom Oberstdorf im Allgäu een prachtige bestemming in Zuid-Duitsland is.

Wandelen in de Duitse Alpen

Wie de natuur in de Duitse Alpen optimaal wil ervaren moet het Berchtesgadener land en de Allgäuer Alpen te voet verkennen. Met meer dan 230 kilometer aan uitgezette wandelpaden in alle niveaus, biedt het een grote diversiteit aan landschappen en mogelijkheden. Er zijn tal van dagtochten (zelfs voor rolstoelen en kinderwagens), maar ook meerdaagse huttentochten in de Duitse bergen. In Allgäu is het zelfs mogelijk om 7-10 dagen te hiken in de bergen, zonder dat je bewoonde wereld passeert. Dat is toch wel bijzonder in Duitsland!

- Watzmann huttentocht

Tijdens deze 4-daagse tocht overnacht je in sfeervolle berghutten van het Berchtesgaden Nationaal Park. De eerste etappe vangt aan bij de Königssee en voert je na een lange klim naar het Watzmannhaus. De volgende dag vervolg je de route naar de Wimbachgrieshütte. Een lange dag hiken, met veel stijgen en dalen. Optioneel kan je de Hochecks beklimmen. De derde etappe leidt naar de Funtensee, waarbij je het stenen plateau van de Wimbachgries oversteekt.
De laatste dag daal je van het Kärlingerhaus weer af naar de Königssee en steek je het meer over met een elektrische boot.

Wandelen Duitse Alpen
Deel op Pinterest

- Weitwanderweg Berchtesgaden

In de meeste berghutten kan je overnachten. De 160 kilometer lange Weitwanderweg Berchtesgaden - Salzburg (5200 m hoogteverschil) is een van de bekendste wandelroutes. Deze kan in 7 delen verdeeld worden. Ook in de winter kan je met sneeuwschoenen de besneeuwde omgeving verkennen tijdens een winterwandeling. Lees ook meer over wandelen in Duitsland.

- Wandeltrilogie van Allgäu

In de Allgäuer Alpen werden 3 themaroutes uitgezet op 3 verschillende hoogtes. Hiermee zet de regio de grote verscheidenheid aan natuur en landschappen in de spotlights. De routes zijn onderverdeeld in 54 etappes, zodat je zelf de lengte van je tocht kunt bepalen.
De Himmelsstürmer-Route voert naar de hoogste gebieden van de Allgäuer Alpen. De meest uitdagende etappes, met de mooiste vergezichten!
De Wässerlaufer-Route concentreert zich rond het thema water, want het natuurgebied is rijk aan meertjes, rivieren en watervallen.
De Wiesengänger-Route is een langeafstandspad door de lager gelegen delen van de Duitse Alpen, waarbij je het groene, glooiende landschap van de dalen en valleien ontdekt.

Naast de langeafstandspaden en huttentochten zijn er veel andere paden en routes in de natuurgebieden. 

Fietsen in Zuid-Duitsland

De regio leent zich ook uitstekend om op de fiets te verkennen. Uitdagende routes op de uitlopers van de Alpen, of wat vlakkere wegen rond een van de meren.

Wintersport in de Duitse Alpen

Oberstdorf en Garmisch-Partenkirchen zijn leuke skioorden in de Duitse Alpen. In Garmisch-Partenkirchen vindt ieder jaar op 1 januari een evenement met schansspringen plaats.

Vakantie met kinderen

Bezoek je de Duitse Alpen met het gezin, dan is het erg leuk om dit te combineren met een bezoekje aan Legoland in Günzburg. Een of twee overnachtingen in het pretpark op de terugweg, dan hebben de kinderen ook iets om naar uit te kijken!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!