Ga naar content

Wallis in Zwitserland

Natuurvakantie Zwitserland - In Wallis vind je het echte hooggebergte. In dit Zwitserse kanton in het zuiden van het land zijn veel toppen die ruim boven de 4.000 meter liggen, waaronder de bekende Matterhorn. Mooie plekjes wisselen elkaar af: prachtige vergezichten, watervallen, meren, zeldzame planten en dieren bepalen de natuur in Wallis.

Vakantie in Wallis

Het landschap is hier verbluffend mooi, maar toch is het aantal toeristen nog steeds beperkt. Je kunt werkelijk uren wandelen in de bergen zonder andere mensen tegen te komen. Dus wil je een rustig verblijf in een indrukwekkend berglandschap, dan is dit jouw ideale vakantiebestemming!

Mooiste plekken in Wallis

Wat mag je niet missen tijdens een natuurvakantie? Hoe is de natuur op de mooiste plaatsen en wat zijn de mooiste plekjes in Wallis? Er zijn verscheidene bijzondere bezienswaardigheden te ontdekken. Ik vertel je meer over mijn pareltjes.

1. Matterhorn

De Matterhorn is wel een van de bekendste bezienswaardigheden van Wallis en Zwitserland. Met een hoogte van 4,478 meter en steile rotswanden vormt hij een uitdaging voor bergbeklimmers. Uitvalsbasis voor de Matterhorn is Zermatt. 

2. Aletschgletsjer

De Aletschgletsjer in de Zwitserse Alpen kronkelt van de bergen in het Jungfraumassief omlaag naar het dal, waar het smeltwater de rivier de Massa vormt. Met een lengte van 20 km en een totale oppervlakte van 87 vierkante kilometer is de Aletsch een van de hoogtepunten aan bezienswaardigheden in de Alpen.

De gletsjer en het omliggende gebied, waarbij ook de Jungfrau en Bietschhorn en het Aletschwald horen, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf de plaatsjes Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp worden tal van excursies aangeboden. In dit gebied zijn er eindeloos veel mogelijkheden tot wandelen, fietsen en wintersport. Gedurende duizenden jaren heeft de gletsjer het berglandschap gevormd met dalen, puinvelden, bultrotsen en morenevlakten.

TIP: Aletsch Gletsjertrekking van AlpenReizen

3. Piramides van Euseigne

Bij het dorpje Euseigne vind je fascinerende aardformaties in de vorm van metershoge aardkegels, die allen een grote steen op de top hebben liggen. Deze formaties, de piramides van Euseigne, behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Wallis en de Alpen en zijn daarom ook beschermd natuurgebied. Er loopt een doorgaande weg precies door dit prachtige landschap, waardoor ze goed te bezichtigen zijn. 

4. Pfynwald

Het Pfynwald is een schitterend stuk natuurgebied, voor wie houdt van planten en dieren. Het Pfynwald is tegenwoordig onderdeel van een natuurreservaat en herbergt een van de laatste grote pijnboombossen van Europa. Een prachtig, niet al te zwaar wandelpad loopt door het gebied heen. De tocht door het Pfynwald is in ongeveer drie uur af te leggen. Uitvalsbasis: Susten bij Leuk.

5. Lötschental

Een van de mooiste plekken in Wallis is het Lötschental. Deze vallei is het vertrekpunt voor een groot aantal hikes in de regio en staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hier zijn de oude tradities en gebruiken, zoals de bekende carnavalstraditie "Tschäggätä" behouden gebleven. Ook heeft het dal een skigebied op de Lauchernalp boven Wiler, waar een baan tot boven in het gletsjerskigebied loopt. 

6. Feegletsjer

In de Feegletsjer loopt een 70 meter lange tunnel, naar het grootste ijspaviljoen ter wereld, op zo’n 3.456 meter hoogte. Een schitterende bezienswaardigheid voor wie in het binnenste van een gletsjer wil kijken. De reis ernaartoe met de volledig ondergrondse kabelspoorbaan is al uniek en spectaculair! Boven de gletsjer ligt het hoogst gelegen draairestaurant ter wereld, dat in een uur tijd volledig om zijn as draait en daarmee een schitterend uitzicht biedt op de omgeving. Vanaf station Mittelallalin starten vele hooggebergtetochten, berg- en gletsjerwandelingen en kun je skiën op de gletsjer.

7. Val d'Anniviers

Ontdek ook de Val d'Anniviers, een mooie dwarsvallei van de Rhône, met het schitterende Dent Blanche gebergte als perfecte wandelbestemming. Wandel langs gletsjertongen en de met sneeuw bedekte bergtoppen van dit massief. Aan de voet van de imposante bergen liggen vredige dorpen met de karakteristieke houten huisjes. 

8. Simplonpas

De Simplon verbindt het Rhônedal in kanton Wallis met de Ossolavallei in Italië. Het is een van de betere passen in Europa, die ook in de winter open blijft. Opvallend is het enorme standbeeld van een adelaar, een herinnering aan de inzet van het Zwitserse leger in WOII. Vanaf de parkeerplaats voeren diverse wandelpaden door het prachtige landschap, waaronder de route naar de Kaltwassergletsjer.

Fietsen Wallis Zwitserland

Zoals in veel Alpenlanden is er de laatste jaren veel aandacht voor fietsers en het aanleggen van mooie fietsroutes. Zo is er ook steeds meer aandacht voor fietsen in Wallis. In samenwerking met verschillende reisorganisaties is er een netwerk van fietsroutes aangelegd rond de mooiste plekken van Wallis. Er zijn eenvoudige routes door de dalen van Wallis, maar ook spectaculaire en soms erg zware en technische mountainbikeroutes. Het is steeds meer een trend om fietsen ter plaatse te huren. Goede mountainbikes, fietsen en e-bikes zijn te huur op locatie, dus je hoeft je eigen fiets niet per se mee te nemen.

Wandelen

Wallis is een wandelgebied bij uitstek. Je vindt er eindeloos veel mooie wandelpaden voor beginners en gevorderden. Bekijk onze tips om te wandelen in Wallis.

Wandelen over rotsachtig terrein

In Wallis vind je vele rotsachtige gebieden. In dit filmpje legt berggids Martijn Schell uit wat de beste tactieken zijn om op rotsen te wandelen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!