Ga naar content

Wallis

Natuurvakantie Zwitserland - In Wallis vind je het echte hooggebergte. Het Zwitserse kanton bevindt zich in het zuiden van het land en telt veel toppen die ruim boven de 4.000 meter liggen, waaronder de bekende Matterhorn en de imposante Dufourspitze. Mooie plekjes wisselen elkaar af: hoge bergen met prachtige vergezichten, watervallen, gletsjers en meren, zeldzame planten en dieren bepalen de natuur in Wallis.

Vakantie in Wallis

Het landschap is hier verbluffend mooi, maar toch is het aantal toeristen nog steeds beperkt. Je kunt werkelijk uren wandelen in de bergen zonder andere mensen tegen te komen. Dus wil je een rustig verblijf in een indrukwekkend berglandschap, dan is dit jouw vakantiebestemming!

Mooiste plekken in Wallis

Wat mag je niet missen? Hoe is de natuur en wat zijn de mooiste plekjes in Wallis? Kenmerkend voor Wallis is het Rhônedal, met aan een kant de Walliser Alpen (Penninische Alpen) en aan de andere kant de Berner Alpen. Er zijn verscheidene bijzondere bezienswaardigheden in beide gebergtes en mooie plaatsen om te bezoeken in de bloedmooie dalen. Ik vertel je meer over mijn pareltjes.

1. Matterhorn

De Matterhorn is wel een van de bekendste bezienswaardigheden van Wallis en Zwitserland. Met zijn iconische piramidevorm, een hoogte van 4,478 meter en steile rotswanden vormt hij een uitdaging voor bergbeklimmers. Uitvalsbasis voor de Matterhorn is Zermatt

Matterhorn
Deel op Pinterest

De Matterhorn ligt op de grens van Zwitserland en Italië, in de Walliser Alpen, waartoe ook de Dom en het Monte Rosa massief behoren. Het is dan wel niet de hoogste berg van de regio, het is wel echt een legendarische reus die je een keer in leven gezien wilt hebben!

2. Aletschgletsjer

De Aletschgletsjer in de Berner Alpen kronkelt van de bergen in het Jungfraumassief omlaag naar het dal, waar het smeltwater de rivier de Massa vormt. Met een lengte van 20 km en een totale oppervlakte van 87 km² is de Aletsch een van de meest bezochte bezienswaardigheden in de Alpen. Gedurende duizenden jaren heeft de gletsjer het berglandschap gevormd met dalen, puinvelden, bultrotsen en morenevlakten.

Aletschgletsjer
Deel op Pinterest

De gletsjer en het omliggende gebied, waarbij ook de Jungfrau en Bietschhorn en het Aletschwald horen, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf de plaatsjes Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp worden tal van excursies aangeboden. Maar er zijn in dit gebied ook eindeloos veel mogelijkheden om zelf te wandelen, fietsen en aan wintersport te doen.

Vanaf Betten kan je de kabelbaan nemen naar de Bettmerhorn, waar een 9,5 km lange wandelroute langs de gletsjer  naar Fiescheralp voert. Onderweg geniet je van een volmaakt zicht op de Grosser Aletschgletsjer, de Berner en de Walliser Alpen. Vanaf de gletsjer loop je langs de Märjelensee en de Vorsersee, steek je over naar het Oberes Rhonetal. Deze route kan je in ca. 3 uur lopen.

Om de gletsjer nog te zien vanuit een andere hoek, kan je de kabelbaan vanaf Fiesch naar de Eggishorn nemen; het uitzicht op de Aletsch is hier nog mooier dan vanaf de Bettmerhorn.

3. Driepassen-tocht

Op de grens met het Berner Oberland en wallis liggen drie bijzonder mooie passen, de Grimselpas, de Furkapas en de Sustenpas. Populair is een dagtochtje met de auto langs deze passen, waarbij je af en toe kunt stoppen bij een uitzichtpunt of een wandeling maken langs een bergmeer. Geniet van een prachtig zicht op de Rhônegletsjer, maak een tochtje rond de Totensee of bezoek de ijsgrot. 

Rhônegletsjer in Wallis
G. van Nellestijn
Deel op Pinterest

4. Baltschiedertal

Het romantische Baltschiedertal is ook onderdeel van UNESCO, vanwege de irrigatiekanalen die in de bergen gemaakt zijn om landbouwgrond van vruchtbaar gletsjerwater te voorzien. Daniel en Anniek maakten hier een fantastische hike. Lees meer over de wandeling in het Baltschiedertal

Batschieder
© Anniek Hylkema
Deel op Pinterest

5. Pfynwald

Het Pfynwald is een schitterend stuk natuurgebied, voor wie houdt van planten en dieren. Het is tegenwoordig onderdeel van een natuurreservaat en herbergt een van de laatste grote pijnboombossen van Europa. Een prachtig, niet al te zwaar wandelpad loopt door het gebied heen. De tocht door het Pfynwald is in ongeveer drie uur af te leggen. De route vangt aan bij het treinstation van Leuk/Susten en voert naar het Pfyn-monument. Daarna kom je bij de Pfafforetsee en vervolgens naar de hermitage. Via Rosensee bereik je de weg naar Sierre, waar je de bus kunt nemen. Uitvalsbasis: Susten bij Leuk.

6. Piramides van Euseigne

Bij het dorpje Euseigne vind je fascinerende aardformaties in de vorm van metershoge aardkegels, die allen een grote steen op de top hebben liggen. Deze formaties, de pyramides d'Euseigne, behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Wallis en de Alpen en zijn daarom ook beschermd natuurgebied. Er loopt een doorgaande weg precies door dit prachtige landschap, waardoor ze goed te bezichtigen zijn. 

Euseigne
Deel op Pinterest

7. Lötschental

Een van de mooiste plekken in Wallis is het Lötschental. Deze vallei is het vertrekpunt voor een groot aantal hikes in de regio en staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hier zijn de oude tradities en gebruiken, zoals de bekende carnavalstraditie "Tschäggätä" behouden gebleven. Ook heeft het dal een skigebied op de Lauchernalp boven Wiler, waar een baan tot boven in het gletsjerskigebied loopt. 

Mooiste plekken Wallis
Deel op Pinterest

8. Feegletsjer en Mittelallalin

In de Feegletsjer loopt een 70 meter lange tunnel, naar het grootste ijspaviljoen ter wereld, op zo’n 3.456 meter hoogte. Een schitterende bezienswaardigheid voor wie in het binnenste van een gletsjer wil kijken. De reis ernaartoe met de volledig ondergrondse kabelspoorbaan is al uniek en spectaculair!

Boven de gletsjer ligt het hoogst gelegen draairestaurant ter wereld, dat in een uur tijd volledig om zijn as draait en daarmee een schitterend uitzicht biedt op de omgeving.

natuur in wallis
Deel op Pinterest

Vanaf station Mittelallalin starten vele hooggebergtetochten, berg- en gletsjerwandelingen en kun je skiën op de gletsjer. De beklimming van de Allalinhorn (4,027 m) is populair en is mogelijk in ca. 2 uur. 

Mittelallalin is gemakkelijk te bereiken met een kabelbaan vanaf Saas Fee naar Feskinn en dan verder naar de top met de Metro Alpin, de hoogste kabelbaan ter wereld.

9. Val d'Anniviers

Ontdek ook de Val d'Anniviers, een mooie dwarsvallei van de Rhône, met het schitterende Dent Blanche gebergte als perfecte wandelbestemming. Wandel langs gletsjertongen en de met sneeuw bedekte bergtoppen van dit massief. Aan de voet van de imposante bergen liggen vredige dorpen met de karakteristieke houten huisjes. 

Val d'Anniviers
Deel op Pinterest

10. Simplonpas

De Simplon verbindt het Rhônedal in kanton Wallis met de Ossolavallei in Italië. Het is een van de betere passen in Europa, die ook in de winter open blijft. Opvallend is het enorme standbeeld van een adelaar, een herinnering aan de inzet van het Zwitserse leger in WOII.

Vanaf de parkeerplaats voeren diverse wandelpaden door het prachtige landschap, waaronder de route naar de Kaltwassergletsjer. 

Wallis in Zwitserland
Deel op Pinterest

Fietsen Wallis Zwitserland

Zoals in veel Alpenlanden is er de laatste jaren veel aandacht voor fietsers en het aanleggen van mooie fietsroutes. Zo is er ook steeds meer aandacht voor fietsen in Wallis. In samenwerking met verschillende reisorganisaties is er een netwerk van fietsroutes aangelegd rond de mooiste plekken van Wallis. Er zijn eenvoudige routes door de dalen van Wallis, maar ook spectaculaire en soms erg zware en technische mountainbikeroutes. Het is steeds meer een trend om fietsen ter plaatse te huren. Goede mountainbikes, fietsen en e-bikes zijn te huur op locatie, dus je hoeft je eigen fiets niet per se mee te nemen.

Wandelen

Wallis is een wandelgebied bij uitstek. Je vindt er eindeloos veel mooie wandelpaden voor beginners en gevorderden. Bekijk onze tips om te wandelen in Wallis.

Wandelen over rotsachtig terrein

In Wallis vind je vele rotsachtige gebieden. In dit filmpje legt berggids Martijn Schell uit wat de beste tactieken zijn om op rotsen te wandelen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!