Ga naar content

Zwitserse Alpen

Wie tijdens een bezoek aan Zwitserland wil genieten van rust en natuur, die kan best op zoek naar een vakantie in de Zwitserse Alpen. Een ongekende natuurpracht, hoge, imposante bergen en kabbelende beekjes, mooie paden en een gezonde berglucht staan op het programma van een natuurreis in de Zwitserse bergen.

Bergen in de Zwitserse Alpen

De bergen in Zwitserland vormen een van de mooiste plekken om te wandelen in Europa, maar je kunt er ook skiën, fietsen en mountainbiken. De hoogste berg van de Zwitserse Alpen is de Dufourspitze. Een andere  bekende berg is de Matterhorn (4.478 m).

De Eiger (3.970 m) en de Jungfrau (4.158 m) behoren tot de hoogste toppen in de Jungfrauregio. Vooral de Eiger is een spectaculaire berg, met name de noordwand is berucht en staat bekend als de gevaarlijkste klim van Europa.

Mooie plekken in de Zwitserse Alpen

In de verschillende kantons vind je een grote verscheidenheid aan natuur en de bergen zijn in het ene kanton nog imposanter dan in het andere. Wat zijn dan de mooiste plekjes in de Zwitserse Alpen?

1. Berner Alpen

Het Berner Oberland biedt een grote verscheidenheid aan bergen. De Berner Alpen is de grootste keten en een van de hoogste massieven van de Alpen. De Walliser Alpen zijn nog hoger. In het Berner Oberland vind je enkele van de meest indrukwekkende bergen, waaronder de Jungfrau, de Eiger en de Mönch, te bezichtigen tijdens de treinrit naar de Jungfraujoch. In het oosten zijn de bergen hoger dan in het westen. Deze regio is goed te bereiken vanuit de stad Interlaken.

2. Walliser Alpen

In het kanton Wallis liggen de hoogste bergen van Zwitserland en van de Alpen. Aan de voet van de bergen vind je een aantal van de meest spectaculaire gletsjers van Europa. De Aletschgletsjer is de grootste gletsjer van de Alpen. Hij is meer dan 23 kilometer lang.
Bekijk onze vakantie in Wallis tips

3. Graubünden

Een van de leukste vakantiebestemmingen in de Zwitserse Alpen is het kanton Graubünden: het hele jaar door mooie natuur, veel outdoor mogelijkheden en prachtige bergen. De hoogste bergtop is de Piz Bernina in het gelijknamige massief. Tal van wandelroutes voeren door de mooie valleien, naar bergmeren en over bergrichels. Bekijk onze tips voor een vakantie in Graubünden

Alpen in Zwitserland
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

4. Urner Alpen en bergen in het midden van Zwitserland

De kantons Luzern, Nidwalden, Obwalden, Schwyz en Uri bevinden zich in het centrale deel van Zwitserland. Vooral het oosten en zuiden zijn bergachtig. De Dammastock is de hoogste berg van Centraal Zwitserland. Bekend wintersportgebied is de Titles in het kanton Obwalden, waar je bijna het ganse jaar kan skiën.

Een interessant gebied voor natuurliefhebbers is Entlebuch, tussen de plaatsen Bern en Luzern, met een rijke dieren- en plantenwereld. Wandelaars kunnen terecht in de Urner Alpen in het kanton Uri. Een populaire vakantiebestemming is het Vierwoudstedenmeer, dat langs alle kanten omringd wordt door mooie bergen.

5. Tessiner Alpen

Het kanton Ticino is een prachtig gebied, met een apart karakter: hier proef je duidelijk al de Italiaanse sfeer. Er is een groot aantal meren en grotten. In de bergen kan je skiën, wandelen en fietsen. Daarnaast biedt Ticino mooie meren, waaronder de bekende Lago Lugano, omringd door steile bergwanden) en het Lago Maggiore.

De hoogste bergen van Ticino bevinden zich in het noorden, met als hoogste top de Rheinwaldhorn. De Hinterrhein (een van de voornaamste bronnen van de Rijn) ontspringt uit de gletsjers aan het oosten van deze berg. Diverse wandelingen voeren naar de top van de berg. De Monte Basòdino is een bekende berg in Oost-Ticino. Het gebied rond deze top staat bekend als een goed gebied om alpenmarmotten, gemzen en steenbokken te zien.

Alpen Ticino
Deel op Pinterest

Een ander prachtig berggebied om te wandelen is de omgeving van de Monte Pola, met mooie paden over de bergkam. De Monte Lema bij het Maggiore meer biedt een fraai uitzicht over het meer. Een kabelbaan voert de bezoeker naar het restaurant en weerstation op de top. De berg is populair bij wandelaars, fietsers en paragliders.

Wandelen Zwitserse Alpen

Tijdens een vakantie in de Zwitserse Alpen staat wandelen centraal. Mooie wandelpaden voeren langs steile berghellingen, glasheldere meren en mooie watervallen. Bekijk onze video's Zwitserland op YouTube met prachtige beelden van onze wandelingen in Zwitserland.

Vakantie Zwitserse Alpen boeken

Wil je een vakantie in de Zwitserse Alpen reserveren, dan kan je zelf een vakantiehuis regelen en met eigen vervoer naar Zwitserland rijden. Je kunt echter ook kiezen voor een volledig georganiseerde reis, zowel individueel als in groep, met name om actief te zijn. Sommige organisaties zijn gespecialiseerd in fietsvakanties of wandelvakanties in de Zwitserse Alpen. Bekijk de door ons geselecteerde partners. Wie van wintersport houdt zit ook goed in de Zwitserse Alpen. Vooral Sankt Moritz is een populair skioord vanwege de grote hoogte en de vele skipistes.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!